Κατά της τεχνητής νοημοσύνης οι Αμερικάνοι - Το 61% πιστεύει ότι η AI απειλεί το μέλλον της ανθρωπότητας

Ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος από εκείνους που δεν ανησυχούν 

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας, σύμφωνα με τους περισσότερους Αμερικανούς που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τα συμπεράσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Περισσότερα από δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της AI και 61% θεωρούν ότι αυτή μπορεί να απειλήσει τον πολιτισμό.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικά αποτελέσματα από την τεχνητή νοημοσύνη είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνον των Αμερικανών που πιστεύουν το αντίθετο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΑΙ συνιστά κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφωνούν και το 17% παραμένουν αβέβαιοι.

Διαβάστε σχετικά: Παραιτήθηκε από την Google ο «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης - Προειδοποιεί για «τρομερούς» κινδύνους

Εκείνοι που είχαν ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ το 2020 εξέφρασαν μεγαλύτερη ανησυχία. Το 70% των ψηφοφόρων του Τραμπ σε σχέση με το 60% των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν συμφωνεί ότι η ΑΙ μπορεί να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί κυρίως συμφωνούν ότι η ΑΙ αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα με ποσοστό 32% σε σύγκριση με 24% των μη Ευαγγελιστών Χριστιανών.

Ενώ οι Αμερικανοί ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη, η εγκληματικότητα και η οικονομία βρίσκονται σε υψηλότερη θέση στον κατάλογο με τις ανησυχίες σχετικά με καθημερινά ζητήματα: το 77% υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και το 82% ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης.

Ο ασκός του Αιόλου

Από τότε που το ChatGPT του OpenAI έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή εκτόξευσε την AI στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Διαβάστε σχετικά: Ο δημιουργός του ChatGPT προειδοποιεί: «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάει στραβά, μπορεί να πάει πολύ στραβά»

Το ChatGPT (Σ.τ.Σ: η εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που επιτρέπει διάλογο και απαντήσεις) έχει ξεκινήσει έναν αγώνα στον τομέα της ΑΙ με μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, όπως οι Microsoft και η Google να δεσμεύονται ότι θα ξεπεράσουν τα επιτεύγματα η μια της άλλης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Βουλευτές και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ενδιαφέρονται επίσης: ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Τομ Όλτμαν κατέθεσε χθες ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την πιθανότητα κακής χρήσης αυτής της τεχνολογίας και ζήτησε την επιβολή ρυθμιστικών κανόνων.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να μπει αυτό το τζίνι στο μπουκάλι. Συντελείται μια παγκόσμια έκρηξη", δήλωσε o γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους πολλούς βουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με το ποιοί είναι οι καλύτεροι τρόποι για τη ρύθμιση της ΑΙ στο πλαίσιο χθεσινής συζήτησης στη Γερουσία αναφορικά με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας.

Εκπρόσωποι του χώρου λένε ότι οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της ΑΙ.

"Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, αλλά θεωρώ ότι εκείνο που λείπει στον διάλογο είναι γιατί το κάνουμε όλο αυτό; Η ΑΙ θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα τους βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και ικανοί", λέει ο Σεμπάστιαν Θραν, ένας καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ, που ίδρυσε το Google X.

"Οι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν μάλλον πόσο έχει ήδη διεισδύσει στην καθημερινή ζωή τους τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά η τεχνητή νοημοσύνη", τονίζει ο ίδιος.

Πηγή: skai.gr