Άγκυρα: Η εκεχειρία Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει διαρκή λύση

Η Τουρκία το Σάββατο χαιρέτισε μεν την ανθρωπιστική εκεχειρία Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας ως «σημαντικό πρώτο βήμα», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι τέτοια μέτρα «δεν μπορούν να υποκαταστήσουν μια διαρκή λύση».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης την «ακλόνητη υποστήριξη» της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν «στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Η κατάπαυση του πυρός που κηρύχθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και σορών, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει μια διαρκή λύση» ισχυρίζεται η Άγκυρα. 

«Από την αρχή, η Τουρκία πάντα υπογράμμιζε ότι θα υποστήριζε μόνο εκείνες τις λύσεις που ήταν αποδεκτές από το Αζερμπαϊτζάν. Με αυτό το δεδομένο, η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στο αδελφικό Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος και στο τραπέζι». 


Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν «έχει δείξει στην Αρμενία και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι μπορεί να πάρει τα για 30 χρόνια κατεχόμενα εδάφη του πίσω με τα δικά του μέσα και αυτοπεποίθηση».

«Σε αυτήν τη διαδικασία, έγιναν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από όλο τον κόσμο λόγω ανθρωπιστικών ζητημάτων. Κατά συνέπεια, το Αζερμπαϊτζάν έδωσε στην Αρμενία μια τελευταία ευκαιρία να αποσυρθεί από τα εδάφη που κατέλαβε», πρόσθεσε η ανακοίνωση. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν συζήτησαν τηλεφωνικά μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας το Σάββατο, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ συζήτησαν την τριμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη Μόσχα την Παρασκευή, ανέφεραν πηγές, που ζήτησαν να μην κατονομαστουν. Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την υποστήριξη της Τουρκίας στον ομόλογό του για τις αποφάσεις του Αζερμπαϊτζάν στην τριμερή συνάντηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στη Μόσχα την Παρασκευή για διαβουλεύσεις υπό τη διαμεσολάβηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, και τα μέρη αποφάσισαν την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους για την ανταλλαγή αιχμαλώτων και την ανάκτηση σορών στο Ναγκόρνο- Καραμπάχ.

Πηγή: skai.gr