Με τοξικό κλίμα στο δρόμο προς τις κάλπες

Το γεγονός ότι το αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα του βιασμού ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού, αποτελεί “πεδίο” αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει ότι η πολιτική συζήτηση έχει μπει σε επικίνδυνους ατραπούς

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Μπορεί οι κάλπες να απέχουν – εκτός απροόπτου- μήνες μακρυά, το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, ωστόσο, θυμίζει, έντονα προεκλογική περίοδο η οποία δυστυχώς έχει ξεφύγει από το σύνηθες οξύ πολιτικό κλίμα και έχει περάσει σε ακρότητες με τοξικά χαρακτηριστικά που δηλητηριάζουν όχι μόνο την πολιτική αντιπαράθεση αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Το γεγονός ότι το αποτρόπαιο και ειδεχθές έγκλημα του βιασμού ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού, αποτελεί “πεδίο” αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνει ότι η πολιτική συζήτηση έχει μπει σε επικίνδυνους ατραπούς, με άγνωστες συνέπειες και αμφίβολο πολιτικό αποτέλεσμα, μιας και ο στόχος είναι η αμφισβήτηση του πολιτικού αντιπάλου και η προσέλκυση ψηφοφόρων.

Δεν μπορεί όμως ένα έγκλημα φρικαλέο εις βάρος ενός παιδιού να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, ούτε να τσουβαλιάζονται ιδεολογίες, άνθρωποι και πολιτικές στο βωμό της πολιτικής σπίλωσης . Ενδεικτικό είναι ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να αλληλοκατηγορηθούν για το έγκλημα της παιδεραστίας του 53χρονου από τον Κολωνό προσπαθώντας οι μεν να χαρακτηρίσουν ένα ολόκληρο κόμμα, τη ΝΔ, ότι εμπλέκεται σε υποθέσεις βιασμού και παιδεραστίας, με ένα ακραίο και ψευδές tweet του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη επειδή ο κατηγορούμενος ήταν στέλεχος της ΝΔ και οι δε στο να κατηγορήσουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι στηρίζει τους βιαστές επειδή δεν ψήφισε (κάτι που τελικά δεν ισχύει) την ποινή των ισοβίων για τέτοιες υποθέσεις.

Η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που αναπαρήγαγε το προσβλητικό hashtag “#νδ_παιδεραστες” προκάλεσε την άμεση ανακοίνωση της Πειραιώς με την οποία ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα τη διαγραφή του βουλευτής, διαφορετικά , όπως ανέφεραν, “θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι πίσω από την εκστρατεία λάσπης βρίσκεται το κόμμα του και ότι η χυδαιότητα, η αθλιότητα και η πολιτική κατάντια είναι, δυστυχώς, συνώνυμα του ΣΥΡΙΖΑ!”. Αντιδράση, η οποία μαζί με την δυσφορία που προκάλεσε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν – σύμφωνα με πληροφορίες- τη μεσολάβηση της γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη καλώντας τον να προχωρήσει σε διορθωτική δήλωση. Κίνηση που έγινε από τον κ. Μαμουλάκη, κάνοντας λόγο για που δεν ήταν δικό του: “το ότι ο 53χρονος ήταν προβεβλημένο μέλος της Ν.Δ. δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τη χρήση ενός απαράδεκτου hashtag. Ήταν λάθος που έγινε από καθαρή αβλεψία συνεργάτη στο πλαίσιο ανάρτησης ενός σατυρικού βίντεο στο TikTok” δικαιολογήθηκε.

