Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη: Απόλυτη καταστροφή σε 3 λεπτά- Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων

Ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του και η τύχη μιας 48χρονης αγνοείται στην Αγία Πελαγία της Κρήτης εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε το νησί. 

Μέσα σε μόλις 3 λεπτά έγινε η καταστροφή στην Αγία Πελαγία όπως δηλώνουν στον ΣΚΑΙ αυτόπτες μάρτυρες. 

Ένας 50χρονος έχασε τη ζωή του και η τύχη μιας 48χρονης αγνοείται στην Αγία Πελαγία της Κρήτης εξαιτίας της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε το νησί

Ο άτυχος άνδρας οδηγούσε το αυτοκίνητό του την ώρα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής, ενώ η συνεπιβάτιδά του πατάχθηκε έξω από το όχημα καθώς έσπασε το παρμπρίζ και ο χείμαρρος την έστειλε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. 

Οι εικόνες που αποτυπώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου θυμίζουν βιβλική καταστροφή. 

Ελάχιστος χρόνος χρειάσθηκε για να καταστραφούν από τη σφοδρή νεροποντή  οι κόποι μιας ζωής. 

Σπίτια και επιχειρήσεις βούλιαξαν στη λάσπη, ενώ 25 αυτοκίνητα κατέληξαν στη Θάλασσα.

Το βόρειο παραλιακό μέτωπο 18 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Παλαιόκαστρο, πνίγηκε από τα ορμητικά νερά. 

Στην Αγία Πελαγία 50χρονος άνδρας, πατέρας δύο παιδιών εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε αυτό το αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά και σφηνώθηκε κάτω από άλλο όχημα στο αντιπλημμυρικό κανάλι. 

Ο σύζυγός της 48χρονης γυναίκας, μητέρας δύο παιδιών ήταν αυτός που βρήκε τη σορό του οικογενειακού τους φίλου.

Μέχρι τελευταία στιγμή επικοινωνούσαν με τους δικούς του ανθρώπους και έλεγαν ότι το αυτοκίνητο τους έχει εγκλωβιστεί. 

Ο πόνος της απώλειας είναι αβάσταχτος.

Οι συνθήκες ήταν τόσο αντίξοες που για να καταφέρουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ να προσεγγίσουν το σημείο και να παραλάβουν τη σορό του άτυχου άνδρα πέρασε 1,5 ώρα. 

Η θάλασσα έχει γίνει μαύρη. 

τυυ

Οχήματα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και παραδέρνουν σαν καρυδότσουφλα από τα κύματα. 

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες για να βρουν τους αγνοούμενους ή άλλα άτομα που έχουν εγκλωβιστεί..

Το τοπίο στην Αγία Πελαγία εφιαλτικό. Αυτοκίνητα έχουν καρφωθεί σε σπίτια, άλλα ισορροπούν σχεδόν στον αέρα. Κατεστραμμένα ολοσχερώς από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα και στη Λυγαριά. Εκεί μία γυναίκα διασώθηκε τελευταία στιγμή μέσα από το όχημά της. Ίδια εικόνα και στο Παλαιόκαστρο που σφυροκοπήθηκε με σφοδρότητα από την κακοκαιρία. Και εδώ τα ορμητικά νερά παρέσυραν οχήματα μέχρι την παραλία ρίχνοντάς τα στα βράχια.

Από τις κατολισθήσεις και τους χειμάρρους διακόπηκε και η κυκλοφορία στην Εθνική οδό στο ύψος της Αγίας Πελαγίας, της Αχλάδας και του Φόδελε, ενώ σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές του Μαλεβιζίου.

Με την κακοκαιρία να κινείται ανατολικά, οι κάτοικοι του νομού Λασιθίου έλαβαν προειδοποίηση από το 112 να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. 

Πρωτόγνωρη νεροποντή έχει πλήξει ήδη τη Σητεία. Μέσα σε τρεις ώρες έπεσαν πάνω από 350 χιλιοστά νερού. Οι δρόμοι έχουν γίνει ποτάμια, αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί κλείνοντας δρόμους.

Καταστροφή σε τρία λεπτά

Ορμητικά νερά ύψους ενός μέτρων, απόλυτη καταστροφή σε τρία λεπτά στην εκδήλωση ενός ακραίου φαινομένου που όμοιο του δεν είχαν ξαναζήσει ποτέ, τονίζουν οι κάτοικοι περιγράφοντας πως ήρθαν αντιμέτωποι με την μανία της φύσης.

Προσπαθώντας να μαζέψουν τα κομμάτια τους, οι κάτοικοι της Αγίας Πελαγίας που είδαν σε μερικά λεπτά τα πάντα να χάνονται μιλούν στην κάμερα του ΣΚΑΪ και συγκλονίζουν.

"Απο θαύμα σώθηκα τόσο εγώ όσο και τα παιδιά που δουλεύαμε μέσα" αναφέρει κάτοικος.

Η θεομηνία δεν άφησε τίποτα στο πέρασμα της, καταστρέφοντας περιουσίες, καταστήματα,δρόμους κι υποδομές

Πριν προλάβουν να καταλάβουν τι έγινε, ο τόπος τους έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο.

" Κινδύνευσα, η γυναίκα μου φώναζε... ήρθε ένα τεράστιο ποτάμι.." περιγράφει πολίτης

Τα πάντα, οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής βρέθηκαν κάτω από τη λάσπη. 

τττ

Πολίτες με σκούπες στα χέρια προσπαθούν να ξεδιαλέξουν ό,τι σώζεται από το βιος τους όμως φαίνεται πώς σχεδόν όλα εχουν διαλυθεί.

Σε όποιο σπίτι και αν πάει κανείς, σε όποιο κατάστημα η εικόνα είναι η ίδια. 

"Η κατάσταση είναι τραγική. Τεράστιοι όγκοι νερού κανείς δεν το περίμενε." αναφέρει ο Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης.

Πηγή: skai.gr