Τελικός Champions League: Πόσο αξίζουν τα ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι και της Ίντερ - Οι... χαοτικές διαφορές

Αν έπαιζαν μπάλα οι αξίες των ρόστερ των δύο φιναλίστ του φετινού Champions League, η Ίντερ των 534 εκατομμυρίων δεν θα είχε καμία τύχη κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι του ενός δισ. ευρώ

Μάντσεστερ Σίτι και Ίντερ κοντράρονται το βράδυ του Σαββάτου (10/6, 22:00) στο «Ataturk Olympic Stadium» της Κωνσταντινούπολης, με φόντο την κορυφή του φετινού Champions League! Από τη μία οι πρωταθλητές Αγγλίας και αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι στο Νησί, οι οποίοι έρχονται στον μεγάλο τελικό για να ανέβουν στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία τους, έχοντας όμως καρφωμένη πάνω τους την ταμπέλα του φαβορί.

Από την άλλη, οι «νερατζούρι», οι οποίοι το 2010 το σήκωσαν στο «Μπερναμπέου» κόντρα στα προγνωστικά και έχοντας απέναντί τους εκείνη την ομαδάρα της Μπάγερν Μονάχου, 23 χρόνια αργότερα καλούνται να το κάνουν ξανά, όντας αναγκασμένοι να παίξουν τον ίδιο ρόλο. Αυτόν του αουτσάιντερ.

Και παρότι (δικαίως) η Μαντσεστερ Σίτι αντιμετωπίζεται ως το φαβορί της μεγάλης αναμέτρησης, με το εντυπωσιακότατο τελείωμα που έχει κάνει στη φετινή σεζόν και χάρη στο οποίο διεκδικεί ένα ιστορικό treble, να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την Ίντερ που… έρχεται με φόρα και έχει μπροστά της μια ιστορική ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία της.

Όχι, ουσιαστικά η διαφορά των δύο ομάδων δεν είναι τόσο μεγάλη, δεδομένου και του ότι πρόκειται για ένα μόνο ματς, στο οποίο μπορούν να συμβούν τα πάντα! Ωστόσο, αν η συζήτηση γίνει με βάσει τα… χαρτιά, η διαφορά της αξίας των ρόστερ των δύο ομάδων είναι χαώδης, αφού σύμφωνα με την πασίγνωστη ιστοσελίδα, «tranfermarkt», οι ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Σίτι κοστολογούνται στο... διπλάσιο, σε σύγκριση με εκείνους της Ίντερ.

Στο 1 δισ. η αξία της Σίτι, στα 535 εκατομμύρια εκείνη της Ίντερ

Διανύοντας μια σεζόν η οποία μπορεί να μην ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον Γκουαρδιόλα και τους παίκτες του, αλλά εξελίχθηκε ιδανικά, με τη διατήρηση του τίτλου στην Premier League και την κατάκτηση του FA Cup, η Σίτι βλέπει τις (ήδη υψηλές) αξίες των ποδοσφαιριστών της να εκτοξεύονται!
Η συνολική αξία των παικτών της, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τον μεγάλο τελικό, ανέρχεται συνολικά σε κάτι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη αξία των ποδοσφαιριστών της Ίντερ, η οποία είναι στα 535 εκατομμύρια ευρώ.

Το Top-5 των δύο φιναλίστ

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πρωτοπόρος της λίστας για τη Μάντσεστερ Σίτι δεν είναι άλλος από τον φοβερό και τρομερό Χάαλαντ των ρεκόρ και των 52 γκολ σε 52 φετινές εμφανίσεις! Ο Νορβηγός επιθετικός κοστολογείται στα 170 εκατ. ευρώ και ρίσκεται πίσω μόνο από τον Κιλιάν Εμπαπέ (180 εκατ.), στη λίστα με τους πιο ακριβούς ποδοσφαιριστές του κόσμου. Πίσω από τον κορυφαίο σκόρερ, με αξία της τάξης των 110 εκατ. ευρώ ακολουθεί ο Φιλ Φόντεν, ενώ την πρώτη πεντάδα των «cityzens» συμπληρώνουν οι Ντε Μπρόινε, Μπερνάρντο Σίλβα και Ρόδρι, με αξία 80 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Εκεί που σταματά το Top 5 της Σίτι, συναντάμε τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή της Ίντερ, με τον Λαουτάρο Μαρτίνεζ να κοστολογείται επίσης στα 80 εκατ. ευρώ, έχοντας πίσω του Μπαρέλα (70 εκατ.), Σκρίνιαρ (60 εκατ, αλλά σε λίγες μέρες θα ενταχθεί ως ελεύθερος στην Παρί Σεν Ζερμέν), Μπαστόνι (55 εκατ.) και Λουκάκου (40 εκατ. ευρώ, δανεικός από την Τσέλσι). Στην έκτη θέση, βρίσκεται ο Τσαλχάνογλου (35 εκατ.), ο οποίος αναμένεται να ανανεώσει μέσα στις επόμενες μέρες το συμβόλαιό του με τους «νερατζούρι».