Μάρτυρες αντίστοιχου περιστατικού έγιναν και οι βουλευτές που βρέθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής όπου – σύμφωνα με μαρτυρίες- η Άννα Βαγενά από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει χυδαία επίθεση στον βουελυτή της ΝΔ Μάξιμο Χαρακόπουλο, το οποίο πλησίασε και φέρεται να τον ρώτησε πως αισθάνεται που ανήκει “στο κόμμα των παιδεραστών”. Επίθεση που αιφνιδίασε τον κ. Χαρακόπουλος που αναρωτήθηκε: “μα τι είναι αυτά που λες. Ντροπή”. Η συνέχεια εκτυλίχθηκε στα ορεινά έδρανα της Ολομέλειας ενώ λίγο αργότερα, η Όλγα Γεροβασίλη που παρακολούθησε το σκηνικό παρατήρησε κατ' ιδίαν προς την κ. Βαγενά ότι πρέπει να σταματήσουν αυτού του είδους οι επιθέσεις, καθώς δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η βουλευτής Λάρισας να ζητήσει τελικά συγνώμη από τον συντοπίτη της Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Γιώργου Τσίπρα σε τηλεοπτική συνέντευξη πως “όταν βρίσκουμε πολλούς παιδεραστές σε ένα κόμμα, γενικά μιλάω όχι για τη Νέα Δημοκρατία, μάλλον έχει πρόβλημα η ηθική αυτού του κόμματος”, ενώ σε γενικεύσεις χωρίς στοιχεία, προχώρησε και ο Χρίστος Σπίρτζης κατηγορώντας την κυβέρνηση για καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των 213 υποψηφίων βιαστών ισοδυναμεί με συγκάλυψη. Κατηγορία που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ως “κατάντια” αρνούμενος να συνεχίσει περαιτέρω την κουβέντα. Ο Νάσος Ηλιόπουλος ωστόσο επέστρεψε τα βέλη, υποστηρίζοντας πως “κατάντια είναι τα στελέχη και οι υπουργοί σου να διακινούν χυδαία ψέματα πως δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το βιασμό σε πλημμέλημα”.

Τα αίματα άναψαν και σε τηλεοπτικό πλατό μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος παρομοίωσε την υπόθεση του 53χρονου βιαστή με την υπόθεση Λιγνάδη κάνοντας λόγο για συγκάλυψη και πρόσθεσε: “Δέκα ταυτοποιημένοι παιδοβιαστές γιατί δεν έχουν συλληφθεί, γιατί δεν έχουν βγει οι φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα, γιατί έχει καθυστερήσει η αστυνομία να τα στείλει και να τα δημοσιοποιήσει ο εισαγγελλέας”.

Βολές που έβγαλαν εκτός εαυτού τον Υπουργό Ανάπτυξης φωνάζοντας εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι “συκοφάντης, άθλιος συκοφάντης, βρωμερός, τρισάθλιος, γιατί αυτό που κάνετε είναι τρισάθλιο” και πρόσθεσε “Ξέρει ο αρχιψεύταρος ότι ο υπουργός Θεοδωρικάκος δεν μπορεί να βγάλει τα ονόματα στη δημοσιοτητα και βγαίνει να κάνει αυτή την κριτική για να πάρει ψήφους πάνω σε ένα παιδάκι και δεν ντρέπεται και είσαι και πατέρας και δεν ντρέπεσαι, άθλιε, βρωμερέ”.


Λάδι στη φωτιά της τοξικής αντιπαράθεσης έριξε εκ νέου και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παρότι επέστρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαγραφή του για τις ακραίες κατηγορίες σε βάρος όσων διαχειρίστηκαν την πανδημία χαρακτηρίζοντάς τους “δολοφόνους”, επέμεινε εκ νέου στην κατηγορία και μάλιστα δήλωσε και “υπερήφανος” για την τοποθέτησή του αυτή, του Δεκεμβρίου του 2021. “Come back” που οδήγησε τη ΝΔ να ζητήσει και πάλι του διαγραφή του κ. Κουρουπλή, διαφορετικά όπως σχολίασε θα αποδειχθεί ότι “ η αρχική διαγραφή του ήταν fake, υποκριτική και προσχηματική”.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να επεκταθεί και να κορυφωθεί σήμερα και στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό με θέμα το κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.​

Πηγή: skai.gr