Τσίπρας: Όσο καθυστερεί τις εκλογές ο Μητσοτάκης, μεγαλώνει την ήττα του

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε βέβαιος ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκανε λόγο για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί την ανανέωση με τη συμμετοχή γυναικών και εκπροσώπων της κοινωνίας.

Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθυστερεί τις εκλογές, μεγαλώνει την ήττα του αλλά και τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας.

Έκανε λόγο για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα σηματοδοτεί την ανανέωση με τη συμμετοχή γυναικών και εκπροσώπων της κοινωνίας.

Στο εσωκομματικό μέτωπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε συνέντευξή του στο newsbomb ότι δεν αναγνωρίζει, ούτε τον απασχολεί η έννοια των ομάδων και των τάσεων.

Βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα:

- Δεν με απασχολεί εάν θα κερδίζουμε, είναι δεδομένο. Με απασχολεί όμως ότι δεν έχει διαμορφωθεί μια δυναμική ελπίδας μεγάλης στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση βαθιάς δυσαρέσκειας.

- Αυτή τη στιγμή ο κόσμος προσπαθεί να αναζητήσει τη διέξοδο από μια κρίση η οποία λαμβάνει διαστάσεις πολύ μεγάλης έντασης. Φοβάμαι ότι αρκεί μια σπίθα για να πάρει φωτιά ο κάμπος. Νομίζω ότι οι συνθήκες της κοινωνικής κρίσης που διάγουμε σήμερα είναι χειρότερες από αυτές που ήμασταν στις αρχές της δεκαετίας του 2010

- Πρώτον, διότι δεν υπάρχει ελπίδα για τους νέους ανθρώπους. Δεύτερον, διότι κάθε νοικοκυριό υφίσταται αυτή την τρομακτική μείωση της αγοραστικής δύναμης. Τρίτον, διότι οι επιχειρήσεις έχουν μια τριπλή πίεση. Είναι η μείωση του τζίρου λόγω της συρρίκνωσης του εισοδήματος του καταναλωτικού κοινού. Είναι το φούσκωμα των χρεών και είναι και το φούσκωμα των λογαριασμών, της ΔΕΗ. Αυτή η τριπλή πίεση των επιχειρήσεων όχι μόνο των μικρών, των μεσαίων, ακόμα και μεγαλύτερων όσο περνάει ο καιρός και όχι μόνο στο χώρο του λιανικού εμπορίου, αλλά ακόμα και στον τομέα της μεταποίησης, της βιομηχανίας, οδηγούμαστε σε μια γενικευμένη οικονομική και κοινωνική κρίση.

- Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει όλες τις λάθος αποφάσεις το τελευταίο διάστημα. Η κρίση στην Ουκρανία δηλαδή μετατρέπεται με ρυθμούς πάρα πολύ γρήγορους σε κοινωνική κρίση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ο  ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει γίνει ένα κόμμα 170.000 μελών και νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνω και τη σοσιαλδημοκρατία. Έχουμε το 10% των ψηφοφόρων μας μέλη, είμαστε ένα κόμμα βαθιά μαζικό και λαϊκό. Κόμμα που επενδύει στους νέους ανθρώπους και στις γυναίκες.

- Πήρα μια τολμηρή επιλογή. Να επιβάλω το 50 – 50, την ποσόστωση φύλου σε όλα τα όργανα που ψηφίστηκε από τη βάση μας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Κεντρική Επιτροπή ενός κόμματος που εκλέγεται από τη βάση, επιλέγει βάση του κόμματος γυναίκες. Στο ΚΙΝΑΛ βλέπω στις 100 πρώτες θέσεις 3 γυναίκες. Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπορεί

- Είναι δέσμευσή μου ότι και το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει άρωμα γυναίκας.

- Δεν αναγνωρίζω, δεν σκέφτομαι, δεν με απασχολεί η έννοια των ομάδων, των ομαδοποιήσεων και των τάσεων στον τρόπο που θα δουλέψουμε από εδώ και στο εξής.  Οι τάσεις λοιπόν πρέπει να είναι ρεύματα ιδεών, πρέπει να αναδιατάσσονται, να μετασχηματίζονται, να ανασυνθέτονται. Όταν ένα κόμμα πλουραλιστικό, πλειοψηφίας και μειοψηφίας παίρνει όμως δημοκρατικά μια απόφαση, την επόμενη μέρα την απόφαση αυτή την υλοποιεί από τον πρώτο έως τον τελευταίο

- Εκλέχθηκα σε αυτές τις εκλογές από την κάλπη και τη συμμετοχή 150.000 ανθρώπων εκ των οποίων οι 110.000 είναι νέα μέλη. Άρα δεν καταλαβαίνω τι νόημα και τι αξία έχει κάποιοι να συγκροτούν τάση, αυτοεπονομαζόμενοι ως προεδρικοί. Οι άλλοι τι είναι λοιπόν;