Οι διαφορές των δύο ομάδων ανά θέση

Ξεκινώντας από τους τερματοφύλακες, οι Έντερσον και Ορτέγκα της Μάντσεστερ Σίτι κοστολογούνται συνολικά στα 51 εκατ. ευρώ (45 ο Βραζιλιάνος και 6 ο Γερμανός) ,ενώ οι Ονάνα και Χαντάνοβιτς της Ίντερ βρίσκονται στα 21 εκατομμύρια, με τον Καμερουνέζο να έχει αξία 20 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την άμυνα, 69 εκατ. χωρίζουν τις δύο ομάδες, με την αμυντική γραμμή της Σίτι να διαθέτει τους Ρούμπεν Ντίας (75 εκατ.), Άκε (35 εκατ.), Λαπόρτ (30 εκατ.), Στόουνς (30 εκατ.), Ακάνζι (30 εκατ.) και Γουόκερ (15 εκατ.), μαζί με τους αναπληρωματικούς Σέρχιο Γκόμεθ (15 εκατ.) και Λιούις (15 εκατ.), κοστίζοντας συνολικά 245 εκατ. ευρώ. Η Ίντερ, μπορεί να έχει μερικά από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του ρόστερ της στην αμυντική της γραμμή, αλλά οι Μπαστόνι (55 εκατ.), Ντούμφρις (28 εκατ.), Ντιμάρκο (25 εκατ.), Γκόζενς (18 εκατ.), Ντε Φράι (10 εκατ.), Νταρμιάν (4 εκατ.), Ατσέρμπι (4 εκατ.) και Ντ’Αμπρόζιο (2 εκατ.), δεν ξεπερνούν την αξία της άμυνας των πρωταθλητών Αγγλίας.

Στο κέντρο και το μεσοεπιθετικό κομμάτι του γηπέδου, οι Μπερνάρντο Σίλβα, Φόντεν, Ντε Μπρόινε, Ρόδρι, Γκρίλις, Φίλιπς, Μαχρέζ και Γκιντογκάν, κοστολογούνται συνολικά στα 430 εκατ. ευρώ για τη Μάντσεστερ Σίτι, σχεδόν 300 εκατομμύρια περισσότερα από τις αξίες των αντίστοιχων θέσεων στην Ίντερ, η οποία βασίζεται στους σαφώς…. φθηνότερους Μπαρέλα, Τσαλχάνογλου, Μπρόζοβιτς, Γκαλιαρντίνι, Μχιταριάν και Ασλάνι.

Τέλος, όσον αφορά τους επιθετικούς, Χάαλαντ και Άλβαρεζ κοστίζουν 220 εκατ. για τους πρωταθλητές Αγγλίας, ενώ οι αξίες των Λαουτάρο, Λουκάκου, Τζέκο και Κορέα, φτάνουν συνολικά τα 138 εκατ. ευρώ.

Με τη Μάντσεστερ Σίτι να υπερτερεί της Ίντερ σε κάθε θέση, το αποτέλεσμα του τελικού μοιάζει… σίγουρο και προκαθορισμένο. Ωστόσο, παρότι τα οικονομικά μπάτζετ και οι αξίες που ορίζονται από μία ιστοσελίδα, μας προσφέρουν μια σφαιρική εικόνα και μας βοηθούν να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε αρκετά πράγματα σχετικά με το πού βρίσκονται οι δύο ομάδες, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι επηρεάζουν ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.
Παρότι δεδομένα η ομάδα του Γκουαρδιόλα έχει τον ρόλο του φαβορί, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει την Ίντερ του Σιμόνε Ιντζάγκι. Το στοιχείο του απρόβλεπτου είναι αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο τόσο ξεχωριστό, αφού το μπάτζετ δεν μπαίνουν στο χορτάρι, δεν κάνουν τάκλιν, δεν πασάρουν, δεν στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα και δεν πρόκειται να σηκώσουν την κούπα στο τέλος της μεγάλης βραδιάς. Παρ’ όλα αυτά, η δεδομένη ανωτερότητα της Σίτι στα… χαρτιά, είναι αδύνατο να μην ληφθεί υπόψη.

Πηγή: sport-fm.gr