Κλείσιμο

Τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης - Ποιοι αναλαμβάνουν να τα «κερδίσουν»

«Αυξάνεται η ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του κόσμου. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Θα μείνω πιστός στο καθήκον με σκληρή δουλειά χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά» δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός - Ορκίζεται στις 13.00 η νέα κυβέρνηση

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην πολιτική "κανονικότητα" μετά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που επέτεινε η απλή αναλογική, ξεκίνησε ήδη μετά το αποτέλεσμα της κάλπης και η επάνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμανε και την έναρξη μιας νέας κυβερνητικής θητείας, με τον πρωθυπουργό να στοχεύει να δώσει στο νέο υπουργικό σχήμα τα χαρακτηριστικά εκείνα μιας «κυβέρνησης μεταρρυθμίσεων».

Στόχος που για τον Κυριάκο Μητσοτάκη -όπως σχολίαζαν συνεργάτες του- με έναν τρόπο μόνο επιτυγχάνεται: «σκληρή δουλειά».

Αυτό άλλωστε είναι και το μήνυμα που εκπέμπει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός προς την κοινωνία αλλά και προς τα στελέχη του κόμματός του και της νέας κυβέρνησης που σήμερα ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα. Κορυφαία στελέχη της ΝΔ τόνιζαν από την πρώτη στιγμή της επανεκλογής του κόμματος ότι αισθάνονται φυσικά ικανοποίηση από την μεγάλη νίκη της γαλάζιας παράταξης αλλά υπογράμμιζαν αυτό που επίσης σε κάθε ευκαιρία τονίζει από την Κυριακή το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι μεγάλο το αίσθημα ευθύνης.

«Αυξάνεται η ευθύνη για να ανταποκριθούμε στις ελπίδες του κόσμου. Ποτέ δεν υπόσχομαι θαύματα. Θα μείνω πιστός στο καθήκον με σκληρή δουλειά χωρίς να ανεχθώ καμία έπαρση και αλαζονική συμπεριφορά» δεσμεύτηκε και διεμήνυσε ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός.

Tα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που έθεσε προεκλογικά η ΝΔ για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων θα είναι ο "οδικός χάρτης" της νέας κυβέρνησης με ιδιαίτερο βάρος στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων.

Υγεία, αύξηση μισθών και κοινωνική συνοχή είναι στις πρώτες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη γι' αυτή την νέα κυβερνητική θητεία, αναφέρουν στελέχη της ΝΔ αναφερόμενοι στην καθημερινότητα των πολιτών, προτάσσοντας το κοινωνικό πρόσωπο που θέλει να προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου, να ενισχύσει και να εφαρμόσει κατά την περίοδο της νέας διακυβέρνησης.

«Οι πολίτες έδωσαν στη ΝΔ ισχυρή εντολή αλλά όχι και λευκή επιταγή» αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του κατά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, αύριο Τετάρτη, το οποίο θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα μεν, αλλά και τα ανάλογα μηνύματα και κατευθύνσεις προς τους υπουργούς για την κυβερνητική θητεία που απαιτεί, μεταρρυθμίσεις, έργα, ταχύτητα και λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Το μεταρρυθμιστικό προφίλ της νέας κυβέρνησης αντανακλάται και στα πρόσωπα που επελέγησαν σε κρίσιμους τομείς που αποτελούν και προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τον ακούσαμε να επαναλαμβάνει επανειλημμένα κατά την προεκλογική περίοδο και αφορούν την οικονομία, την υγεία, την παιδεία και τη δικαιοσύνη.

Ένα προφίλ που αποτυπώνεται στον πρώτο τη τάξει Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος συγκεντρώνει στο πρόσωπό του τα χαρακτηριστικά ενός φιλοπρόοδου, αποτελεσματικού μεταρρυθμιστή πολιτικού που φέρνει εις πέρας όλες τις ειδικές αποστολές καθώς ήδη έχει καταγεγραμμένο σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο λύνοντας- μεταξυ άλλων- τον χρονίζοντα "γόρδιο δεσμό" της ταχείας απονομής συντάξεων, με ταυτόχρονη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Η επιλογή επίσης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Υγείας, ενός κεντροαριστερού πολιτικού με κοινωνικό προφίλ, συνεπή και αποτελεσματικού Υπουργού, όπως χαρακτηρίζεται με βάση την κυβερνητική του θητεία σε νευραλγικά κυβερνητικά πόστα (Προστασίας του Πολίτη, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Μεταφορών και Υποδομών) εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει σε πέρας τις μεγάλες αλλαγές για ένα δημόσιο και δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας.

Ανάλογες οι προσδοκίες και για τον Κυριάκο Πιερρακάκη στο Υπουργείο Παιδείας, μετά την επιτυχία και «επανάσταση» που του πιστώνεται στην ψηφιοποίηση του κράτους και πλέον θα αναλάβει να τρέξει με την ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα τη δημιουργία του νέου σχολείου.

Ένα από τα πρόσωπα, τέλος, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης και να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που είναι η ταχύτητα της απονομής της, είναι ο Γιώργο Φλωρίδης, προερχόμενος από το χώρο του κέντρου, επελέγη σε έναν από τους πλέον πολύπαθους τομείς της χώρας.

Πηγή: skai.gr