Eπικεφαλής Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου στον ΣΚΑΪ: Ο Μενέντεζ θα κυνηγήσει πολύ το θέμα των τουρκικών F-16

Ο Νίκος Λαρυγγάκης που είχε στείλει επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ζητώντας κυρώσεις για την τουρκική επιθετική συμπεριφορά μίλησε στον ΣΚΑΙ. - Αναφέρθηκε στον Γερουσιαστή Ρόμπερντ Μενέντεζ τονίζοντας πως θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

Ο Νίκος Λαρυγγάκης ο επικεφαλής του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου που είχε στείλει επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ζητώντας κυρώσεις για την τουρκική επιθετική συμπεριφορά μίλησε στον ΣΚΑΙ και στην Μαρία Τσιλινίκου. Αναφέρθηκε στον Γερουσιαστή Ρόμπερντ Μενέντεζ τονίζοντας πως θα στηρίξει τις ελληνικές θέσεις ενώ όπως εξήγησε, είναι πολλά τα βήματα που πρέπει να γίνουν προεκιμένου η Tουρκία να καταφερει να πάρει τα F-16.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Μετά την απόφαση της Γερουσίας να αποσύρει τις 2 τροπολογίες, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει καμία πώληση F-16 στην Τουρκία. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

Νίκος Λαρυγγάκης Επικεφαλής  Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI): O κος Μενέντεζ όπως και εμείς στο Αμερικοελληνικό ινστιτούτο αυτά που προωθούμε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που πραγματικά που βοηθάει την Αμερική ενώ η Τουρκία δεν είναι. Η Τουρκία έχει 200 F-16 ήδη παραπάνω απ΄ότι χρειάζεται και κάθε μέρα κάνουν παραβιάσεις στον αεροχώρο σας. Δεν υπάρχει ούτε μία φορά να είμαι σε γραφείο αρχηγού και να μη μου δείξουν αυτά τα ραντάρ και να μην έχει γίνει ένα από αυτά τα σενάρια. Εμείς θέλουμε πιο πολύ να το τονίζουμε αυτό. Από το State Department βγαίνει το λεγόμενο ότι θα θέλαμε όλες οι πλευρές να κρατήσουν κάτω την ένταση .Τι πάει να πει ρε φιλε.; Ένας δημιουργεί την ένταση, η Τουρκία ένα ψευτομέλος του ΝΑΤΟ.

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Στο τραπέζι παραμένει η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας στη βουλή των αντιπροσώπων για την απαγόρευση πώλησης F-16 στην Τουρκία και έχει μέσα τους ίδιους όρους δηλαδή απαγορεύουν στους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν τα συγκεκριμένα F-16 για υπερπτήσεις εναντίον της Ελλάδας  

Νίκος Λαρυγγάκης Επικεφαλής Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI): Σωστά, το αντίστοιχο έκανε ο κύριος Μενέντεζ στο κομμάτι της Γερουσίας που έπρεπε να το προωθήσει. Αν στο τελικό κομμάτι δεν μπουν και τα δύο κομμάτια δεν θα πάει μόνο του Κρις Παππας, πρέπει και οι άλλοι στη Γερουσία να το εγκρίνουν αυτό, στο λεγόμενο conference committee. 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Σε περίπτωση που δεν περάσουν τελικά τροπολογίες υπάρχουν κάποια άλλα όπλα στη φαρέτρα . 

Νίκος Λαρυγγάκης Επικεφαλής Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI): Είναι πολλά σκαλιά που πρέπει να περάσουν για να μπορεί η Τουρκία να πάρει τα F-16. Και εκεί πάλι θα παίξει μεγάλο ρόλο ο Μενέντεζ. Και εκεί είναι που ο Μενέντεζ έχε πει χαρακτηριστικά ότι όσο είμαι εγώ αποκλείεται για να πάρει η Τουρκία τα F-16- Πιστεύω ότι θα το κυνηγήσει πάρα πολύ 

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε πώς αν τελικά Τουρκία -ΗΠΑ καταλήξουν σε συμφωνία για  το κάνουν  με τους όρους που θα βάλει η Άγκυρα. Ποιο είναι το σχόλιο σας ; 

Νίκος Λαρυγγάκης Επικεφαλής Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI): Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Αυτοί έχουν και εκλογές το 2023 οπότε κοιτάζουν με κάθε τρόπο να βρουν ένα κλαδί για να μπορούν να πιαστούνε.  

Ερώτηση Δημοσιογράφου: Σε σχέση με το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο ποια είναι η άποψή σας ;

Νίκος Λαρυγγάκης Επικεφαλής Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI): Όλοι έχουν πει ότι αυτή η συμφωνία είναι γελοία και δυστυχώς πάνε και τα κάνουνε και προκαλεί πάλι ο κος Ερντογάν με κάποια άλλη κίνηση . Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πάει το ερευνητικό κάτω από την Κρήτη γιατί θα βάλει την Ελλάδα σε μία κόκκινη γραμμή που αναγκαστικά θα πρέπει να αντιδράσει. η Ελλάδα είναι δυνατή χώρα, όλο ανεβαίνει το αστέρι της με τις ΗΠΑ και τη Δύση και πολύ μέσα από την Αλεξανδρούπολη.

Πηγή: skai.gr