NASA: Ανακαλύφθηκε αλμυρός πάγος στο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη

Η Ευρώπη έχει από καιρό κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, εξαιτίας του «υπόγειου» ωκεανού που κρύβει κάτω από το παχύ κέλυφος πάγου στην επιφάνειά της

Οι μυστηριώδεις κόκκινες λωρίδες που διασχίζουν την επιφάνεια του φεγγαριού του Δία, Ευρώπη, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ενός είδους αλμυρού πάγου, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.

Η Ευρώπη έχει από καιρό κινήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, εξαιτίας του «υπόγειου» ωκεανού που κρύβει κάτω από το παχύ κέλυφος πάγου στην επιφάνειά της. 

Μεγάλη ποσότητα νερού απελευθερώνεται από ρωγμές που υπάρχουν στο κέλυφος πάγου της Ευρώπης, απελευθερώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο του ωκεανού, που έχει το φεγγέρι, προς το διάστημα.

Τέτοιου είδους ανακαλύψεις όπως στην Ευρώπη, είναι η καλύτερη απόδειξη ζωής έξω από τη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι κόκκινες ραβδώσεις στην επιφάνεια της Ευρώπης, που πιστεύεται ότι είναι ένα παγωμένο μείγμα νερού και αλάτων, φαινόταν ασυνήθιστη επειδή δεν ταίριαζε με καμία γνωστή ουσία στη Γη.

Ευρώπη

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν το 2019 ότι τα κίτρινα τμήματα της επιφάνειας της Ευρώπης προκλήθηκαν από την παρουσία χλωριούχου νατρίου - πιο γνωστό ως επιτραπέζιο αλάτι.

Για να ξεκλειδώσουν περισσότερες πληροφορίες για την Ευρώπη, την οποία θα επισκεφθεί η αποστολή JUICE της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (συντομογραφία του Jupiter Icy Moons Explorer) και η αποστολή Europa Clipper της NASA μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, οι επιστήμονες εργάστηκαν για να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες του φεγγαριού σε ένα εργαστήριο.

Ευρώπη

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός νερού, αλατιού, χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής πίεσης είχε ως αποτέλεσμα έναν νέο τύπο στερεού κρυστάλλου - και αυτή η ουσία θα μπορούσε να υπάρχει στην επιφάνεια της Ευρώπης και στον πυθμένα του κρυμμένου ωκεανού της.

«Είναι σπάνιο στις μέρες μας να υπάρχουν θεμελιώδεις ανακαλύψεις στην επιστήμη. Το αλάτι και το νερό είναι πολύ γνωστά στις γήινες συνθήκες. Αλλά πέρα από αυτό, είμαστε εντελώς στο σκοτάδι. Πρέπει να επαναλάβουμε όλη τη θεμελιώδη ορυκτολογική επιστήμη που έκαναν οι άνθρωποι το 1800, αλλά σε υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία. Είναι μια συναρπαστική στιγμή για εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Baptiste Journaux, επίκουρος καθηγητής Γης και Διαστημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Ευρώπη

Πηγή: skai.gr