Κλείσιμο

Σχοινάς στον ΣΚΑΪ 100,3: Το Πάσχα το νέο σύμφωνο για το άσυλο – Ξεπεράστηκε το Δουβλίνο

Γύρω στο Πάσχα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις προτάσεις μας για το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο επισήμανε την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, προσθέτοντας ότι «το (σ.σ κανονισμός για το μεταναστευτικό) Δουβλίνο είναι ξεπερασμένο από τα γεγονότα».

Ο κ. Σχοινάς εξήγησε ότι το νέο σύμφωνο θα έχει «3 ορόφους», δηλαδή θα έχει πανίσχυρη εξωτερική διάσταση, θα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και θα περιλαμβάνει ένα μηχανισμό επιμερισμού των βαρών του ασύλου. 

Για τις σημερινές δηλώσεις του Σουλεϊμάν Σοϊλού σχετικά με την αποστολή 1.000  ανδρών των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στα σύνορα με την Ελλάδα ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην Ελλάδα φαίνεται στην πράξη και με ένα πλέγμα δράσεων στηρίζεται η ελληνική προσπάθεια.

Την επομένη εβδομάδα η Frontex κινητοποιεί επιπρόσθετα μέσα και συνοριοφύλακες ενώ θα συνδράμει και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου τόνισε ο κ. Σχοινάς.  

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πιο κατάλληλο πλαίσιο για εμπλοκή της Τουρκίας σε μια θετική σχέση με την Ευρώπη είναι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Πρόσθεσε ότι παρόλο που κλονίστηκε το πλαίσιο τις τελευταίες ημέρες,  είναι το μοναδικό πλαίσιο συνεργασίας που πρέπει να μείνει επιχειρησιακά ενεργό. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την δημιουργία κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι πρόκειται για σκέψεις που ακούει από τα μέσα ενημέρωσης και ο ίδιος, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει εκτεταμένες διεργασίες σε εθνικό επίπεδο. Η Κομισιόν δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ελληνικές αρχές στην διαχείριση της μεταναστευτικής πολιτικής εξήγησε ο κ. Σχοινάς. «Οι αποφάσεις  αυτές δεν είναι των Βρυξελλών, αλλά είναι αποφάσεις των Αθηνών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 

Πηγή: skai.gr