Απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας

Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των υποκλοπών ήταν απολύτως στοχευμένες στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας σαφές πως θα επιμείνει στην ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Ο πόλεμος που έχει κηρύξει  ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για το θέμα των παρακολουθήσεων αναμένεται να ενταθεί μέχρι τις εκλογές. Μαζί με την ακρίβεια θα είναι τα δυο θέματα που θα έχει ψηλά στην ατζέντα της η αξιωματική αντιπολίτευση. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό  μιλώντας για επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις οι οποίες αποτελούν πια ενδείξεις ενοχής. «Ο κ.Μητσοτάκης αντί να παριστάνει τον αγανακτισμένο θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις. Και ο κ.Μητσοτάκης κρύβεται. Κρύβεται από τη Βουλή, δεν ήρθε όταν συζητούσαμε το πόρισμα της Εξεταστικής. Κρύφτηκε από την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, την PEGA, να δώσει απαντήσεις. Δεν ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή να δώσει απαντήσεις στην ερώτηση που έκανα εγώ και δεν έρχεται και σήμερα στη Βουλή να δώσει εκ νέου απαντήσεις μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις», ανέφερε. Διατηρώντας υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε: «Έχετε εσείς δει κανέναν αθώο να κρύβεται; Οι ένοχοι κρύβονται κ.Ζαχαρέα. Οι αθώοι βγαίνουν στο φως και δίνουν αποδείξεις».

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως επικαλείται το απόρρητο, κρύβει κρίσιμους μάρτυρες και «απειλεί δεξιά και αριστερά με 10 χρόνια φυλάκιση όποιον πει την αλήθεια».  Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η λειτουργία του παράνομου λογισμικού δεν είναι υπό έναν ιδιώτη, όπως ενδεχομένως θα μπορούσε να συμβαίνει παλαιότερα, αλλά γίνεται σε συνέργεια με ένα κέντρο που είχε διασύνδεση με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και το Μέγαρο Μαξίμου με πολιτικό προϊστάμενο τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε πως δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: «Εάν ο κ.πρωθυπουργός δεν γνώριζε όλα αυτά τότε θα πρόκειται για έναν πρωθυπουργό μειωμένου καταλογισμού.  Άρα έναν πρωθυπουργό ανεπαρκή να κυβερνά τη χώρα. Αν γνώριζε θα πρόκειται για έναν πρωθυπουργό πραγματικά ανασφαλή, αδίστακτο και επικίνδυνο».

Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την υπόθεση των υποκλοπών ήταν απολύτως στοχευμένες στον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας σαφές πως θα επιμείνει στην ερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή: «υπάρχει πολιτικός από τους 33 που παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ;». «Δεν μπορεί να έχει το θράσος ο πρωθυπουργός που κατηγορείται για τέτοια αντισυνταγματική εκτροπή να μιλά για λάσπη και τοξικότητα. Τοξικός είναι αυτός που έχει διχάσει», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην εισαγγελέα της ΕΥΠ Β.Βλάχου. Είπε πως «η κ.Βλάχου ήρθε με θράσος στον Ναό της Δημοκρατίας και  μας είπε ότι έχω ανέλεγκτη κρίση και αν γουστάρω μπορώ να υπογράφω για να παρακολουθηθεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Καταλήγοντας για το θέμα έκανε λόγο για κατάργηση της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ο Ανδρέας Πάτσης

Ο κ.Τσίπρας ερωτήθηκε και για τον διαγραφέντα βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση. Χαρακτήρισε «κορυφή του παγόβουνου» τη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς επεσήμανε πως «το κόμμα που χρωστάει 390 εκατομμύρια στις τράπεζες, που έχει ένα υπουργικό συμβούλιο που έχουν περίπου 12-13 εκατομμύρια ευρώ χρέη όλοι μαζί, είναι ένα κόμμα το οποίο έχει υιοθετήσει ως λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων τις εισπρακτικές εταιρίες τύπου Πάτση. Και έχει γεμίσει όλη την αγορά με Πάτσηδες».

Οικονομία

Επικριτικός ήταν για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας και για την πολιτική του Μαξίμου στο πεδίο της οικονομίας. «Οι άριστοι τα έχουν θαλασσώσει», είπε χαρακτηριστικά.  Όσον αφορά την ακρίβεια στην αγορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα θα αποτελούσε μια σημαντική ανάσα για τα νοικοκυριά των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί κατά 40%. Ζήτησε μεγαλύτερους ελέγχους στην αγορά και κατηγόρησε το οικονομικό επιτελείο πως τα υπερβάλλοντα κέρδη από τις εταιρίες ενέργειας συνεχίζονται. «Μόνο τον Οκτώβρη και τον Σεπτέμβρη οι πάροχοι ηλεκτρισμού είχαν υπερκέρδη 1 δισ. ευρώ», σημείωσε. Ανέφερε, μάλιστα πως η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της Eurostat  είναι η ακριβότερη χώρα στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος προ των κυβερνητικών επιδοτήσεων.

Συνεργασίες

Για το θέμα των συνεργασιών υποστήριξε πως στη κάλπη της απλής αναλογικής όλοι οι ψηφοφόροι θα γνωρίζουν ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν με βάση τα προγράμματά τους. «Καλούμε τους πολίτες να μας κάνουν πρώτη δύναμη στην κάλπη της απλής αναλογικής για να έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη εκλογή». Η δεύτερη φορά θα είναι «αλλιώς», επεσήμανε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χρειάζεται να λειτουργεί κάτω από την επιτροπεία και την τρόικα.

Πηγή: skai.gr