Προϋπολογισμός με «φόντο» υποκλοπές και Εύα Καϊλή - Οι «προετοιμασίες» για τις ομιλίες των αρχηγών

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 - Σε πλήρη εγρήγορση τα επιτελεία των κομμάτων

Του Αντώνη Αντζολέτου

Παρουσία του πρωθυπουργού ξεκίνησε στη Βουλή η μάχη του προϋπολογισμού. Οι εισηγητές πήραν το λόγο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όπως κάθε χρόνο, ζήτησε να υπάρχει ισονομία στο χρόνο των ομιλιών και από την πλευρά των υπουργών. Το κορυφαίο νομοσχέδιο της χώρας αποτελεί στο τέλος κάθε χρόνου την «μητέρα των μαχών» ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι οι τελευταίες εντυπώσεις που θα αφήσουν στους ψηφοφόρους οι δυο μονομάχοι της εξουσίας λίγο πριν μπει το 2023 που είναι εκλογική χρονιά. Και είναι η διαδικασία που ενέχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα του Σαββάτου με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών όπου θα πέσουν και όλα τα φώτα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο προετοιμάζονται για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που θα είναι εφ΄ όλης της ύλης. Οι υποθέσεις των παρακολουθήσεων, του Ανδρέα Πάτση και της Εύας Καϊλή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης πέρα από την ακρίβεια στην αγορά. «Πρόβα τζενεράλε», άλλωστε πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ που οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα. Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και οι τομεάρχες να ανέλυσαν τα πεδία στα οποία θα εστιάσουν, ωστόσο είναι γεγονός πως το βάρος θα δοθεί στα ζητήματα που βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήδη ψιθυρίζουν πως τυχόν νέα δημοσιεύματα που ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου της 17ης Δεκεμβρίου μπορεί να είναι τα βασικά «όπλα» στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας απαντήσεις από τον πρωθυπουργό. Στη ρητορική τους στην Κουμουνδούρου έχουν συμπεριλάβει και μια σύγκριση ελβετικών και ελληνικών αρχών σε σχέση με τα αντανακλαστικά αντιμετώπισης καταγγελιών για ζητήματα διαφθοράς.

Ποια είναι η ευκαιρία που βλέπουν στην κυβέρνηση; Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στο θέμα των υποκλοπών και της Εύας Καϊλή ευνοούν την πλειοψηφία να μιλήσει για «τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος». Βλέπουν πως η Χαριλάου Τρικούπη κάνει ξαφνικά πως «δεν γνωρίζει την πρώην ευρωβουλευτή του» και αυτό είναι κάτι που θα εκμεταλλευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, εφόσον χρειαστεί. Με δεδομένο πως υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη που δεν έχουν φύγει από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο η φράση του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κ.Ε. του κόμματος της Κυριακής πως η Ν.Δ. θα πρέπει να πάει στην αντιπολίτευση δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη. Όλα τα στελέχη της πλειοψηφίας δεν θα σταματήσουν μέχρι τις εκλογές να θυμίζουν την περίοδο 2015-2019 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ειδικά το πρώτο επτάμηνο. Και επειδή η μάχη στη Βουλή το Σάββατο θα έχει βάση της την οικονομία ο πρωθυπουργός αναμένεται για άλλη μια φορά να κάνει μια σύγκριση των πεπραγμένων της δικής του κυβέρνησης με την προηγούμενη τετραετία

Πηγή: skai.gr