«Debate» Μητσοτάκη – Τσίπρα για πρόωρες εκλογές

Τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην πλειοψηφία υπάρχουν στελέχη που βλέποντας τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την ακρίβεια να καλπάζει εκτιμούν πως οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν να έρθουν. Ο αντίλογος είναι εξίσου πειστικός. 

Του Αντώνη Αντζολέτου

Όταν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μπαίνουν στο τραπέζι οι πρωθυπουργοί γελάνε. Η αλήθεια είναι πως μόνο οι ίδιοι και ένα - δυο στενοί συνεργάτες τους, ενδεχομένως να γνωρίζουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι μια εξίσωση πολυπαραγοντική. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τι θα ισχύει το φθινόπωρο ή στα τέλη του καλοκαιριού σε σχέση την πανδημία; Η τουρκική προκλητικότητα μπορεί να ξαναφέρει ένα καλοκαίρι σαν αυτό του 2020; Ακόμα και σε συνθήκες ελεγχόμενης κλιμάκωσης από τον Ταγίπ Ερντογάν η χώρα δύσκολα μπορεί να βρίσκεται παράλληλα σε εκλογική διαδικασία. Το καινούργιο αφήγημα της Άγκυρας είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο απλά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μοιάζει ατελείωτος και η φθηνή ενέργεια παρελθόν. Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πιθανές πυρκαγιές. Άγνωστος «Χ» είναι και οι δημοσκοπήσεις και πως θα έχει διαμορφωθεί το τοπίο στο τέλος του καλοκαιριού.

Το άτυπο εκλογικό «debate» ξεκίνησε την Τρίτη από τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτίμησε, κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, πως ο πρωθυπουργός θα προσφύγει πρόωρα στην λαϊκή ετυμηγορία. «Η απόφαση του κ.Μητσοτάκη, όσο και αν προσπαθεί να πείσει πως θα εξαντλήσει την θητεία του, είναι να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο ακόμα και νωρίς τον Σεπτέμβρη για να προλάβει την απόλυτη κατάρρευση από την ακρίβεια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες σήκωσε το γάντι: «Πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί; Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω δεσμευτεί πολλές φορές». O Αλέξης Τσίπρας επιμένει να ζητεί εκλογές παρά το γεγονός πως η δημοσκοπική άνοιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει έρθει. Κάθε κίνηση των «βασικών παικτών» πλέον συζητείται. Όπως το γεγονός πως ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή δεν διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Μπορεί να το έκανε από τη Σύνοδο Κορυφής παρ΄ όλα αυτά η εκλογολογία δεν θα σταματήσει.

Τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην πλειοψηφία υπάρχουν στελέχη που βλέποντας τον πληθωρισμό να ανεβαίνει και την ακρίβεια να καλπάζει εκτιμούν πως οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν να έρθουν. Τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει πιεστεί από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αργεί να πάρει αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τα κράτη - μέλη. Πιστεύουν πως το κλείσιμο της τριετίας της ΝΔ στην κυβέρνηση τον Ιούλιο θα λύσει τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το φθινόπωρο αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιτίας και του τουρισμού θα δουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται, ενώ μετρώντας και το κοινωνικό αίσθημα, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, οι πολίτες φέτος θα πάνε διακοπές συνεπώς οι πρόωρες κάλπες δεν θα ενοχλούσαν κανέναν.

Ο αντίλογος είναι εξίσου πειστικός. Οι εκλογές δεν προαναγγέλλονται, ωστόσο ο πρωθυπουργός, όπως όλα δείχνουν έχει αποφασίσει να κρατήσει το θεσμικό του προφίλ και να εξαντλήσει την τετραετία. Υπάρχουν μια σειρά από γεγονότα που θα αποτυπωθούν στην κοινωνία το επόμενο διάστημα και θα καρπωθεί η ΝΔ. Αύξηση των συντάξεων από το νέο έτος έως 6%, μειώσεις φόρων – ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ακόμα και τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν οι εργαζόμενοι να τα βλέπουν σιγά – σιγά στις τσέπες τους. Και αν το επιτρέψουν και τα δημοσιονομικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός - φαίνεται πως σχεδιάζονται παρεμβάσεις και για την ακριβή βενζίνη.