Αυτό είναι το πρόσωπο του «παλαιότερου ανθρώπου» - Μια γυναίκα που έζησε πριν 45.000 χρόνια - Εικόνες

Ένα κρανίο από μια γυναίκα 45.000 ετών βρέθηκε στην Τσεχία - Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μετρήσεις του κρανίου για να αναδημιουργήσουν το πρόσωπο της γυναίκας

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν πιθανότατα το πρόσωπο του «παλαιότερου ανθρώπου» που περπάτησε στη Γη, μια γυναίκα που έζησε πριν από 45.000 χρόνια.

Τα χαρακτηριστικά της γυναίκας αυτής ζωντάνεψαν από μια ομάδα ακαδημαϊκών από τη Βραζιλία, την Αυστραλία και την Ιταλία χρησιμοποιώντας ένα ψηφιακό μοντέλο του κατεστραμμένου κρανίου της.

Τα απολιθωμένα υπολείμματα που ανακτήθηκαν στην Τσεχία πριν από περίπου 70 χρόνια είναι μόνο ένα τμήμα του κρανίου, καθώς οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υπόλοιπο φαγώθηκε από ένα ζώο μετά το θάνατό της.

Παρότι η επιστημονική ομάδα δεν είχε πρόσβαση στο κρανίο, χρησιμοποίησε ήδη καταγεγραμμένες μετρήσεις και εικόνες αναφοράς, τις οποίες οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγουμένως για να αναδημιουργήσουν το πρόσωπο του Τουταγχαμών.

Η γυναίκα, που ονομάστηκε Zlaty kun, ή «χρυσό άλογο», ήταν μεταξύ των πρώτων Homo sapiens που έζησαν στην Ευρασία μετά τη μετανάστευση του είδους μας από την Αφρική - και το γονιδίωμά της έφερε περίπου το 3% καταγωγής Νεάντερνταλ.
 

The woman, dubbed Zlatý kůň, or golden horse, was among the first Homo sapiens to live in Eurasia after our species migrated out of Africa

H Zlaty kun θεωρείται σύγχρονος άνθρωπος, καθώς αυτή η ομάδα είχε πολύ μεγάλο εγκέφαλο σε σύγκριση με τους πρώτους ανθρώπους που προέκυψαν από προγόνους που έμοιαζαν με πιθήκους.

Ο συνσυγγραφέας της μελέτης Σίσερο Μοράες, ένας Βραζιλιάνος ειδικός στα γραφικά, τόνισε στο Live Science ότι αυτός και η ομάδα χρησιμοποίησαν στατιστικά δεδομένα που καταγράφηκαν το 2018 από ερευνητές που δημιούργησαν μια ανακατασκευή του κρανίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Αυτά χρησιμοποιήθηκαν μαζί με δύο αξονικές τομογραφίες ενός σύγχρονου άνδρα και γυναίκας, με αποτέλεσμα το ψηφιακό πρόσωπο.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο την προσοχή μας ήταν η στιβαρότητα της δομής (του προσώπου), ειδικά της κάτω γνάθου», είπε ο Μοράες.

«Όταν οι αρχαιολόγοι βρήκαν το κρανίο, οι πρώτοι ειδικοί που το ανέλυσαν νόμιζαν ότι ήταν άνδρας και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί, εκτός από το ότι το κρανίο έχει χαρακτηριστικά που είναι πολύ συμβατά με το ανδρικό φύλο των σημερινών πληθυσμών», όπως ένα «στιβαρό» σαγόνι.

The fossilized remains recovered in Czechia more than 70 years ago are only a portion of the skull, as researchers believe she was consumed by an animal after death

«Βλέπουμε ότι η δομή των σιαγόνων της Zlaty kun τείνει να είναι πιο συμβατή με τους Νεάντερταλ.

Το κρανίο βρέθηκε σε εννέα κομμάτια το 1950 σε μια σπηλιά που ονομάζεται Bacho Kiro. Η ομάδα χρησιμοποίησε επίσης 30 άλλα κρανία διαφορετικών προγόνων και φύλων για να καλύψει τα κενά της γυναίκας.

«Μόλις είχαμε το βασικό πρόσωπο, δημιουργήσαμε πιο αντικειμενικές και επιστημονικές εικόνες, χωρίς χρωματισμό (σε κλίμακα του γκρι), με κλειστά μάτια και χωρίς μαλλιά», δήλωσε ο Μοράες. «Αργότερα, δημιουργήσαμε μια υποθετική εκδοχή με χρωματισμένο δέρμα, ανοιχτά μάτια, γούνα και μαλλιά. Ο στόχος της δεύτερης είναι να παρέχει ένα πιο κατανοητό πρόσωπο για τον γενικό πληθυσμό».

Το αποτέλεσμα είναι η αληθοφανής εικόνα μιας γυναίκας με σκούρα, σγουρά μαλλιά και καστανά μάτια.

«Αναζητήσαμε στοιχεία που θα μπορούσαν να συνθέσουν την οπτική δομή του προσώπου μόνο σε υποθετικό επίπεδο, καθώς δεν μας δόθηκαν στοιχεία για το ποιο θα ήταν το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών», σημείωσε ο Μοράες.
 

Her dark features were brought to life by an international team of academics from Brazil, Australia and Italy using a digital model of her broken skull

The gray-scaled images allowed them to generate more objective and scientific shots of the ancient woman's face, allowing them to then add color, hair and fur

For images with objective elements, the eyes were closed, the image converted into grayscale, the bust does not have hair

Πηγή: livescience.com