Κλείσιμο

Αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο και σεισμικές έρευνες “ταράσσουν” την Άγκυρα

Ενδεικτικό του εκνευρισμού της Άγκυρας είναι ότι φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης έφτασαν να χαρακτηρίζουν πρόκληση της Ελλάδας τις σεισμικές έρευνες

Της Πηνελόπης Γκάλιου

H αλλαγή των ισορροπιών στο Αιγαίο με την συνεχιζόμενη ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας και την ενδυνάμωση των διεθνών συμμαχιών της αλλά και η ενεργοποίηση της χώρας μας στο τομέα της έρευνας για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εντείνουν τον εκνευρισμό της Τουρκίας η οποία επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και στον μεγαλοϊδεατισμό άλλων εποχών.


Περασμένα μεγαλεία...


Η “γραμμή άμυνας” του Ταγίπ Ερντογάν έναντι των εσωτερικών αδιεξόδων του παραμένουν τα μεγάλα και “ηχηρά” λόγια αλλά και η συκοφαντίες, οι οποίες στο επίκεντρο τους έχουν κατά κύριο λόγω την Αθήνα. Σε αυτό το περιβάλλον, ο Τούρκος πρόεδρος, με αφορμή τα 84 χρόνια από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατουρκ, προχώρησε σε ένα ακόμη ένα φαραωνικό μανιφέστο σκηνοθετώντας ακριβώς την ίδια φιέστα με την επέτειο για τα 99 χρόνια  από την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας και μιλώντας ξανά για τα περασμένα μεγαλεία... “Μέχρι να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα αιώνων του λαού μας, δεν θα σταματήσουμε, δεν θα υποκύψουμε στις επιθέσεις και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας” δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.  


Μεγαλοϊδεατισμός και αναθεωρητισμός που η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές και συνεχίζει να το διαμηνύει ότι δεν γίνεται αποδεκτός. Αυτο ήταν και το μήνυμα του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωετρικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο πλαίσιο των εργασιών της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. “Τα σύνορα θα πρέπει να παραμένουν απαραβίαστα. Δεν μπορεί να γίνει δεκτός οποιοσδήποτε μεγαλοϊδεατισμός ή παρελθοντολογικός αναθεωρητισμός. Δεν είναι μία περίοδος αναγέννησης παλαιών και πεθαμένων από το χρόνο αυτοκρατοριών. Είναι μία περίοδος που ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να κυριαρχεί στις διεθνείς σχέσεις” τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ανέδειξε επίσης ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, επισημαίνοντας ότι οι αμφισβητήσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις των θαλάσσιων και εναέριων συνόρων, οι παράνομες σεισμικές έρευνες, η σύναψη άκυρων συμφωνιών με τρίτα κράτη όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και μια επιθετική ρητορική που καταλήγει σχεδόν καθημερινά στη φράση “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ” δεν αποτελούν ένα πλαίσιο εποικοδομητικής συνεργασίας μέσα σε έναν κοινό οργανισμό που θέλει να εγγυάται την ασφάλεια” και επανέλαβε βέβαια την προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο και το Δλλικαιο της Θάλασσας ως μοναδική πυξίδα των ελληνικών θέσεων.

Ηχηρό “όχι” στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας και τις υπερπτήσεις διατύπωσε από την ίδια συνεδρίαση και ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι “ βασική προϋπόθεση είναι να εκλείψουν οι επιθετικές ρητορικές, η εχθρική γλώσσα έναντι φίλου και συμμάχου στο ΝΑΤΟ και κάποιες ευθείες, ευθύτατες παραβιάσεις της εδαφικής μας κυριαρχίας” ενώ έκανε αναφορά στις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος, χαρακηρίζοντάς τες “παραβίαση είναι σοβαρού τύπου” και συνέστησε “καλό θα ήταν αυτά να μην υπάρχουν προκειμένου να δούμε αν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο κατανόησης”. Ο Υπουργός Άμυνας μάλιστα παρατήρησε ότι “διάλογος κάτω από απειλές, απειλές μάλιστα που εκτοξεύονται πολύ συχνά από Τούρκους αξιωματούχους ευθέως έναντι της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας, δεν θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο σημείο στις διμερείς σχέσεις”.


Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι πάντως επέμεινε να συκοφαντεί την Ελλάδα και την Κύπρο και παράλληλα να στρέφει τα βέλη του κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη στήριξή τους στις δύο χώρες. “Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στις ΗΠΑ και την ΕΕ να διαταράξουν τις ισορροπίες στην περιοχή με την μονομερή στάση τους στο Κυπριακό και για την Ελλάδα να χαλάσουν το κλίμα ειρήνης” σχολίασε αντιστρέφοντας γα μία ακόμη φορά την πραγματικότητα.

Οι σεισμικές έρευνες “ταρακουνούν” την Άγκυρα


Εκτός, πάντως, από την αλλαγή ισορροπιών στο Αιγαίο την τουρκική ανησυχία εντείνουν και οι σεισμικές έρευνες για την αξιοποίηση των όποιων πλουτοπαραγωγικών πόρων εντοπιστούν στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με σειρά Τούρκων αξιωματούχων αλλά και φιλοκυβερνητικά τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης να μιλούν για πρόκληση της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Ανησυχία στην οποία η Ελλάδα απαντά υπογραμμίζοντας ότι υλοποιεί ένα σχέδιο πολύ καλά προετοιμασμένο, απολύτως σύμφωνο με το Διεθνές Δίκαιο και απολύτως ενταγμένο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. “Η χώρα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Θα αξιοποιήσει έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που κάνει πράξεις, που κάνει κινήσεις, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τη διεθνή νομιμότητα, σε καμία περίπτωση. Ποτέ η χώρα μας δεν πολιτεύτηκε και δεν συμπεριφέρθηκε έξω από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ποτέ δεν θα το κάνει” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι “και ποτέ, φυσικά, δεν πρόκειται να υποχωρήσει από κανένα της δικαίωμα, έτσι όπως αυτό απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και από το Δίκαιο της Θάλασσας. Ό,τι κάνουμε, είναι καλά μελετημένο, καλά προετοιμασμένο και, βεβαίως, υλοποιείται με έναν τρόπο που να ικανοποιεί όλες τις παραμέτρους, είτε αυτές έχουν να κάνουν με τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα, είτε έχουν να κάνουν με τα οικονομικά μας συμφέροντα, είτε έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος” ξεκαθάρισε ο κ.Οικονόμου.

Πηγή: skai.gr