- Το σημαντικότερο που έχουν να κάνουν όλες οι τάσεις και όλα τα ρεύματα ιδεών που λειτουργούν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο καλό που έχουν να κάνουν για το κόμμα είναι είτε να ανασχηματιστούν, είτε να ανασυντεθούν, είτε να αυτοκαταργηθούν για να πάμε όλοι μαζί μπροστά την επόμενη μέρα συγκροτώντας ένα κόμμα το οποίο θα είναι το κόμμα των μελών του, στο οποίο δεν θα υπάρχουν ομάδες και φατρίες, στο οποίο θα υπάρχουν στελέχη που άξια θα αναδεικνύονται και δημοκρατικά θα επιλέγονται, με ένα στόχο πια που είναι έξω από το κόμμα και είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές. Η προοδευτική διακυβέρνηση για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προσδοκίες του λαού μας

- Όλοι θα αξιοποιηθούν, αλλά θα αξιοποιηθούν με βάση τις δυνατότητες που έχουν για να συνδράμουν σε μια κοινή προσπάθεια όχι με βάση την τασική καταγωγή, όχι με βάση το εάν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ως μειοψηφίες, ή πλειοψηφίες. Αυτά αφορούν το χθες.

- Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μένα είναι ένας πολύ χρήσιμος συνεργάτης. Είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον θεωρώ συνεργάτη μου, ανεξάρτητα από το εάν ανήκει ή θα θελήσει να ανήκει σε μειοψηφίες, πλειοψηφίες, στο κέντρο, στην αριστερά, στη δεξιά του κόμματος, δεν με απασχολεί.

- Η Ράνια Σβίγκου είναι η επιλογή, που μπορεί να συνδυάσει μια σειρά από στοιχεία όπως της ενότητας και της σύνθεσης. Ήταν μετριοπαθές στέλεχος πάντοτε της άποψης ότι πρέπει να είμαστε όχι εναντίον της διεύρυνσης, ποτέ δεν ήταν εναντίον της διεύρυνσης, αλλά ότι πρέπει να πάμε με πιο μικρά και προσεκτικά βήματα στις καταστατικές αλλαγές που κάναμε το προηγούμενο διάστημα.

-  Ζήτησα από τη Ράνια και από τον Γιώργο που δεν είναι βουλευτές, να μην είναι υποψήφιοι. Το αποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά. Και ταυτόχρονα ξεκαθάρισα ότι δεν θα είναι στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Άρα είναι δυο παιδιά νέα, που θα δουλέψουν στο Κόμμα για να κάνουν το Κόμμα μεγάλο, ισχυρό, αποτελεσματικό.

- Χρειάζεται η ανανέωση. Εγώ είμαι 47-48 χρονών, πρέπει να έχω δίπλα μου και ανθρώπους και μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και νέους ανθρώπους που πρέπει να πάρουν τις ευκαιρίες τους, να αποδείξουν τι αξίζουν.

- Tο επόμενο κυβερνητικό σχήμα όπως σας είπα, μιας προοδευτικής Κυβέρνησης θα πρέπει να έχει το άρωμα γυναίκας, θα πρέπει να έχει το στοιχείο της ανανέωσης και θα πρέπει να έχει και το στοιχείο της κοινωνίας, περισσότεροι εκπρόσωποι της κοινωνίας. Θα βάλουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν γνώση και έχουν και ενσυναίσθηση της κοινωνικής πραγματικότητας, να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Από τους νέους ανθρώπους που πήρα το ρίσκο να γίνουν Υπουργοί επί της κυβερνητικής μου θητείας εξεπλάγην θετικότατα. Δυο παραδείγματα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τέτοιες περιπτώσεις θα δείτε πολλές στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

- Η κυβέρνηση πια έχει βρεθεί σε μια δίνη. Οι πολιτικές της επιλογές δεν αποκρούουν το ρεύμα της ακρίβειας αλλά το επιταχύνουν, είναι επιταχυντές του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Θεωρώ ότι όταν μπει κάποιος σε αυτή τη δίνη, ο κίνδυνος της κατάρρευσης είναι πάρα πολύ έντονος και για να την προλάβει κανείς την ολική κατάρρευση, θα πρέπει να αξιοποιήσει το timing για να προσφύγει στις κάλπες

- Η  Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προοπτική και το γνωρίζει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός

- Ο  κ. Μητσοτάκης έχει μια στρατηγική διπλής κάλπης, εμείς έχουμε μια στρατηγική από την πρώτη κάλπη να εκλεγεί προοδευτική Κυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις, που θα απαλύνουν την πίεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία Τάξη, που θα στηρίξουν τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους και θα επουλώσουν τις μεγάλες πληγές της ενεργειακής κρίσης.
 

Πηγή: skai.gr