Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αμμόχωστο στον ΣΚΑΪ: Προκλητικές και αντιπαραγωγικές τέτοιες ενέργειες

Αυστηρό μήνυμα για οποιαδήποτε μονομερή απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων έστειλε ήδη από το βράδυ της Δευτέρας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας την θέση της Ουάσινγκτον για επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ειδικότερα, στέλεχος του Στέιτα Ντιπάρτμεντ που μίλησε στην ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον Κατερίνα Σώκου υπενθύμισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020. 

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν κυπριακό ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανοί γερουσιαστές, προεξάρχοντος του Μπομπ Μενέντεζ, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων. 

Πηγή: skai.gr