Κύπελλο Ελλάδας: Ο ΠΑΟΚ άντεξε στη Λεωφόρο, πήρε το 1-1 και προκρίθηκε στους «4»

Οι «πράσινοι» μπήκαν δυνατά, προηγήθηκαν 1-0, έχασαν ευκαιρίες, αλλά τελικά δέχθηκαν την ισοφάριση και αποκλείστηκαν

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ ήρθαν ισόπαλοι με σκορ 1-1 στο «Απόστολος Νικολαΐδης», στη ρεβάνς του 2-0 της Τούμπας για τα προημιτελικά του φετινού Κυπέλλου.

Το «τριφύλλι» ήταν ανώτερο στο πρώτο μέρος, όπου μπήκε… γκαζωμένο, με νοοτροπία μαχητή που δεν είχε στα προηγούμενα δύο ματς και πήρε το προβάδισμα χάρη στο πολύ ωραίο γκολ του Τσέριν στο 18’.

Ωστόσο, ο Σλοβένος μέσος αποδείχτηκε… μοιραίος, αφού οι Θεσσαλονικείς -που απορρόφησαν την πίεση σταδιακά στην επανάληψη- κατάφεραν να βρουν το «χρυσό» γκολ της ισοφάρισης με εύστοχο πέναλτι του Ολιβέιρα από χέρι του Τσέριν, στο 78’.

Έτσι «σφράγισαν» και τυπικά την πρόκρισή τους στα ημιτελικά της διοργάνωσης όπου θα συναντήσει την Λαμία, σε διπλά ματς στον δρόμο για τον τελικό.

Στο… μυαλό των κόουτς:

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς «κατέβασε» τον Παναθηναϊκό σε σχηματισμό 4-3-3 και με αρκετυές αλλαγές. Ο Λοντίγκιν κάθισε στην εστία, έχοντας τους Βαγιαννίδη, Σάρλια, Κουρμπελή και Πούχατς τετράδα στα μετόπισθεν. Ρούμπεν, Τσόκαϊ και Τσέριν αποτέλεσαν τους τρεις κεντρικούς χαφ, με τους Παλάσιος-Μπερνάρ να αγωνίζονται στα «φτερά» και τον Σπόραρ στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου από την άλλη παράταξε τον ΠΑΟΚ με σύστημα 4-2-3-1, τον Κοτάρσκι κάτω από τα γκολπόστ και τους Σάστρε, Ίνγκασον, Κουλιεράκη και Ράφα Σοάρες στην ευθεία στην άμυνα. Ντάντας και Αουγκούστο κινούνταν στον άξονα, με τους Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλια και Νάρεϊ τριπλέτα πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Ολιβέιρα.

Το ματς:

O Παναθηναϊκός μπήκε σαν… καμικάζι στο παιχνίδι, έχοντας και τη συμπαράσταση της κερκίδας, προκειμένου να βρει ένα γκολ όσο πιο νωρίς. Κυκλοφόρησε γρήγορα την μπάλα και μόλις στο 5’ είδε τον Τσόκαϊ να παίρνει τις κόντρες, να σουτάρει από το ύψος της περιοχής, για να μπλοκάρει ωστόσο ο Κοτάρσκι.

Βλέποντας το αυτό, ο ΠΑΟΚ άρχισε να πιέζει ψηλά, δυσκολεύοντας αρκετά την ανάπτυξη του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα παράλληλα να κερδίσει κάποια κόρνερ. Σε ένα εξ αυτών, στο 9ο λεπτό, ο Ολιβέιρα πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Όσο περνούσε η ώρα, η ένταση και το πάθος μεγάλωναν, με τους φιλοξενούμενους -που προσπάθησαν να «χτυπήσουν» με την ταχύτητα του Νάρεϊ- να έχουν μια ακόμα καλή στιγμή στο 17’, αλλά το διαγώνιο σουτ του Ζίβκοβιτς από δεξιά στην περιοχή πέρασε άουτ κι ενώ νωρίτερα ο Σάρλια έβαλε την κόντρα στην προσπάθεια του Κωνσταντέλια.

Τελικά, το «τριφύλλι» πέτυχε τον στόχο του, στο αμέσως επόμενο λεπτό. Καθώς οι παίκτες του γύρισαν όμορφα τη μπάλα, ο Μπερνάρ βρήκε τον Τσέριν που έκανε ωραίο κοντρόλ ακινητοποιώντας ταυτόχρονα τον Ντάντας, έστρωσε την μπάλα μπροστά του και με φοβερό σουτ από τα 20 μέτρα την έστειλε στη δεξιά γωνία του Κοτάρσκι και στα δίχτυα, για το 1-0!

Ακολούθως, ο Παναθηναϊκός πίεσε εκ νέου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ για να φτάσει και σε ένα δεύτερο τέρμα. Πάτησε αρκετές φορές στην αντίπαλη περιοχή, χωρίς όμως να βρει κάποια «καθαρή» φάση. Με τον ΠΑΟΚ να αμύνεται αποτελεσματικά όποτε χρειάστηκε, είτε σπάζοντας ωραία το πρέσινγκ, είτε απλά διώχνοντας μπάλες. Ενώ παράληλλα απείλησε με μια κεφαλιά του Ολιβέιρα, στο 38', η οποία βέβαια ήταν αδύναμη και κατέληξε στην αγκαλιά του Λοντίγκιν.

