Μητσοτάκης: Προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία η αναμόρφωση του ΕΣΥ

Σε συνέδριο για την επόμενη μέρα στην Υγεία μετέχει ο πρωθυπουργός

Προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία αποτελεί η αναμόρφωση του ΕΣΥ, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια του συνεδρίου «ygeiamou 2023 - Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο», που οργανώνει η εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Γρηγόρη Τζιοβάρα μεταξύ άλλων είπε:

-Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω στην αναμόρφωση του ΕΣΥ. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι αυτές οι αλλαγές θα μας φέρουν σε επιμέρους συγκρούσεις. Ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδας, μας απασχολεί επί δεκαετίες. Η πελατειακή λογική μας οδήγησε σε υποστελεχωμένες μονάδες σε ορισμένες περιοχές.

- Ο Προσωπικός Γιατρός αποτελεί διαχρονικό στοίχημα του ΕΣΥ. Η προσπάθεια που γίνεται αυτή τη φορά είναι πολύ πιο επιτυχημένη από ποτέ πριν. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς, βέβαια, σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αρκετοί. Ο Προσωπικός Γιατρός είναι ο θεματοφύλακας της υγείας. Αισθάνομαι ότι είναι η πρώτη φορά που θα ριζώσει στη χώρα μας.

Δείτε τη συζήτηση:

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «κάναμε το καλύτερο δυνατό» για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πρόσθεσε ότι αυτή η κρίση οδήγησε σε επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων. 

Απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και στη θέση του ότι είχαμε τους περισσότερους νεκρούς δήλωσε πως είναι ψέμα. «Πρόκειται περί ασύστολου ψέματος. Επιμένει να αγνοεί τα βασικά δεδομένα. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα κρίνει τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα υγείας ανταποκρίνονται. Ή είναι τελείως άσχετος ή είναι κατά σύστημα ψεύτης. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα», είπε ο κ Μητσοτάκης.

«Το να ακυρώνεται προσπάθεια με εθνικό χαρακτήρα δεν εξυπηρετεί και τους δικούς του σκοπούς εκτός αν θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές», συμπλήρωσε.

Για το θέμα των ράντζων ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «ράντζα είχαμε και στο παρελθόν» και «πως το θέμα μας απασχόλησε το τελευταίο τετράμηνο». Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως σήμερα έχουμε σχεδόν μηδενίσει τα ράντζα και η εικόνα των τελευταίων εφημεριών είναι πολύ καλύτερη.

«Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο μπορεί να παραμείνει σε εφαρμογή, ώστε τα ράντζα να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», πρόσθεσε.

Για τις υποδομές των νοσοκομείων ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι. «Έχουμε ήδη εξασφαλισμένους πόρους για τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν και άλλοι πόροι για υποδομές νοσοκομείων όπου μπορούμε να βελτιώσουμε υφιστάμενα κτίρια», συνέχισε. «Ειδικά στον τομέα της υγείας μπορούμε να κινητοποιήσουμε ακόμα περισσότερες ιδιωτικές δωρεές. Έγινε σε ένα βαθμό την περίοδο της πανδημίας. Μπορούμε περισσότερο και καλύτερα», συμπλήρωσε.

«Όσο βελτιώνονται συνολικά τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο που θα κατευθύνουμε τους πόρους για δημόσιες πολιτικές. Μπορεί να είναι παρεμβάσεις στο clowback. Έχουμε ένα προγραμματισμό για το πώς θα μειωθεί αυτή η επιβάρυνση. Έχουμε και άλλες ανάγκες, να αυξήσουμε τις απολαβές των γιατρών μας», δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι έχουμε συγκεκριμένες ελλείψεις στο προσωπικό και πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις βασικές υποδομές για τα οποία υπάρχουν πόροι.

Μιλώντας για το θέμα της πρόληψης, τόνισε πως δεν καπνίζουμε, πίνουμε λελογισμένα, γυμναζόμαστε, προσέχουμε την ποιότητα του φαγητού μας και το βάρος μας. «Στις πολιτικές δημόσιας υγείας και πρόληψης θα αποδώσουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία. Δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έχουμε τα χρήματα», ανέφερε.

Πηγή: skai.gr