Προκαλεί η Τουρκία με υπερπτήσεις ανήμερα της Παναγίας

Aναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά. Το σχόλιο του διεθνολόγου Ιωάννη Παπαφλωράτου στον ΣΚΑΪ.

Με υπερπτήσεις πάνω από Κίναρο, Λέρο και Κανδελιούσσα προκαλεί η Άγκυρα ανήμερα της Παναγίας, τη στιγμή μάλιστα που στην Τήνο βρίσκεται η πολική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας.

Οι τρεις υπερπτήσεις έγιναν από δυο ζεύγη τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Ειδικότερα έγιναν υπερπτήσεις στις 11:05 πάνω από τη νήσο Κίναρο και στις 11:08 πάνω από τα Μαύρα Λέρου, στα 27.000 πόδια αντίστοιχα. Επίσης, στις 11:19, έγινε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα στα 23.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Το σχόλιο του καθηγητή Παπαφλωράτου στον ΣΚΑΪ

«Δυστυχώς οι Τούρκοι δεν ακολουθούν το μορατόριουμ στο Αιγαίο τουλάχιστον τους θερινούς μήνες ή στις μεγάλες εορτές της μιας και της άλλης χώρας. Συνεχίζουν τις προκλήσεις», τόνισε ο διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος σχολιάζοντας το μπαράζ υπερπτήσεων ανήμερα της Παναγίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή On Line με τους Νίκο Ανδρίτσο και Γωγώ Κατσέλη, ο κ. Παπαφλωράτος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά το περίμενε και γι’ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή, «έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε τουρκική πρόκληση».

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντουλ Χαμίντ Χαν ενδέχεται να κατευθυνθεί τον Οκτώβριο στην κυπριακή ΑΟΖ, ο καθηγητής πως κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι η Δύση, τόσο η Αμερική όσο και η ΕΕ, έχουν διαμηνύσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν επιθυμούν άλλη ένταση, ενώ υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία και κρίσεις σε Καύκασο, Λιβύη και Συρία.

Ο κ. Παπαφλωράτος σημείωσε πάντως πως καθώς η Τουρκία οδεύει προς εκλογές, θα αυξάνονται και οι πιθανότητες για προκλητικές ενέργειες.

«Όσο πηγαίνουμε προς εκλογές, θα αυξάνονται οι πιθανότητες (ο Ερντογάν) να κάνει μια ενέργεια στο εξωτερικό για να δείξει πρωτίστως στο εσωτερικό του ακροατήριο, ότι η Τουρκία δεν υποκύπτει σε πιέσεις και είναι πια μεγάλη δύναμη, όπως θέλει να παρουσιάζει εαυτήν στο διεθνές περιβάλλον», τόνισε.

Πόσο πιθανό είναι να αλλάξει ρότα το τουρκικό γεωτρύπανο - Εξηγεί ο Χατζηβασιλείου στον ΣΚΑΪ

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει ποιοτικά υπέρ της Ελλάδας τα δεδομένα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, τόνισε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ στον ΣΚΑΪ μιλώντας για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν.

Εξήγησε ότι η απόφαση της Τουρκίας να κινηθεί το γεωτρύπανο εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, δείχνει ότι για την ώρα η Άγκυρα έχει «διαβάσει» σωστά τα μηνύματα.

«Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα έχουν τελειώσει. Το αντίθετο, τίποτα δεν είναι δεδομένο και μην εκπλαγεί κάνεις εάν η Τουρκία πιεστεί και αλλάξει ρότα το γεωτρύπανο μετά από τρεις τέσσερις μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιατί το 2022 δεν είναι ίδιο με το 2020

Ο κ. Χατζηβασιλείου εξήγησε ότι το 2022, δεν είναι όπως το 2020 ούτε για την Ελλάδα, ούτε και για την Τουρκία. Όπως είπε ο αναθεωρητισμός έχει δοκιμαστεί και η Δύση καταλαβαίνει επιτέλους χειροπιαστά, τι σημαίνει στην πράξη. «Το έχει καταδείξει δυστυχώς η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι πλέον η Δύση δεν έχει την ίδια ανοχή απέναντι σε ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν, που παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία.

Παράλληλα δεν είναι ίδια και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, η χώρα μας έχει διεθνοποιήσει με μεγάλη επιτυχία την τουρκική παραβατικότητα.

«Κανείς εταίρος μας στη δύση δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας και από την άλλη έχουμε δύο διαφορετικά γνωρίσματα: γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αυξημένη και έχουμε μια ενεργητική διπλωματία».

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ισχυρή εθνική άμυνα της Ελλάδας, καθώς το εξοπλιστικό πρόγραμμα «τρέχει» και αυτό το αντιλαμβάνονται καλά οι γείτονές μας.

Πηγή: skai.gr