Το δίλημμα των φθινοπωρινών εκλογών και το μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει έως τώρα πως οι «εκλογικές σειρήνες» δεν τον συγκινούν. Απέκλειε εξαρχής το ενδεχόμενο να στήσει πρόωρες κάλπες μέσα στην άνοιξη, ενώ  τα «μπάνια του λαού», που είναι σεβαστά από όλους τους πρωθυπουργούς, δεν θα επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση μέσα στο καλοκαίρι. Για αυτό το λόγο, άλλωστε έχει διαμηνύσει πως η λαϊκή ετυμηγορία θα ζητηθεί στα τέλη της άνοιξης του 2023.

Στα πηγαδάκια των βουλευτών όλων των κομμάτων ένα ερώτημα υπάρχει. «Πόσο πιθανό είναι να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο;». Το μεγάλο πακέτο ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  για τους λογαριασμούς του ρεύματος μαζί με τα αναδρομικά είχαν ένα έντονο «εκλογικό άρωμα». Παρόλα αυτά το σενάριο που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί τη φετινή ΔΕΘ ως «προεκλογικό μπαλκόνι» από το οποίο θα δώσει το σήμα για μια νέα τετραετία δεν επιβεβαιώνεται. Στο Μαξίμου πιστεύουν πως τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν, η καλή πορεία του τουρισμού, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των εισφορών και του ΕΝΦΙΑ θα δώσουν έναν άλλον αέρα στην πλειοψηφία και μια προοπτική να φτάσει έως το τέλος της συνταγματικής της θητείας. Ασφαλώς θα απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό τους κυβερνητικούς βουλευτές από την «μουρμούρα» των ψηφοφόρων τους. 

Το δίλημμα, πάντως υπάρχει ακόμα και σε γαλάζια στελέχη. Θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές ακόμα και τον Οκτώβριο ή να περιμένει να φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής του στις τσέπες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων;  Στις αρχές του νέου χρόνου υπενθυμίζεται πως και οι συνταξιούχοι θα δουν το μηνιαίο εισόδημά τους να αυξάνεται μετά από πολλά χρόνια. Και είναι ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του Μαξίμου.

Αν ο πόλεμος στην Ουκρανία σταματήσει και οι τιμές των καυσίμων αρχίζουν να πέφτουν και να σταθεροποιούνται σε φυσιολογικά επίπεδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να βιαστεί. Έχει φτιάξει ένα θεσμικό προφίλ το οποίο θα ενισχύσει ολοκληρώνοντας τη θητεία του. Αν, όμως τα πράγματα στην οικονομία παραμένουν δύσκολα και η ΝΔ συνεχίσει να έχει μια μικρή αλλά σταθερή φθορά δεν έχει λόγο να μην εκμεταλλευτεί τη συγκυρία από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να μην έχει σημαντικά δημοσκοπικά οφέλη. Στην περίπτωση που το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα συνεχίσουν να τραβάνε την ανηφόρα ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι καθόλου εύκολος παρά το έμμεσο πλαφόν των 12 μηνών. Με το δεδομένο πάντα πως η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να κινείται σαν «αργοκίνητο υπερωκεάνιο» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Το αφήγημα για να στηθούν πρόωρες κάλπες  σχεδόν οχτώ μήνες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο μπορεί να βρεθεί  λόγω  της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης και των αφόρητων κοινωνικών πιέσεων που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη  Το «ταμείο» θα γίνει σε κάθε περίπτωση στα τέλη Αυγούστου που θα υπάρχει μια υπάρχει μια καθαρή εικόνα.

Το παιχνίδι της κάλπης θα παιχτεί στην «γκρίζα ζώνη» με τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να επαναπατρίσει όλους όσοι τον εμπιστεύτηκαν τον Ιούλιο του 2019. Στη ζυγαριά θα μπει κατά πόσο το κύμα της ακρίβειας δε θα σκεπάσει το νέο κύκλο φοροαπαλλαγών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση. Νωπές το φθινόπωρο θα είναι οι μνήμες της οικονομικής ευφορίας που θα έχει προκαλέσει το καλύτερο καλοκαίρι για τον εγχώριο τουρισμό, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία.

Στην εξίσωση πρέπει να συνυπολογιστούν και οι δεύτερες κάλπες που εκτός απροόπτου θα στηθούν ένα μήνα μετά, αφού η απλή αναλογική πολύ δύσκολα θα βγάλει κάποια πλειοψηφία. Ο πολιτικός χρόνος μέχρι το φθινόπωρο είναι μακρύς και πυκνός και οι μετρήσεις του καλοκαιριού θα παίξουν σημαντικό ρόλο για τις τελικές αποφάσεις. Με το βλέμμα της Ηρώδου Αττικού να είναι στραμμένο τόσο στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ. Το  κλείσιμο των πολιτικών εκκρεμοτήτων,  η εξασφάλιση καθαρού χρόνου και η πραγματοποίηση του συνεδρίου της ΝΔ δίνουν χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει τους ελιγμούς που θεωρεί αναγκαίους.