Κλείσιμο

Βαρβιτσιώτης – Αμανατίδης στον ΣΚΑΪ για την Αγιά Σοφιά

Τις εκτιμήσεις τους για τις τουρκικές κινήσεις μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός, είπε ότι εάν τελικά ληφθεί και υλοποιηθεί μια τέτοια απόφαση θα στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία «γυρνά σε μια μουσουλμανική και ισλαμική πορεία», εγκαταλείποντας μια πορεία προσέγγισης στις δυτικές αξίες και την πολυπολιτισμική κοινωνία 100 και πλέον χρόνων.

Επεσήμανε τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από τις ΗΠΑ, ορθόδοξες χώρες αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και σημείωσε ότι η εν λόγω απόφαση έχει μεγάλο ρίσκο και όντως μπορεί να οδηγήσει σε διχασμό, με εκατομμύρια Χριστιανούς να αντιτάσσονται στο Ισλάμ.

«Για την Ελλάδα θα σημάνει ότι υπάρχει μια εξαιρετική κλιμάκωση στις μεταξύ μας σχέσεις και σε επίπεδο συμβολισμών», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι έθεσε το θέμα την περασμένη Παρασκευή στον εκπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο κ. Αμανατίδης, τόνισε ότι ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την υπόθεση της Αγιάς Σοφιάς και η στάση του αυτή οφείλεται στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην Τυρκία. 

«Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι θα προχωρήσει σε μια -ναι μεν θετική απόφαση, όχι όμως υλοποίηση, την οποία έχει ανά πάσα στιγμή ως όπλο. Θα λέει (ο Ερντογάν) ‘’τώρα θα το κάνω’’, σα τη δαμόκλειο σπάθη και θα το χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό του», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάλεσε επίσης την Άγκυρα «να το σκεφτεί πάρα πολύ» καθώς μια τέτοια κίνηση θα έχε3ι αντίκτυπο.

Πηγή: skai.gr