Χτυπούν πιο δυνατά τα εκλογικά «καμπανάκια»

Το «αν» θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο έχει δώσει τη θέση του στο «πότε» θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο. Τρεις είναι οι βασικές ημερομηνίες που κυκλοφορούν μεταξύ των βουλευτών, ακόμα και της πλειοψηφίας, ως πιθανότερες για πρόωρες κάλπες.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, μετά τη νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού στον ιστότοπο «capital», συνειδητοποιούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει να προετοιμάζει το εκλογικό σώμα για το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί έντασης και όξυνσης του πολιτικού κλίματος γνωρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σταματήσει τόσο το «σκληρό ροκ» απέναντι στην κυβέρνηση όσο και να ζητεί εκλογές. Στην Κουμουνδούρου βλέπουν πως προσπαθεί να ρίξει τον «μουτζούρη» της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη η συζήτηση έχει αλλάξει.

Το «αν» θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο έχει δώσει τη θέση του στο «πότε» θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο. Τρεις είναι οι βασικές ημερομηνίες που κυκλοφορούν μεταξύ των βουλευτών, ακόμα και της πλειοψηφίας, ως πιθανότερες για πρόωρες κάλπες. Πρόκειται για τα δύο τελευταία σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και το πρώτο του Οκτωβρίου. Συνήθως ο Αύγουστος μέχρι περίπου τις 20 του μήνα είναι ένας «νεκρός» πολιτικός μήνας χωρίς μεγάλες εντάσεις. Πιθανές πυρκαγιές, που όλοι απεύχονται, ή κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών είναι συνθήκες που έτσι και αλλιώς δημιουργούν άλλα δεδομένα. Μετά την επιστροφή από τις διακοπές, όμως – που φέτος για τα κομματικά επιτελεία έχει ήδη δοθεί εντολή να είναι σύντομες - δεν αποκλείεται ο χρόνος να μετρά αντίστροφα. Ενόψει της  ΔΕΘ οι ρυθμοί θα ανέβουν, τα μέσα ενημέρωσης θα ξαναγεμίσουν από βουλευτές και στελέχη και το προεκλογικό σκηνικό θα στηθεί για τα καλά.

Σχεδόν όλοι αποκλείουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τρέξει τις πολιτικές εξελίξεις στην καρδιά του καλοκαιριού. Κανείς δεν θέλει να διακόψει «τα μπάνια του λαού», σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που αναμένεται να δημιουργήσουν τα καλά νούμερα του τουρισμού. Αυτό που δεν αποκλείουν είναι ο πρωθυπουργός να κάνει πράξη αυτό που επαναλαμβάνει συνέχεια: Να εξαντλήσει την τετραετία διαψεύδοντας τους πάντες.

Σε αυτή τη φάση αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο φαίνεται να έχει χάσει ένα από τα χαρτιά που διαθέτει. Τον αιφνιδιασμό. Τα σενάρια είναι πολλά και τα κομματικά επιτελεία θεωρούν σχεδόν δεδομένο πως οι κάλπες θα στηθούν σχετικά σύντομα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως την εβδομάδα μετά τον εορτασμό της Παναγίας ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την επίθεσή του ζητώντας να ανακοινωθεί από τώρα η ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο και να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών. Στην Κουμουνδούρου θέλουν να δείξουν πως σηκώνουν το γάντι και ότι δεν φοβούνται τις δημοσκοπήσεις.

Ενδεικτικό της σεναριολογίας που κυριαρχεί είναι πως οι υπολογισμοί πλέον φτάνουν μέχρι τις δεύτερες κάλπες. Έμπειροι κοινοβουλευτικοί, πιάνοντας το λαϊκό αίσθημα, πιστεύουν πως ένα κλίμα αναμονής της προκήρυξης των εκλογών δεν βοηθάει. Και από τη στιγμή που η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινάει στις 15 Οκτωβρίου εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει ξεμπερδέψει από όλες τις κάλπες μέχρι τότε αν είναι δυνατόν. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η πρόθεση του παραμένει η εξάντληση της τετραετίας, γνωρίζοντας, όμως πως όλα θα κριθούν τον Αύγουστο.