Τσίπρας: Την Κυριακή να δοθεί καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής

Έκκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή Κυριακή, προκειμένου να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής, απηύθηνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στο Kontra Channel.

«Τα 1.000 εκλογικά τμήματα απ' άκρο σε άκρο της χώρας θα είναι 1.000 ταχυδρομεία, από τα οποία οι πολίτες θα στείλουν επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι όλοι οι πολίτες και όχι μόνο τα μέλη μπορούν να προσέλθουν να καταγραφούν και να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τον στόχο της εκλογικής διαδικασίας και που βάζει τον πήχη είπε: «Ένα κόμμα που κυβέρνησε και πήρε μέχρι 2,5 εκ. ψηφοφόρους δεν μπορεί να έχει 25.000 μέλη.

Αυτό που προσπαθούμε είναι αυτό που ζήτησα το βράδυ της ήττας -γλυκιά ήττα αφού πήραμε 32%- όταν είπα ότι στόχος προσωπικός και συλλογικός είναι να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ο πήχης μας είναι να γυρίσει η ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και να δοθεί ένα καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Θα είναι ένα πρώτο βήμα για την νίκη στις εθνικές εκλογές».

Ανέφερε ακόμη ότι «όλοι παρακολουθούν την διαδικασία και κάνουν εκτιμήσεις νομίζω ότι θα τους διαψεύσουμε. Διαμορφώνεται ένα ρεύμα και ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής που θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή».

Η ΝΔ λειτουργεί με όρους Βυζαντίου

Έκανε σύγκριση με τη ΝΔ λέγοντας ότι όπως φάνηκε και στο συνέδριό της -που όπως υποστήριξε είχε μικρότερη συμμετοχή και λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες από το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ και πιο έντονες συγκρούσεις- «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί με όρους Βυζαντίου». Πρόσθεσε ότι «πρωτοπόρα σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας ήταν πάντα τα προοδευτικά και όχι τα συντηρητικά κόμματα».

Σημείωσε την ίση ποσόστοση ανδρών και γυναικών στην εκλογή οργάνων στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος» και υπογράμμισε: «Με ενδιαφέρει να φέρω θεσμικές αλλαγές για να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα που θα είναι η ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης. Κάνουμε ένα μεγάλο ιστορικό βήμα».

Η κυβέρνηση προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους

Για την Αμυντική Συμφωνία και γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είπε: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία προχωρά σε παράδοση άνευ όρων στους συμμάχους, τα δίνει όλα σε μία περίοδο που αυτό κοστίζει. Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος γιατί η Ελλάδα ανανεώνει βάσεις επ' αόριστο, αναβαθμίζει την Αλεξανδρούπολη, στέλνει όπλα στην Ουκρανία δίχως κανένα αντάλλαγμα.

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει κινδύνους για τα εθνικά συμφέροντα. Η Τουρκία δεν είναι καθόλου απομονωμένη, έκαναν ένα διάλειμμα πίνοντας τσάι στο Βόσπορο Μητσοτάκης και Ερντογάν και οι Τούρκοι επανήλθαν με παραβιάσεις. Οι σύμμαχοί μας έχουν αναβαθμίσει την Τουρκία σε σημαντικό εταίρο ενώ θεωρούν την Ελλάδα δεδομένη. Αυτή η πολιτική απέχει από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αναβάθμισε την σχέση με τις ΗΠΑ αλλά με ανταλλάγματα».

Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ

Για τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την απόσταση της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ από το πόρισμα της ΡΑΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την ανεξάρτητη αρχή. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εγώ μίλησα για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Μάρτη του 2022. Η ΡΑΕ αντίθετα μιλά για ένα εξάμηνο.

Προσεγγίζει το ποσό στα 930 εκατομμύρια και αρχίζει τις αφαιρέσεις. Το Μαξίμου στέλνει ραβασάκια στην ΡΑΕ για να μαγειρέψει τα στοιχεία. Η κυβέρνηση ασχολήθηκε με το θέμα μόνο μετά την πίεση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη αγωνία Μητσοτάκη είναι πώς αυτό το 1,4 δις να το μειώσει σε ψίχουλα για να μην αναγκάσει τους φίλους του να βάλλουν το χέρι στην τσέπη. Έχουμε και άλλες διαφωνίες στον τρόπο προσέγγισης με την ΡΑΕ, εμείς μετρήσαμε το πόσο κοστίζει και πόσο πουλάνε. Η ΡΑΕ έρχεται με μία αλχημία λογιστικού χαρακτήρα να υποτιμήσει τα κέρδη. Ας υποθέσουμε ότι τα υπερκέρδη είναι 930 εκατομμύρια ευρώ. Αρχίζει να τα μειώνει ώστε να φθάσει στα 500.

Είμαι περίεργος αν ο κ. Μητσοτάκης φορολογήσει έστω με 90% αυτά τα 500 εκατομμύρια. Θα έχουμε τότε ένα έσοδο πάνω από 400 εκατομμύρια. Σας υπογράφω ότι ο κ. Μητσοτάκης δουλεύει για τις ελίτ και όχι για τους πολίτες. Τον ενδιαφέρουν τα κέρδη των μετόχων που πήραν το 17% στην ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση έχει χρήματα μόνο για τους ημετέρους

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα για τις παροχές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει στα δύο χρόνια της πανδημίας 7 δις σε απευθείας αναθέσεις, και κλειστούς διαγωνισμούς δεν υπάρχει θέμα; Όταν παίρνει χρήματα από τους συνταξιούχους για να καλύψει τις τρύπες στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης δεν υπάρχει θέμα; Θυμούνται το δημοσιονομικό κόστος μόνο όταν ζητάμε μέτρα για τους πολλούς. Είναι θέμα δημοσιονομικών προτεραιοτήτων και πολιτικής. Εμείς αφήσαμε 37 δις στο δημόσιο ταμείο. Τα λεφτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της πανδημίας ήταν 43 δις και πήγαν στοχευμένα και σε ημέτερους».

Προέβλεψε ότι «τα 600 ευρώ της επιστροφής από τους λογαριασμούς, θα γίνουν το μεγαλύτερο μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη» και πρόσθεσε «για 4,2 εκ. καταναλωτές προβλέπονται 280 εκατομμύρια. Μεσοσταθμικά είναι 60 με 70 ευρώ ανά καταναλωτή».

Απάντησε και τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο Ενέργειας και για την ρήτρα αναπροσαρμογής. Ξεκαθάρισε ότι «επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια ούτε ένα ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής πράγματι υπάρχει από το 2013. Η συγκεκριμένη όμως επιβλήθηκε από τις 5 Αυγούστου του 2021 και είναι καταχρηστική και παράνομη, όπως λένε μία σειρά φορείς και οργανώσεις που προσφεύγουν στην δικαιοσύνη. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ήταν μία ευρωπαϊκή οδηγία που οφείλαμε να εντάξουμε. Το μοντέλο που υιοθέτησε από την ΕΕ αποδείχθηκε ότι σε συνθήκες κρίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ωστόσο μόνο στην Ελλάδα το μοντέλο λειτουργεί με τόσο στρεβλό τρόπο, και ενώ δεν υπάρχουν καθόλου προθεσμιακά συμβόλαια».

Σημείωσε ότι «το Χρηματιστήριο Ενέργειας άρχισε να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2020» και ότι «ακόμη και οι βιομήχανοι μιλάνε για καρτέλ με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ». Κατηγόρησε δε τους παρόχους για εναρμονισμένη πρακτική μέσω της οποίας αυξάνουν τις τιμές και τις μεταφέρουν στον καταναλωτή». Εξέφρασε δε φόβους ότι και τα 70 δις του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν με αδιαφάνεια και θα υπάρξουν σκάνδαλα.

Ποιος πληρώνει τόσο πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων;

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κόμμα του να υπολείπεται της ΝΔ είπε: « Κάποια στιγμή πρέπει να ερευνηθεί πώς γίνεται να υπάρχουν τόσο πολλές εταιρείες και ποιος τις πληρώνει». Όσο για τις μετρήσεις ρώτησε: «Έχετε πάει σε ένα καφενείο, έχετε πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές ένα από τα θέματα που θα συζητούνται για πολύ καιρό μετά, θα είναι οι δημοσκοπήσεις και πώς γίνεται να έδιναν τέτοια λάθος ποσοστά για τόσο μεγάλο διάστημα».

Αναφέρθηκε στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και από την κάλπη της απλής αναλογικής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή και να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτος και με διαφορά. Οι κρίσιμες εκλογές θα είναι με την απλή αναλογική. Μπορεί να μην χρειαστούν δεύτερες εκλογές. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να πάει η χώρα σε κυβερνήσεις συνεργασίες με προοδευτικές συμφωνίες από την πρώτη Κυριακή. Τα ποσοστά θα επιτρέπουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και θα κριθεί και η ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων».

Ωστόσο αν και είπε ότι «τα περί συνταγματική νομιμότητας μίας κυβέρνησης με δεύτερο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανοησίες», ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα και τελικά «δεν είναι εφικτό να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ».

Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός

Για την θέση του Νίκου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό απάντησε: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να μας πει και ποιον θέλει να κυβερνάει; Αν έχει την άποψη ότι δεν μου κάνει ο ένας και δεν μου κάνει ο άλλος θα πρέπει να πεις και ποιος του κάνει».

Ξεκαθάρισε την δική του θέση ότι «οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον ελληνικό λαό, να είναι αιρετοί και όχι δοτοί. Θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να είναι πρωθυπουργός, ας βγει πρώτο κόμμα και να συσταθεί μία κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής. Ωστόσο δεν είναι φυσιολογικό αυτό που λέει και θέλω να πιστεύω ότι στα κρίσιμα αυτά θέματα μέχρι τις εκλογές θα ανοίξει τα χαρτιά του, να πει με ποιους θέλει να κυβερνήσει εκτός αν δεν θέλει, αν γίνει αυτό που έχει πει ο κ. Βενιζέλος «ΚΚΕ του κέντρου». Εμείς απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως σε όλους του προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες».

Τέλος ρωτήθηκε για τον Ανδρέα Παπανδρέου με αφορμή την αντιπαράθεση στην Βουλή με τον πρωθυπουργό: «σήμερα στην Βουλή με κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και γι αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική.

Η προοδευτική παράταξη προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με μία υπερδύναμη αλλά αυτή η συνεργασία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η χώρα θα ικανοποιήσει αιτήματα αλλά παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει από την υπερδύναμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της και να πει ότι αν δεν το κάνεις έχουμε κι εμείς δικαίωμα να αρνηθούμε».

Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Ακολούθως ρώτησε: «Τι σχέση έχει το σημερινό ΚΙΝΑΛ με τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ψήφισαν μία Συμφωνία που τα δίνει όλα δίχως ανταλλάγματα, ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία για να κάνει παραβιάσεις στο Αιγαίο». Ειδικά για τον Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι «ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα» και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για την «συγκυβέρνηση» είπε ότι «η αριστερά τότε διέπραξε τότε έναν τακτικό ελιγμό που δεν ευνόησε ούτε την ίδια ούτε το κίνημα. Η αριστερά πλήρωσε τότε την συγκυβέρνηση». Από την ιστορία προκύπτει το δίδαγμα είπε ότι «οι δυνάμεις της Αριστεράς, η προοδευτική παράταξη πρέπει να έχει έναν αντίπαλο την δεξιά. Εγώ έχω αντίπαλο τον κ. Μητσοτάκη και την νεοφιλελεύθερη δεξιά, δεν έχω το ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ανδρουλάκη ούτε το ΚΚΕ και τον κ. Κουτσούμπα».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στο ότι αυτή την ώρα υπάρχει στεγαστική κρίση και πρόσθεσε ότι «έχουμε εξαγγείλει ένα πρόγραμμα για την προσιτή στέγη. Θα διαμορφώσουμε ένα απόθεμα στέγης που θα διατίθεται κυρίως σε νέους και θα ελέγξουμε το Airbnb».

Πηγή: skai.gr