«Λύγισε» με Πονίτκα τον αποδεκατισμένο Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός για την ισοφάριση!

Οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχτηκαν χωρίς τον Κώστα Σλούκα, στις αρχές του δεύτερου μέρους αποβλήθηκε ο Τόμας Γουόκαπ, ενώ στο τρίτο δεκάλεπτο αποχώρησε τραυματίας ο Σάσα Βεζένκοφ.

Με ένα μεγάλο τρίποντο του Πολωνού μπροστά στον Φαλ, στα 17,4’’ πριν τη λήξη και τον ΜακΚίσικ να αστοχεί στην εκπνοή, οι «πράσινοι» νίκησαν 67-65 τον Ολυμπιακό, τερματίζοντας το σερί των 14 ηττών και ισοφαρίζοντας σε 1-1 τους τελικούς της Basket League.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχτηκαν χωρίς τον Κώστα Σλούκα, στις αρχές του δεύτερου μέρους αποβλήθηκε ο Τόμας Γουόκαπ, ενώ στο τρίτο δεκάλεπτο αποχώρησε τραυματίας ο Σάσα Βεζένκοφ.

Το ματς

Με τους Γκουντάιτις, Μαντζούκα, Πονίτκα, Γκριγκόνις και Λι ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Ολυμπιακός με τους Φαλ, Βεζένκοφ, Παπανικολάου, Λαρεντζάκη και Γουόκαπ. Μετά το κλειστό πρώτο δίλεπτο (5-4), οι «πράσινοι» έβγαλαν περισσότερη ενέργεια στην άμυνα, υποχρεώνοντας σε λάθη τους «ερυθρόλευκους» και τρέχοντας στο ανοικτό γήπεδο με Πονίτκα και Λι έκαναν σερί 10-0 για το +11 (15-4), μέχρι το 5’. Η αντίδραση των Πειραιωτών ήρθε με τους Φαλ και Γουόκαπ και με επιμέρους σκορ 2-9 (17-13), στο 8’. Εκεί, με ένα αντιαθλητικό φάουλ του Γουόκαπ στον Λι άλλαξε το μομέντουμ του ντέρμπι. Το «τριφύλλι» βρήκε ρυθμό και με την είσοδο του Παπαγιάννη στο παρκέ έτρεξε σερί 8-0, κλείνοντας την πρώτη περίοδο στο +12 (25-13).

Πολύ φορτσάτος μπήκε στη δεύτερη περίοδο ο Ολυμπιακός. Με απανωτές καλές άμυνες, πλήρη έλεγχο των ριμπάουντ και μπροστάρηδες τους Παπανικολάου και Γουόκαπ οι «ερυθρόλευκοι» έτρεξαν σερί 12-0 και ισοφάρισαν (25-25), στο 13’. Ο Γκριγκόνις σημείωσε το πρώτο καλάθι του Παναθηναϊκού στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Μπολομπόι να βάζει τους Πειραιώτες για πρώτη φορά μπροστά (27-29), στο 15’. Οι «πράσινοι» ανέκτησαν το προβάδισμα με τον Γουίλιαμς (31-29), με το ματς να συνεχίζεται σε αργό τέμπο. Ωστόσο, τα τελευταία τέσσερα λεπτά ανήκαν στην ομάδα του Μπαρτζώκα, η οποία χάρη στην άμυνα και τον πολύ ορεξάτο Γουόκαπ έκανε επιμέρους σκορ 2-6 μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το προβάδισμα (33-35).

Αν και ο Γουόκαπ αποβλήθηκε στην αρχή του δεύτερου μέρους (χρεώθηκε με φλόπινγκ και είχε ήδη το αντιαθλητικό), ο Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα και με σερί 5-0 πήγε στο +7 (33-40), στο 22’. Ο Παναθηναϊκός απάντησε με τους Πονίτκα και Γκριγκόνις και με επιμέρους σκορ 9-2, ισοφάρισε (42-42), στο 25’. Στη συνέχεια, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν νέα απώλεια, με τον Βεζένκοφ να αποχωρεί τραυματίας. Παρ’ όλα αυτά, χάρη στον Φαλ οι Πειραιώτες πέρασαν ξανά μπροστά και πήγαν στο +4 (46-50), στο 28’. Ωστόσο, στο τελευταίο δίλεπτο, οι φιλοξενούμενοι ξέμειναν από λύσεις με τους Π. Καλαϊτζάκη και Λι να δίνουν το προβάδισμα (51-50) στους γηπεδούχους, στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Καλύτερο ξεκίνημα και στο τέταρτο δεκάλεπτο έκανε ο Ολυμπιακός, ο οποίος με πολυφωνία στην επίθεση έτρεξε επιμέρους σκορ 3-9, για το +5 (54-59), στο 33’. Στη συνέχεια, ο ρυθμός του ντέρμπι έπεσε κατακόρυφα με πολλά λάθη και από τους δύο.

Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο για την ομάδα του Πειραιά, η οποία «κόλλησε» εντελώς επιθετικά, με τον Παναθηναϊκό από την άλλη να βρίσκει λύσεις με Πονίτκα, Γκριγκόνις και Μαντζούκα και με επιμέρους σκορ 10-1 να περνάει μπροστά (64-60), στο 37’. Η αντίδραση των Πειραιωτών ήρθε με προσωπικό 5-0 του Παπανικολάου για το προβάδισμα (64-65), στο 39’.

Εκεί, με ένα μεγάλο τρίποντο του Πονίτκα μπροστά στον Φαλ, ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά (67-65), στα 17,4’’ πριν τη λήξη. Ο ΜακΚίσικ αστόχησε στο τελευταίο δευτερόλεπτο και έτσι ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη με το τελικό 67-65.

Τα δεκάλεπτα: 25-13, 33-35, 51-50, 67-65

Πηγή: sport-fm.gr