Αζερμπαϊτζάν: Προσωρινή η εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Πυρά κατά Γαλλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ διεμήνυσε σήμερα Σάββατο ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Μόσχα για το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα διαρκέσει μόνο για όσο διάστημα χρειαστεί ο Ερυθρός Σταυρός να φροντίσει για την ανταλλαγή των σορών όσων σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Μπακού, ο Αζέρος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το στάτους κβο στον ορεινό αυτόν θύλακα δεν εξυπηρετεί τη χώρα του και ότι το Αζερμπαϊτζάν ελπίζει και αναμένει ότι εν καιρώ θα θέσει υπό τον έλεγχό του μεγαλύτερο μέρος των εδαφών αυτών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε επίσης τη Γαλλία ότι δεν είναι ουδέτερη όσον αφορά τη διαμεσολάβηση στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Υποστήριξε ότι η Γαλλία παραβίασε την αρχή της ουδετερότητας, ενώ η Αζερική πλευρά δεν έχει παρατηρήσει παρόμοιες συμπεριφορές από τη Ρωσία.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εκεχειρία σήμερα, εγείροντας ερωτήματα για το κατά πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας. 
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr