Τσίπρας: Δορυφοροποιείτε τη χώρα - Επ' αόριστον η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι επιλέγει την πιο επικίνδυνη μετατόπιση και αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συνεδρίαση της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

«Εγκαταλείπετε τις πάγιες θέσεις της χώρας σε σχέση με το ρόλο και τη στρατηγική της, το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας στην κρίσιμη περιοχή της Μεσογείου. Εγκαταλείπετε το μετριοπαθή και προσεκτικό ρόλο που διαδραμάτιζε παραδοσιακά η Ελλάδα, τόσο εντός του ΝΑΤΟ, όσο και σε σχέση με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δείτε Live:

Ειδικά για τη συμφωνία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι απεμπολείται ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» της Ελλάδας, που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, του είπε ότι «γίνεστε ο πρώτος αρχηγός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση 6 ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ και δεύτερον παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». 

Επ' αόριστον και χωρίς ανταλλάγματα η συμφωνία με τις ΗΠΑ

Ανέφερε επίσης, ότι πρόκειται για μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα που έρχεται λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι «οι αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στη συμφωνία υπάρχει ο όρος πως θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καταγγελθεί, κάτι που σημαίνει επ’ αόριστον ισχύ. «Όλοι μας ακούγαμε για 5ετή ή έστω 10ετη συμφωνία και ξαφνικά μας ανακοινώσατε μια συμφωνία ουσιαστικά επ’ αόριστον. Ανακοινώνετε ότι συμφωνήσατε να μην υπάρξει ξανά διαδικασία και διαπραγμάτευσης και ανανέωσης της όποιας συμφωνίας», κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας.

Δορυφοροποιείται η χώρα στο άρμα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ποτέ, καμία χώρα σύμμαχος δεν θα έπραττε κάτι τέτοιο, αλλά μόνο μια χώρα – δορυφόρος. «Διότι αυτό λέγεται δορυφοροποίηση της χώρας, στο άρμα φυσικά του ισχυρότερου εκ των συμμάχων μας, των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε.

Αμήχανος και στριμωγμένος ο πρωθυπουργός

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «αμήχανο» και στριμωγμένο» γιατί βρίσκεται όπως είπε σε ένα δίλημμα «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» λόγω του ταξιδιού στις ΗΠΑ και της πρωτοφανούς λαίλαπας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης.

Επιδεινώνεται ο συσχετισμός δύναμης Ελλάδας - Τουρκίας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε την αναθεώρησης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ στη βάση συγκεκριμένων ανταλλαγμάτων και δεν προχώρησε «γιατί προφανώς δεν βρέθηκε κοινός τόπος».

Πρόσθεσε ότι η σημερινή υπογραφή και κύρωση της συμφωνίας, συνοδεύτηκε από μια ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων και από μια συνακόλουθη επιδείνωση του συσχετισμού δύναμης Ελλάδας - Τουρκίας στην περιοχή, «εις βάρος της χώρας μας με αποδυνάμωση αν όχι ακύρωση των ελληνικών διαπραγματευτικών όπλων από τις ΗΠΑ».

Θεωρούν φυσιολογικό η Τουρκία να παρακάμπτει τις κυρώσεις στη Ρωσία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της μη εφαρμογής κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την Τουρκία, λέγοντας ότι αμερικανοί αξιωματούχοι εμμέσως πλην σαφώς δηλώνουν ότι αυτό που ισχύει για την Ελλάδα και όλες τις χώρες της ΕΕ δεν είναι ανάγκη να το εφαρμόσει η Τουρκία.

«(…) δηλαδή, απορρίπτουν την ελληνική θέση και θεωρούν φυσιολογικό η Τουρκία να παρακάμπτει τις κυρώσεις, ενισχύοντας την οικονομία της και διατηρώντας διπλωματικές της σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει όλες αυτές τις συνέπειες, που προφανώς εσείς με τις επιλογές σας τις έχετε επιδεινώσει στο έπακρο.

Όποιος πει διαφορετική γνώμη τον λέτε «πουτινιστή»

Ειδικά για το ουκρανικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συντηρείται ένα κλίμα όπου δεν θα γίνεται συζήτηση για την πραγματική διάσταση του ζητήματος και όποιος πάει να πει μια διαφορετική γνώμη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα θα χαρακτηρίζεται «πουτινιστής».

Ανέφερε ότι όλοι είναι μαζί στο ζήτημα της υποστήριξης του ουκρανικού λαού που βάλλεται απέναντι σε έναν εισβολέα που παραβιάζει βάναυσα το διεθνές δίκαιιο, αλλά η κυβέρνηση δεν επιθυμεί συζήτηση «για τις ευθύνες της Δύσης και κυρίως για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει την ειρήνη στην Ουκρανία, αξιοποιώντας το διπλωματικό της ρόλο στην περιοχή».
 

Πηγή: skai.gr