Κλείσιμο

Παρακολουθήσεις: Τι θα κάνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με την Εξεταστική Επιτροπή

Δεν έχουν υπάρξει ακόμα συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων για το πως θα κινηθούν σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή. Σίγουρα θέλουν να δουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ τις επόμενες ημέρες.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο ειδικός κανονισμός της Βουλής που προβλέπει πως η μειοψηφία είναι σε θέση να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα μια φορά μέχρι τον Ιούλιο. Τον Νοέμβριο του 2021 είχε συγκροτηθεί μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των ΜΜΕ και των δημοσκοπήσεων. Η πρόταση απαιτείται να κατατεθεί από δέκα βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό; Πώς εκτός από το ΜέΡΑ25 οι υπόλοιπες δυνάμεις του Κοινοβουλίου έχουν τη δυνατότητα θεωρητικά να ζητήσουν τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι δεδομένο πως η πλειοψηφία των 120 βουλευτών, που απαιτείται στην Ολομέλεια, υπάρχει αφού όλα τα κόμματα είναι σύμφωνα.

Τα διαδικαστικά θα εξεταστούν στη Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνέλθει τη Δευτέρα στις 22 του μήνα. Το πιθανότερο είναι στις 24 ή στις 25 Αυγούστου να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση που αιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδρίασει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν πιέσει τον Κώστα Τασούλα να συγκληθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Δεν έχουν υπάρξει ακόμα συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων για το πως θα κινηθούν σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή. Σίγουρα θέλουν να δουν ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ τις επόμενες ημέρες.  Στη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασίσει με το που ανοίξει η Βουλή να προχωρήσουν στην κατάθεση της πρότασης  χωρίς να τους αφορά τι θα πράξουν τα άλλα κόμματα. Είναι σαφές πως πέρα από την παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη, στο επίκεντρο της πρότασης θα βρεθεί το λογισμικό Predator, οι εταιρίες που φέρεται να σχετίζονται με αυτό, ποιοι το χρησιμοποίησαν, αλλά και οι προεκτάσεις που υπάρχουν στον δημοσιογραφικό χώρο.

Ανοιχτό είναι και για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τη δική του πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Ανώτατες κομματικές πηγές τόνιζαν πως "εξετάζονται όλα τα εργαλεία κοινοβουλευτικού ελέγχου" και ξεκαθάριζαν ότι δεν είναι ανοιχτός κάποιος δίαυλος αυτή τη στιγμή με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα. Εξηγούν πως θα αποφασίσουν πως θα κινηθούν αφού πρώτα ανοίξει η Βουλη, συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να φανούν οι διαθέσεις των κομμάτων. Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έλεγαν όχι στη σύμπλευση με τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς μια τέτοια κίνηση θα συμβόλιζε το δυνατό αντιπολιτευτικό μέτωπο που συγκροτείται εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσον αφορά τη ΝΔ φέρεται να επιθυμεί η Εξεταστική Επιτροπή να ερευνήσει τι συνέβη στην ΕΥΠ σε βάθος δεκαετίας. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών που υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη πως τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνταν όταν ήταν υπουργοί. Υπενθυμίζεται ότι και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου είχε μιλήσει για παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύγκρουση για την ΕΥΠ

Η κόντρα μεταξύ των κομμάτων αναμένεται να συνεχιστεί σε πολύ υψηλούς τόνους όσο πλησιάζει το άνοιγμα της Βουλής. Χθες στο επίκεντρο βρέθηκε πως θα λειτουργεί η ΕΥΠ από εδώ και πέρα. Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ακρίτας Καϊδατζής, με φόντο την υπόθεση των παρακολουθήσεων ανέφερε. "Και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται ότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει την ΕΥΠ και να ιδρύσει νέα υπηρεσία πληροφοριών. Και αφού μαζί καταργηθούν όλες οι οργανικές θέσεις της, οι υπάλληλοί της δεν θα προστατεύονται από τη μονιμότητα και θα μπορούν να απολυθούν" έγραψε ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τη δημοσίευση σχολίασε ο Παύλος Πολάκης: "Προσυπογράφω κύριε καθηγητά του Συνταγματικού Δικαίου!". Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ: "Στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν ήδη την "εξειδίκευση" της στρατηγικής που ξεδίπλωσε ο κ.Τσίπρας στο άρθρο του στην ΕφΣυν με τίτλο: "Δεν αρκεί η απλή εναλλαγή στην εξουσία". Ένα άρθρο που ήρθε απλώς να συμπληρώσει, να υπογραμμίσει και να επιβεβαιώσει αντίστοιχες παλαιότερες δηλώσεις του περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας και άλλα παρόμοια".