Η NASA θα εκτοξεύσει το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο του Ισραήλ

Τα αποτελέσματα θα ρίξουν φως στη λειτουργία όλων, από τις μαύρες τρύπες και τις πηγές βαρυτικών κυμάτων έως τους σουπερνόβα και τους ενεργούς γαλαξίες.

Η NASA θα εκτοξεύσει την πρώτη διαστημική αποστολή του Ισραήλ, τον δορυφόρο Ultraviolet Transient Astronomy Satellite (ULTRASAT). Το ULTRASAT, ένα υπεριώδες παρατηρητήριο με μεγάλο οπτικό πεδίο, θα διερευνήσει τα μυστικά γεγονότων μικρής διάρκειας στο σύμπαν, όπως οι εκρήξεις σουπερνόβα και οι συγχωνεύσεις άστρων νετρονίων.

Με επικεφαλής τον Ισραηλινό Διαστημικό Οργανισμό και το Ινστιτούτο Επιστήμης Weizmann, το ULTRASAT σχεδιάζεται να εκτοξευτεί σε γεωστατική τροχιά γύρω από τη Γη στις αρχές του 2026. Εκτός από την παροχή της υπηρεσίας εκτόξευσης, η NASA θα συμμετάσχει επίσης στο επιστημονικό πρόγραμμα της αποστολής.

«Είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη συνεργασία, μια διεθνή προσπάθεια που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστήρια του καυτό, παροδικού σύμπαντος», δήλωσε ο Mark Clampin, διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «Το ULTRASAT θα δώσει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα άλλη μια σημαντική δυνατότητα για νέες παρατηρήσεις στον εκκολαπτόμενο τομέα του πεδίου χρόνου και των προγραμμάτων αστροφυσικής πολλαπλών μηνυμάτων».

Ultraviolet Transient Astronomy Satellite (ULTRASAT)

nasa

Το ευρύ οπτικό πεδίο του ULTRASAT θα του επιτρέψει να ανακαλύπτει και να συλλαμβάνει γρήγορα το υπεριώδες φως από πηγές στον κόσμο που αλλάζουν σε σύντομες χρονικές κλίμακες. Οι ερευνητές θα συνδυάσουν τις παρατηρήσεις του ULTRASAT για αυτά τα βραχυπρόθεσμα γεγονότα με πληροφορίες από μια ποικιλία άλλων αποστολών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μελετούν τα βαρυτικά κύματα και τα σωματίδια - ένα πεδίο γνωστό ως τομέας χρόνου και αστρονομία πολλαπλών μηνυμάτων.

Τα αποτελέσματα θα ρίξουν φως στη λειτουργία όλων, από τις μαύρες τρύπες και τις πηγές βαρυτικών κυμάτων έως τους σουπερνόβα και τους ενεργούς γαλαξίες.

Πηγή: skai.gr