Διαδήλωση- «αστραπή» από γυναίκες στην Καμπούλ για την απαγόρευση να φοιτούν στα πανεπιστήμια

«Ορισμένες γυναίκες συνελήφθησαν από γυναίκες αστυνομικούς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μια μικρή ομάδα γυναικών οργάνωσε σήμερα στην Καμπούλ διαδήλωση αστραπή διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν τους απαγόρευσε να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο, δήλωσε μια από τις γυναίκες, προσθέτοντας ότι μερικές απ' αυτές συνελήφθησαν.

«Δικαιώματα για όλους ή για κανένα», φώναζαν οι διαδηλώτριες σε συνοικία της Καμπούλ, σύμφωνα με βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Μια εικοσαριά Αφγανές, ντυμένες με χιτζάμπ και ορισμένες φορώντας μάσκες, διαδήλωσαν στο δρόμο με υψωμένες γροθιές διεκδικώντας το δικαιώμά τους να σπουδάζουν.

Όμως «ορισμένες γυναίκες συνελήφθησαν από γυναίκες αστυνομικούς, οι οποίες τις πήραν μαζί τους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

«Δύο γυναίκες αφέθηκαν στη συνέχεια ελέυθερες, όμως άλλες παραμένουν υπό κράτηση», πρόσθεσε.

Οι διαδηλώσεις γυναικών είναι όλο και πιο σπάνιες στο Αφγανιστάν μετά τη σύλληψη ακτιβιστριών πρώτης γραμμής στην αρχή της χρονιάς. Οι διαδηλώτριες κινδυνεύουν να συλληφθούν, να υποστούν βία και να στιγματισθούν.

Η διαδήλωση προβλεπόταν αρχικά να διεξαχθεί μπροστά από την πανεπιστημιούπολη της Καμπούλ, τη μεγαλύτερη της χώρας, όμως χρειάσθηκε να μετακινηθεί εξαιτίας της ανάπτυξης πολυάριθμων ένοπλων μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

«Τα κορίτσια του Αφγανιστάν είναι ένας νεκρός λαός ... κλαίνε αίμα», δήλωσε η Ουαχίντα Ουάχιντ Ντουράνι, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο της Χεράτ (δυτικό Αφγανιστάν).

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

«Χρησιμοποιούν όλη την ισχύ τους εναντίον μας. Φοβάμαι πως σύντομα θα ανακοινώσουν πως οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να αναπνέουν», πρόσθεσε η φοιτήτρια.

Το βράδυ της Τρίτης, με μια λακωνική επιστολή, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Νεντά Μοχαμάντ Ναντίμ διέταξε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας να εμποδίζουν επ' αόριστον τις φοιτήτριες να παρακολουθούν τα μαθήματα.

Αυτή η νεά προσβολή των δικαιωμάτων των γυναικών, οι οποίες είναι ήδη αποκλεισμένες από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ήταν ένα σοκ για πολλά κορίτσια στη χώρα και έχει καταδικαστεί διεθνώς.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