Εκλογές 2023: Το ισχυρό «κόμμα» των νέων κερδίζει την προσοχή των πολιτικών δυνάμεων

Καθοριστική η ψήφος των νέων έως 24 ετών - Κρίσιμος παράγοντας το πόσοι θα ψηφίσουν τον Μάιο

Του Αντώνη Αντζολέτου

Είναι απολύτως φυσιολογικό τα κόμματα να έχουν στοχεύσει στους νέους ψηφοφόρους. Πρόκειται για ένα πολύ ειδικό κοινό το οποίο αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τον αστάθμητο παράγοντα των εκλογών. Τα ερωτήματα ειδικά για τις ηλικίες 17-24 είναι πολλά. Πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, με ποιον τρόπο θα επηρεαστούν από το δυστύχημα στα Τέμπη, ποια είναι τα κριτήρια τους και ο προσανατολισμός τους, αν επηρεάζονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, καθώς και ποιο γεγονός διαμόρφωσε την πολιτική τους άποψη την τελευταία τετραετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα exit polls του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την «πρωτοκαθεδρία» στις ηλικίες από 17-34. Με ένα ποσοστό 36,8% προηγείται της Νέας Δημοκρατίας που ακολουθεί με 30,6%. Τρίτο στη σειρά ήταν το ΜέΡΑ25 με 6%, το Κίνημα Αλλαγής με 5,7%, το ΚΚΕ με 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,7% και η Ελληνική Λύση με 3,2%. Είναι γεγονός πως οι νέοι έχουν πιο αριστερόστροφη στάση σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η δυναμική που έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα νεότερα ηλικιακά κοινά τον έχει οδηγήσει πολλές φορές να αμφισβητήσει τις δημοσκοπήσεις, θεωρώντας πως οι «πιτσιρικάδες» δεν είναι εύκολο να μετρηθούν. Και συνεπώς η τελική αποτύπωση δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική. Η επιρροή των κομμάτων στις μικρότερες ηλικίες αποτελεί ένα ευρύ και πολύ ενδιαφέρον πεδίο έρευνας για τους δημοσκόπους το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαίο πως τα κόμματα βάζοντας μπροστά τους πολιτικούς αρχηγούς έχουν επιδοθεί εδώ και καιρό σε μια εκστρατεία «γοητείας» των νέων μέσω των social media. Οι λογαριασμοί στο Instagram και στο TikTok γεμίζουν συνεχώς από εμφανίσεις, μηνύματα και βίντεο των επικεφαλής των παρατάξεων. Οι νεολαίες των κομμάτων έχουν ενεργοποιηθεί και αυτές στον αγώνα συστράτευσης όλων δυνάμεων ενόψει των εκλογών. Κινητοποίηση υπάρχει και στην περιφέρεια με αφορμή τις περιοδείες των προέδρων. Το free pass ήταν μια χαρακτηριστική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης προκειμένου να «συνομιλήσει» με τους πιο μικρούς ψηφοφόρους. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εντάξει από πολύ νωρίς στα προγράμματά τους σχέδια στέγασης των νέων σε ηλικία πολιτών που δεν μπορούν να βρουν σπίτι λόγω της ανόδου των ενοικίων σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Άγνωστος Χ» είναι και η νέα «φουρνιά» που θα βρεθεί στις κάλπες για πρώτη φορά. Κάποιοι από αυτούς, οι γεννημένοι το 2006 και το 2005, πηγαίνουν ακόμα σχολείο. Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν οι δεκαεννιάρηδες και εικοσάρηδες του 2004 και του 2003 αντίστοιχα. Αποτελούν ταυτόχρονα την πιο «επίφοβη» ηλικιακή ομάδα στο θέμα της αποχής. Υπολογίζεται πως είναι περισσότεροι από 400.000. Το μέγεθος είναι ιδιαιτέρως μεγάλο και μπορεί να γίνει κατανοητό αν συγκριθεί με τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25 που στις τελευταίες εκλογές έφτασαν πανελλαδικά τους 194.576. Είναι ξεκάθαρο βέβαια πως δεν θα επισκεφτούν όλοι τα εκλογικά παραβάν. Ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον αριθμό των νέων που θα πάνε να ψηφίσουν δεν μπορούν να ληφθούν. Είναι γεγονός πως στις δημοσκοπήσεις υποεκτιμάται το ποσοστό όσων δεν σκοπεύουν να πάνε στις κάλπες, αφού κάποιος που δεν θα ψηφίσει θα αποφύγει να απαντήσει.

Πηγή: skai.gr