Συγκρατημένη αισιοδοξία Θεοχάρη για ένταξη της Ελλάδας στην πράσινη βρετανική λίστα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι η Ελλάδα ή έστω νησιά της χώρας θα περιληφθούν στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα της βρετανικής κυβέρνησης με την πρώτη επαναξιολόγηση στις αρχές Ιουνίου, δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Ο κ. Θεοχάρης ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της οποίας είχε συναντήσεις με στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης και με κορυφαίους παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, με σκοπό, όπως σημείωσε, να ενημερώσει για την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα και για την ετοιμότητα της χώρας να υποδεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό.

Η Ελλάδα έχει υπαχθεί στην «πορτοκαλί» κατηγορία της βρετανικής κυβέρνησης ενόψει της επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών αναψυχής στις 17 Μαΐου, κάτι που συνεπάγεται υποχρέωση τριών μοριακών τεστ και δεκαήμερης απομόνωσης κατ' οίκον για τις αφίξεις από τη χώρα μας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι συζητήσεις με τη Βρετανία έχουν αρχίσει με εντατικό ρυθμό. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι ακόμα και με την επόμενη αναθεώρηση, περί τις 7 Ιουνίου, αν όχι όλη η χώρα τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο τα νησιά θα μπορούν να είναι στην πράσινη λίστα», δήλωσε στο ΣΚΑΙ από τη βρετανική πρωτεύουσα ο υπουργός.

Ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για «πολύ παραγωγικές» επαφές, κατά τις οποίες τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται διαρκώς και ότι η χώρα εμβολιάζει καθημερινώς το 1,1% του πληθυσμού.

Ανέφερε δε ότι οι βρετανικές υγειονομικές αρχές εστιάζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ανησυχητικών παραλλαγών του κορωνοϊού σε κάθε χώρα, με την ελληνική πλευρά να έχει ήδη αρχίσει να χορηγεί στοιχεία που έχουν ζητηθεί ενόψει της πρώτης αναθεώρησης της κατηγοριοποίησης χωρών.

Στις επαφές του, εξάλλου, με τους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στο Λονδίνο ο κ. Θεοχάρης διαπίστωσε αισιοδοξία για τη φετινή τουριστική περίοδο στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια της αντιπροσωπείας του ΕΟΤ στο Λονδίνο Έμυ Αναγνωστόπουλου, με βάση τις προκρατήσεις διαμορφώνεται ένα σκηνικό μετατόπισης της φετινής τουριστικής περιόδου προς αργά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, με το ενδιαφέρον από Βρετανία να είναι πιο έντονο για τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν, εν τω μεταξύ, θα διαφημιστεί ακόμα εντονότερα το προσεχές διάστημα, μεταξύ άλλων με αφίσες σε στάσεις λεωφορείων για περίοδο ενός μήνα.

Η κα Αναγνωστόπουλου παρατήρησε ότι και η συνδιαφήμιση των ελληνικών προορισμών με τους μεγάλους tour operator έχει αυξηθεί, κάτι που μαρτυρά τη διάθεση των μεγάλων ταξιδιωτικών εταιρειών να εξυπηρετούν με πτήσεις και πακέτα βαθιά μέσα στο φθινόπωρο την Ελλάδα.

Ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές θα δέχονται ως αποδεικτικά εμβολιασμού των Βρετανών τόσο την εφαρμογή του συστήματος υγείας NHS που ετοιμάζει το Λονδίνο, όσο και επίσημες έγγραφες βεβαιώσεις εμβολιασμού, περιλαμβανομένης της κάρτας του NHS που χορηγείται τη στιγμή του εμβολιασμού.

Ο Υπουργός Τουρισμού παραχώρησε, εξάλλου, μεγάλης διάρκειας συνέντευξη στην εκπομπή HARDtalk του BBC, κατά την οποία τόνισε ότι η Ελλάδα καλεί τους επισκέπτες από το εξωτερικό να ταξιδέψουν στη χώρα και να περάσουν καλά, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις.

Διαβεβαίωσε πως η απόφαση για άνοιγμα του τουρισμού γίνεται με μια «ισορροπημένη» προσέγγιση που δε θέτει σε κίνδυνο την υγεία του εγχώριου πληθυσμού και των επισκεπτών.

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι 32 ελληνικά νησιά είναι πλήρως καλυμμένα από τον εμβολιασμό, πως θα ακολουθήσουν ακόμα 36 εντός του τρέχοντος μήνα και πως τα υπόλοιπα, πλην ενδεχομένως της Κρήτης, θα καλυφθούν πλήρως έως το τέλος Ιουνίου.

Επανέλαβε δε πως η βρετανική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε διαφορετική προσέγγιση τουλάχιστον για τα ελληνικά νησιά και ότι κατά τις επαφές του στο Λονδίνο εξήγησε με πλήρη διαφάνεια τα επιδημιολογικά δεδομένα ενόψει της πρώτης αναθεώρησης της κατηγοριοποίησης χωρών από τη βρετανική κυβέρνηση.