Μπαίνοντας στα τελευταία δέκα λεπτά του πρώτου ημιχρόνου, υπήρξαν πάρα πολλά φάουλ που καταλόγισε ο διαιτητής Βιλγιάνεν, κυρίως υπέρ του «δικέφαλου του Βορρά» και του Ολιβέιρα, με αποτέλεσμα να κοπεί ο ρυθμός και να μην παιχτεί… καθόλου ποδόσφαιρο.

Με τον Μπερνάρ πάντως να φεύγει ταχύτατα και κατά μέτωπο στην αντεπίθεση στο δεύτερο λεπτό του επιπλέον χρόνου, να πασάρει πλάγια και αριστερά στον Σπόραρ εντός περιοχής, ο οποίος σούταρε απελπιστικά άστοχα, σπαταλώντας μια μεγάλη ευκαιρία για το 2-0…

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Γιοβάνοβιτς να ρίχνει στο ματς τον Μαντσίνι -που έκανε ντεμπούτο- αντί του Τσόκαϊ, ως αριστερό εξτρέμ, περνώντας παράλληλα τον Μπερνάρ πίσω από τον Σπόραρ, στο 4-2-3-1 πλέον. Ενώ ο Λουτσέσκου «απάντησε» βάζοντας τον Σβαμπ στη θέση του Αουγκούστο, χωρίς όμως να αλλάξει σχηματισμό.

Εντός γηπέδου, οι δυνατές μονομαχίες συνεχίστηκαν, με τον ΠΑΟΚ να σκοράρει με τον Νάρεϊ από σέντρα του Κωνσταντέλια από αριστερά, στο 52’, αλλά να είναι -και με… γυμνό μάτι- οφσάιντ στο ξεκίνημα της φάσης και με τη χρήση VAR το γκολ να ακυρώνεται.

Οι «πράσινοι» είχαν μια ακόμα πολύ καλή στιγμή για να πετύχουν το… πολυπόθητο για αυτούς δεύτερο τέρμα δύο λεπτά μετά. Όταν από σέντρα του Βαγιαννίδη και γυριστή κεφαλιά του Μαντσίνι, η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ!

Το μοτίβο παρέμεινε ίδιο στην συνέχεια, με πίεση από πλευράς Παναθηναϊκού, που είδε τον Τσέριν να κάνει ένα ακόμα σουτ εκτός περιοχής, αλλά τον Κοτάρσκι να αποκρούει αυτή την φορά, στο 64’. Αλλά και τους «ασπρόμαυρους» να βρίσκουν τρόπο να την απορροφήσουν, έχοντας διαμαρτυρηθεί ενδιάμεσα και για φάουλ-δεύτερη κίτρινη του Κουρμπέλη…

Η είσοδος των Ιωαννίδη-Σάντσες έκανε τους γηπεδούχους ακόμα πιο επιθετικούς αλλά επέτρεψε ταυτόχρονα στον ΠΑΟΚ να ισορροπήσει την κατάσταση στον άξονα και να ελέγξει τον ρυθμό.

Ένα σουτ του Νάρεϊ στο 73’ κατέληξε στην αγκαλιά του Λοντίγκιν, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση ο Ίνγκασον πήρε την κεφαλιά αλλά διαμαρτυρήθηκε -σωστά- για χέρι του Τσέριν.

Κατόπιν χρήσης VAR, ο διαιτητής καταλόγισε το πέναλτι, ο Ολιβέιρα ευστόχησε στην εκτέλεσή του και οι Θεσσαλονικείς ισοφάρισαν σε 1-1 στο 78ο λεπτό, παίρνοντας ξεκάθαρο προβάδισμα πρόκρισης!

Πρόκριση η οποία και ήρθε εν τέλει, αφού ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε τα… κουράγια να επιστρέψει στο ματς. Ο Κλεϊνχέισλερ, που επίσης έκανε το ντεμπούτο του, σούταρε άστοχα στο 81’ από ωραία ενέργεια του Μαντσίνι, ενώ οι φιλοξενούμενοι ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με δέκα παίκτες, λόγω της αποβολής του Τόμας με απευθείας κόκκινη κάρτα στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σάρλια, Κουρμπέλης (66' Σάντσες), Πούχατς (80' Χουάνκαρ), Ρούμπεν, Tσόκαϊ (46' Μαντσίνι), Τσέριν, Παλάσιος (80' Κλεϊνχέισλερ), Σπόραρ, Μπερνάρ (66' Ιωαννίδης).

Έμειναν στον πάγκο: Μπρινιόλι, Σιδεράς, Κυριόπουλος, Βέρμπιτς.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Σάστρε, Ίνγκασον, Κουλιεράκης, Ρ. Σοάρες (85' Βιεϊρίνια), Ντάντας, Αουγκούστο (46' Σβαμπ), Α. Ζίβκοβιτς, Κωνσταντέλιας (88' Μπίσεσβαρ), Νάρεϊ (79' Τάισον), Ολιβέιρα (87' Τόμας).

Έμειναν στον πάγκο: Ζ. Ζιβκοβιτς, Νάσμπεργκ, Ρικάρντο, Φ. Σοάρες.

Διαιτητής: Βιλγιάνεν (Φινλανδία).
Βοηθοί: Λάμπου (Φινλανδία), Βιρεαβουόρι (Φινλανδία).
Τέταρτος διαιτητής: Φωτιάς (Πέλλας).
VAR: Μπαρ (Ισραήλ).
AVAR: Μεϊντάνας (Αχαΐας).

Πηγή: sport-fm.gr