Στον Έβρο για την επέκταση του φράχτη ο Μητσοτάκης σήμερα  - Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Στον ακριτικό Έβρο μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Στον ακριτικό Έβρο, που είναι και μία από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες είναι υποψήφιος για τις επικείμενες εκλογές, μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, προκειμένου να παραστεί και να μιλήσει στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής - επέκτασης του φράχτη και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο.

Ένα έργο που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των συνόρων της χώρας και τη θωράκισή της από τις μεταναστευτικές ροές, ενώ αποτελεί ένα από τα πλέον αποτελεσματικά μέσα αποτροπής των ροών μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όπως απεδείχθη και κατά την υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2020, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα.

Τον τόνο της επίσκεψης στον Έβρο και της σημασίας του φράχτη για την συνοριακή ασφάλεια της Ελλάδας έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Γέρακα, εν μέσω της νέας αντιπαράθεση που ξέσπασε με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την στάση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαπδημούλη να είναι εισηγητής της πρωτοβουλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επιχειρεί να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση επέκτασης του φράχτη στην Ελλαδα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ε.Ε.. "Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της.

Μόλις χθες ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητά από την Ευρώπη να μην χρηματοδοτήσει το έργο στον Έβρο. Να το ακούσετε όλοι, δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες. Χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μίλησε, επίσης, για υπονόμευση του έργου της κυβέρνησης διαμηνύοντας ωστόσο την αποφασιστικότητά του "με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Έβρο θα τελειώσει".

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ωστόσο ότι δεν πρόκειται για δική του τροπολογία αλλά για κοινή θέση στο ευρωκοινοβούλιο, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει " τα Fake News και την αντί -ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα. Η δήθεν "τροπολογία Παπαδημούλη" είναι πια η επίσημη θέση του Ευρωκοινοβουλίου και την ψήφισε και το μισό ΕΛΚ. Περιλαμβάνεται σε έκθεση που εγκρίθηκε με 28 υπέρ, 2 κατά και 2 λευκά. Ψηφίστηκε δηλαδή και από το ΕΛΚ! " υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο Twitter.

Άποψη που προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος υπενθύμισε ότι και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε χαρακτηρίσει παράνομο τον φράκτη στον Έβρο και τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επιστρέψει η χώρα στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων. "Η πρόθεση της αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρη να επανέλθει η χώρα στην κατάσταση στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό στις ημερες χάους που ζούσαμε επί των ημερών τους" σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

Τις αιχμές επέστρεψε προς την κυβέρνηση και ο Γιώργος Κατορύγκαλος σημειώνοντας μέν ότι η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη λειτουργία κάθε κράτους, αλλά πρόσθεσε ότι " δεν πρέπει να συγχέεται με την, εξίσου αυτονόητη, υποχρέωση σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, του ανθρωπιστικού δικαίου και της συνθήκης της Γενεύης. Όποια χρησιμότητα και να έχει ο φράχτης σε ορισμένα σημεία του Έβρου, κανείς εκτός από τον κ Μητσοτάκη και την κα Μελόνι δεν πιστεύει ότι αποτελεί λύση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό" είπε.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης πάντως, στην επίσημη ιστοσελίδα του έχει αναρτήσει δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι ήταν ο εισηγητής της τροπολογίας με στόχο να μπλοκάρει την χρηματοδότηση της χώρας από την ΕΕ. Ειδικότερα γίνεται λόγο για "Ξεκάθαρη και σαφή θέση κατά της προσπάθειας ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας, να κάνουν χρήση οποιαδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών στα εξωτερικά σύνορα".

Παράλληλα δε, γνωστοποιείται ότι "Την συμβιβαστική τροπολογία κατέθεσε ως συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, από κοινού με τους σκιώδεις εισηγητές των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Πολιτικής Ομάδας του Μακρόν Renew Europe".

Μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε την αποπομπή του κ. Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι εάν δε γίνει αυτό, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "υιοθετεί αυτή τη θέση, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας". Και ο Υπουργός Μετανάστευση, Νότης Μηταράκης με ανάρτησή του στα social media εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Παπαδημούλη αλλά και του κ. Τσίπρα λέγοντας πως "θέλουν την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι!" και πως ο λαός στις 21 Μαΐου θα τους δώσει την απάντηση που πρέπει.

Η επέκταση του φράχτη στον Έβρο αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό το πρίσμα της αυξανόμενης πίεσης για παράνομη είσοδο στην χώρα μας τόσο από τα χερσαία όσο και από τα θαλάσσια σύνορά μας και ως μία πρώτη κίνηση για τη θωράκιση της συνοριακής γραμμής στον Έβρο. Υπό αυτές τις συνθήκες, αποφασίστηκε η σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση του φράχτη κατά 80 χιλιόμετρα , ενώ ο φράχτης που έχει ήδη κατασκευαστεί είναι περιπου μήκους 40 χιλιομέτρων και αθροιστικά θα φτάσει στα 120 χιλιόμετρα, επί συνόλου 180 χιλιομέτρων χερσαίων συνόρων. Δηλαδή, τα 2/3 των χερσαίων συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας θα καλύπτονται από τον φράχτη.

Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.Η περαιτέρω θωράκιση των μηχανισμών φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων, με έμφαση (και) στην κοίτη του ποταμού Έβρου, συνιστούν μέρος μίας συνολικής στρατηγικής με στόχο την οριστική αποτροπή της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από μέρους της Άγκυρας, όπως υπογράμμιζαν πριν από τη συνεδρίαση κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το πρωί την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Πηγή: skai.gr