Στο υπουργείο Οικονομικών η πρώτη επίσκεψη Μητσοτάκη - Τα στοιχήματα στην Οικονομία, την Παιδεία, την Υγεία

Συνεδριάζει αύριο το πρωί το νέο υπουργικό συμβούλιο - Τους βασικούς άξονες και προτεραιότητες για τις πρώτες μέρες της νέας θητείας αναμένεται να προσδιορίσει ο πρωθυπουργός

Πράξη τη δέσμευση ότι δεν θα πάει χαμένη ούτε μέρα για το κυβερνητικό έργο και την επίτευξη των προγραμματικών στόχων της ΝΔ ξεκινά να κάνει από αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: Μία μέρα μετά την ορκωμοσία, το νέο υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στις 11 το πρωί στο Μαξίμου, ενώ στις πέντε το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών, δηλώνοντας την προτεραιότητα που δίνει στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ψηλά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας με μέτρα που θα συνεχισθούν και νέα που θα εξαγγελθούν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σκρέκας, παραλαμβάνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης, το καλάθι του νοικοκυριού (η ισχύς του οποίου λήγει την Παρασκευή) είναι εργαλείο που βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

Ηδη, πάντως, από την προεκλογική περίοδο ο κ.Μητσοτάκης είχε προσδιορίσει ως βασικούς στόχους και προσωπικά του στοιχήματα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Υγεία - και ο ορισμός του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας είναι το πρώτο βήμα- στην Παιδεία - με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αφήνει την ψηφιακή μεταρρύθμιση στα χέρια του "ψηφιακού δημάρχου Τρικάλων" Δημήτρη Παπαστεργίου και να ανεβαίνει στο Μαρούσι για να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας, αλλά και στην οικονομία με έμφαση στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών. 

Ήδη, οι νέοι υπουργοί στους κρίσιμους τομείς έθεσαν προτεραιότητες αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά τους.

 

Χρυσοχοϊδης: Στόχος η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ

Το όραμα του για το αναμορφωμένο ΕΣΥ παρουσίασε σήμερα κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παραλαμβάνοντας από την υπηρεσιακή υπουργό καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, τόνισε πως για τον ίδιο είναι «ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη η ανάθεση του υπουργείου Υγείας σε εμένα, απο τον πρωθυπουργό Κυριακή Μητσοτάκη.

Χρυσοχοϊδης

Ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες ανέδειξε το ζήτημα της δημόσιας Υγείας, συνέχισε ο νέος υπουργός Υγείας, τονίζοντας πως η υγεία «είναι το μεγαλύτερο στοίχημα στη δεύτερη θητεία μας».

Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για όλους τους πολίτες , ανεξαρτήτως του εισοδήματος τους, είναι ο στόχος μας σε αυτή τη νέα θητεία συμπλήρωσε και ανέφερε πως οι πολίτες μπαίνουν σε προτεραιότητα, από την πρόσβαση τους, την έγκαιρη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους. Στις προτεραιότητες είναι και ανασύνταξη των νοσοκομείων. «Με πείσμα, αφοσίωση σκληρή δουλειά θα υπηρετήσουμε το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία» , ανέφερε επισημαίνοντας πως «σύμμαχοι μου ήταν πάντα οι άνθρωποι, μαζί με τους εργαζόμενους θα επαναθεμελιώσουμε το ΕΣΥ».

Ο νέος υπουργός επισήμανε ωστόσο πως «πολλά και κρίσιμα ζητήματα στο χώρο της Υγείας παραμένουν ανεπίλυτα», μιλώντας για τις αναμονές στα χειρουργεία και τις καθυστερήσεις στο ΕΚΑΒ.

Στόχος όπως είπε είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η συνοχή του συστήματος «που αποτελεί για μας προτεραιότητα». Δυστυχώς η πανδημία δοκίμασε το ΕΣΥ, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες του αλλά φάνηκαν και οι αδυναμίες του, εξήγησε ο Μ. Χρυσοχοΐδης προσθέτοντας πως σήμερα οι δαπάνες για το ΕΣΥ αγγίζουν τα 5.2 δις ευρώ. Όπως είπε έρχεται αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων Υγείας μέσω του ταμείου ανάκαμψης, 10.000 προσλήψεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού και επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων «Η πρόληψη πρέπει να αφορά όλους όπου κι αν βρίσκονται να γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες», είπε.

Ακόμα μίλησε για αναβάθμιση του ΕΚΑΒ και ασφαλέστερες ταχύτερες διακομιδές με νέα εναέρια μέσα.

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια τόσο στην νεα αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπιδάκη που απουσίαζε, καθώς εμφάνισε covid, όσο και στον υφυπουργό Μάριο Θεμιατοκλέους, αποκαλύπτοντας πως θα αναλάβει τη νοσοκομειακή περίθαλψη. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κομμάτι της ψυχικής Υγείας και στο νέο υφυπουργό Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί εργαζόμενοι και ηγεσία γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε» κατέληξε.

Πιερρακάκης: Το Παιδείας θα είναι το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο

«Θέλουμε τα παιδιά λιγότερο σαν σκληρούς δίσκους και περισσότερο ως επεξεργαστές». Αυτό τόνισε παραλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ως Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Ο νέος υπουργός καταχειροκροτήθηκε όταν ανέφερε ότι στις βασικές προτεραιότητές του θα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου και η μείωση της γραφειοκρατίας. «Θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο υπουργείο», είπε.

«Εδώ θα κριθούν όλα για τις επόμενες δεκαετίες», σημείωσε για το σημαντικό ρόλο του υπουργείου και πρόσθεσε ότι είναι το «κατεξοχήν υπουργείο που αναφέρεται στο μέλλον, επενδύει για το μέλλον, χρίζει το μέλλον και συνομιλεί με το μέλλον».

Υπουργείο Παιδείας

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι αποτελεί στόχο η Παιδεία να αποτελέσει πεδίο συγκλίσεων και συναινέσεων, καθώς και ότι κάθε μέρα να γίνεται και μια μικρή αλλαγή που θα βελτιώνει τη ζωή των συντελεστών της εκπαίδευσης. «Όπου γίνουν μεγάλες τομές, θα γίνουν με οργανωμένο και μεθοδικό τρόπο και με διαβούλευση», ξεκαθάρισε.

«Πάντως, θα κάνουμε περισσότερα από όσα θα υποσχεθούμε», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται, ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αποτελείται -εκτός του κ. Πιερρακάκη- από τις υφυπουργούς Παιδείας, Ζέττα Μακρή και Δόμνα Μιχαηλίδου και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου.

Οι υφυπουργοί στις ομιλίες τους ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτακη, για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους και υπογράμμισαν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ των μελών της ηγεσίας του υπουργείου.

Χατζηδάκης: Εξι στόχοι για την Οικονομία 

Τους έξι στόχους για την οικονομία την επόμενη τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

1. Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.

2. Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.

3. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.

4. Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

5. Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.

6. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

υπουργείο Οικονομικών

Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Πηγή: skai.gr