Η Γαλλία ξεκινά έρευνα κατά της Apple για φερόμενη «προγραμματισμένη απαξίωση» των κινητών της

Η διερεύνηση αφορά τις δυσκολίες που η Apple θεωρητικά προκαλεί στους καταναλωτές στη διαδικασία επισκευής των κινητών iPhone, καθώς και την «προγραμματισμένη απαξίωση» των συσκευών 

Η Γαλλία ξεκινά έρευνα εναντίον του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Apple ανακοίνωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη. Η διερεύνηση αφορά τις δυσκολίες που η Apple θεωρητικά προκαλεί στους καταναλωτές στη διαδικασία επισκευής των κινητών iPhone, καθώς και την «προγραμματισμένη απαξίωση» των συσκευών.

Η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Ανταγωνισμού, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Ελέγχου της Απάτης (DGCCRF) κίνησε νομική διαδικασία το Δεκέμβριο του 2022 μετά από μήνυση που κατατέθηκε κατά της εταιρείας από την ένωση καταναλωτών Halt Planned Obsolescence (HOP).

Η μήνυση κατηγορεί την Apple ότι προκαλεί προσκόμματα στην επισκευή εξαρτημάτων των κινητών της και υπαγορεύει πρακτικές που δυσκολεύουν τις επισκευές από μη εξουσιοδοτημένες σε αυτήν επιχειρήσεις. 

Η Apple κατηγορείται ότι δεν καθιστά διαθέσιμο το απαιτούμενο υλικό (hardware) στο χρήστη σε προσιτή τιμή και χρόνο. Η γαλλική ένωση καταναλωτών κάλεσε την Apple «να εγγυηθεί το δικαίωμα επισκευής κινητών υπό τη λογική της πραγματικής κυκλικής οικονομίας».

Το 2020, η Apple πλήρωσε πρόστιμο 25 εκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει την έρευνα που ξεκίνησε στη Γαλλία για εξαπάτηση χρηστών, επειδή χαμήλωνε την ταχύτητα των επεξεργαστών των iPhones μέσω ενημέρωσης λογισμικού. 

Πηγή: yahoo.com