Τα διλήμματα της νέας κάλπης και οι «ντιρεκτίβες» Μητσοτάκη στους βουλευτές του

Ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου σε εγρήγορση όλα τα στελέχη και τους βουλευτές της γαλάζιας παράταξης

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στο θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και την χώρα επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για την δεύτερη προεκλογική περίοδο που ξεκινάει σε τέσσερις μέρες από σήμερα με ορίζοντα τις κάλπες της 25ης Ιουνίου, διατηρώντας σε εγρήγορση όλα τα γαλάζια στελέχη και τους βουλευτές και διατυπώνοντας τα διλήμματα και τους στόχους της νέας κάλπης.

Στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, στον Alpha, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη της 21ης Μαΐου, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε το στίγμα του νέου αφηγήματος που θα προτάξει για τον επόμενο προεκλογικό μήνα που ακολουθεί και έθεσε ως πρωτεύον το νέο δίλημμα που ταυτίζεται με αυτό της προηγούμενης κάλπης και παραμένει η αυτοδυναμία.

«Το πρώτο δίλημμα είναι η αυτοδυναμία, είναι ξεκάθαρο» επέμεινε και ο στόχος αυτός όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί αν επιτρέψει κανέναν εφησυχασμό παρά το υψηλό ποσοστό που κατέκτησε η ΝΔ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και το double score που εξασφάλισε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ . «Γιατί προφανώς είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα, από το να μπλέκουμε ξανά σε περιπέτειες που θα μπορούσαν να προκύψουν αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη» παρατήρησε.

Προς αποφυγήν μάλιστα οποιουδήποτε εφησυχασμού ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το γεγονός ότι παρά το όποιο νικηφόρο αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου "σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να επανεπιβεβαιώσουν την απόφαση που ουσιαστικά πήραν στις προηγούμενες εκλογές".

Παράλληλα με τα νέα διλήμματα της κάλπης ο πρωθυπουργός έθεσε εκ νέου σε εγρήγορση και όλα τα στελέχη και τους βουλευτές της γαλάζιας παράταξης στέλνοντας ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο αγώνας είναι διαρκής με απαίτηση να συνεχίσουν τον επίμονο αγώνα που ξεκίνησε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, παρότι οι επόμενες κάλπες του Ιουνίου θα διεξαχθούν με λίστα και χωρίς σταυρό προτίμησης.

«Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε:

«Θα αξιολογήσω πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους. Κάποιοι έχουν και το πρόσθετο κίνητρο ότι μπορεί να εκλεγούν βουλευτές τώρα, με την ενισχυμένη αναλογική. Αλλά πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα συνέδεσε τη δραστηριότητα των στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και με τους υπουργικούς θώκους διαμηνύοντας ότι "πιο πολύ θα μετρήσει το τι έκαναν σε αυτές τις εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις προηγούμενες" είπε και πρόσθεσε Γιατί είναι μία συλλογική προσπάθεια. Γιατί καταλαβαίνω απόλυτα ότι είχαμε πολύ καλά ψηφοδέλτια και η κινητοποίηση του σταυρού προσθέτει στο κόμμα, ο υποψήφιος ή η υποψήφια διεκδικεί και την ατομική του, την ατομική της εκλογή. Ξέρω επίσης ότι υπάρχουν και υποψήφιοι που δεν τα κατάφεραν και υπάρχει και η απογοήτευση της ήττας. Αλλά εδώ είμαστε μαζί, είμαστε μία ομάδα και όλοι πρέπει να συνταχθούμε με αυτή τη συλλογική προσπάθεια".

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε το δρόμο και για την επικοινωνία των στελεχών του με τους πολίτες η οποία αφορά όλους όπως παρατήρησε και σημείωσε "να τους ευχαριστήσουμε, να τους πουμε: «σας ευχαριστούμε για την ψήφο σας, για τη στήριξη, ξανακάνετε τον κόπο να κάνετε πάλι το βήμα αυτό, γιατί δυστυχώς δεν επιλέξαμε εμείς την απλή αναλογική». Η απλή αναλογική κάηκε, θα έλεγα αυτοαναφλέχθηκε, με εντυπωσιακό τρόπο. Δεν την επιλέξαμε εμείς, πρέπει δυστυχώς να ξαναψηφίσουμε. Κάντε το βήμα να ξαναψηφίσετε αυτούς που ψηφίσατε την προηγούμενη φορά" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε πάντως να "ανακατευτεί' με το παρασκήνο που διεξάγεται στα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα που υπέστη δηλώνοντας ότι δεν το αφορά αυτή η συζήτηση ενώ πρόσθεσε μία ακόμη "ντιρεκτίβα" για τις νέες εκλογές τονίζοντας ότι "σε αυτές τις εκλογές που έρχονται θα ψηφίσουμε το ποιος θα είναι κυβέρνηση. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες ψηφίζουν για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση".

Επανέλαβε δε το διακύβευμα που επικράτησε και κατά την προηγουμενη προεκλογικής περίοδο και αφορά την κυβερνησιμότητα της χώρας, "Το βασικό ζητούμενο είναι πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Το λέω αυτό διότι έχω πλήρη συναίσθηση των υψηλών ποσοστών που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία και της ανάγκης οι πολίτες να προσέλθουν και πάλι στην κάλπη, της 25ης Ιουνίου, και να επανεπιβεβαιώσουν την επιλογή την οποία ήδη έχουν κάνει. Από εκεί και πέρα, το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Εγώ να εκφράσω και πάλι την ευχή μου σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο ουσιαστικά, πιο προγραμματικά, για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας" παρατήρησε.

Πηγή: skai.gr