Τσίπρας: Οι πολιτικές Μητσοτάκη οδηγούν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό

Του Αντώνη Αντζολέτου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε 8 περιφερειακούς σταθμούς (Κρήτη TV, Ionian TV, Star Κεντρικής Ελλάδας, TRT, Ήπειρος TV1, Flash TV, ΔΙΟΝ TV, Center TV). «Δεν είναι επιλογή είναι αδυναμία να πληρώσουν. Είναι μια αγωνία και οφείλει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να αντιστοιχηθεί με αυτή την κοινωνική πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα σε κάθε νοικοκυριό και σε επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής δήλωσε πως είναι παράνομη γιατί δεν πληροί τρεις βασικές προϋποθέσεις. Αναλογικότητα, ενημέρωση των καταναλωτών και διαφάνεια. Ζήτησε από την κυβέρνηση την κατάργησή της δεσμευόμενος πως αυτό θα πράξει από τη στιγμή που αναλάβει την εξουσία: «Μπορεί σήμερα να καταψήφισε η κυβέρνηση την τροπολογία μας έχει ηθική υποχρέωση ο πρωθυπουργός να πάρει μέτρα. Και να ανακοινώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν ωσότου κριθεί η νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως οι πολιτικές του οδηγούν τη χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Για τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνοντας σε σχέση με τις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πως «όποτε και αν στηθούν οι επόμενες κάλπες το βασικό θέμα το βράδυ των εκλογών και για πολλές μέρες θα είναι η πλήρης διάψευση των δημοσκοπήσεων».

Όπως φάνηκε από τη συνέντευξη η προσοχή του Αλέξη Τσίπρα έχει δοθεί το τελευταίο διάστημα στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή. Υπενθυμίζεται πως για την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής και την έγκριση των καταστατικών αλλαγών που προτάθηκαν στο συνέδριο η διαδικασία είναι κλειστή. Σε αυτές τις δυο κάλπες στις 15 Μαΐου θα μπορούν να ψηφίσουν μόνο τα 60.600 ήδη εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Η κάλπη για τον πρόεδρο, όμως είναι ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή με τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρά σε κάλεσμα του κόσμου. «Θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα σε όλους όσοι ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες. Και να τους καλέσω μέσα από τη συμμετοχή τους να δυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να στείλουν και ένα μήνυμα για την επόμενη ημέρα στη χώρα. Αυτό που συνθηματικά έχουμε πει, να στείλουμε τον λογαριασμό στην πραγματικότητα είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για την πολιτική αλλαγή και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στον τόπο και ιδιαίτερα στις νέες γενιές».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε πως το «ταμείο» το βράδυ της Κυριακής θα γίνει και με βάση το νούμερο των νέων εγγραφών. Πρόσθεσε, όμως πως μεγάλο ρόλο θα παίξει «τι ποσοστό αύξησης μελών θα έχουμε στις λαϊκές εργατικές περιοχές. Στις υποβαθμισμένες περιοχές εκεί που έχουμε την πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει με μισθό κατώτατο ή κάτω από τον κατώτατο. Τι ποσοστά θα έχουμε στην περιφέρεια στις αγροτικές περιοχές. Στους ανθρώπους που θέλουμε να εκφράσουμε. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε τις ελίτ. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες, τις κοινωνικές ανάγκες της πλειοψηφίας». 

Κάλεσμα, αλλά και καμπανάκι για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας χτύπησε προς το ΚΙΝΑΛ. Έφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία όπου εκεί οι σοσιαλιστές προσχώρησαν στο σχηματισμό που δημιούργησε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν προκειμένου η πρωθυπουργία  να φύει από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν. Παραδέχτηκε πως είναι λογικό που μέχρι στιγμής ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Συμπλήρωσε, όμως πως «όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης θα πρέπει να πάρει μια θέση διότι αν δεν πάρει μια θέση απέναντι σε αυτό μπορεί να κατηγορηθεί από κάποιους ότι δεν επιδιώκει να είναι ένα κόμμα που θέλει να διαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Θα δανειστώ τη φράση του κ.Βενιζέλου που είχε πει παλαιότερα, όχι τώρα, ότι δεν πρέπει να γίνει το ΚΙΝΑΛ το ΚΚΕ του κέντρου... Το ΚΚΕ γιατί αρνείται τη συμμετοχή σε κυβερνήσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε κάθε σενάριο συγκυβέρνησης ή οικουμενικής με τη ΝΔ και ξεκαθάρισε πως αν η απλή αναλογική δεν δώσει πλειοψηφία στη Βουλή τότε η χώρα θα προσφύγει σε δεύτερες κάλπες. Χαρακτήρισε τον επόμενο εκλογικό νόμο «ληστρικό» που όμως, όπως τόνισε, θα δώσει τη δυνατότητα να βγει κυβέρνηση. Η χώρα δεν κινδυνεύει από ακυβερνησία συμπλήρωσε αλλά «από την παραμονή για πολύ στην κυβέρνηση του τόπου μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, αυτής του κ.Μητσοτάκη».