Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο έως τη Σύνοδο Κορυφής

Η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανήκουν στο “μπλοκ” των δεκαπέντε χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, είναι εμφανώς και δηλωμένα ενοχλημένες με τις ευρωπαϊκές παλινωδίες

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Ο χειμώνας είναι παρών, η ενεργειακή κρίση πλήττει χώρες και νοικοκυριά και ο χρόνος για εξεύρεση ευρωπαϊκής απάντησης εξαντλείται μαζί με την υπομονή πολιτών, αλλά και ηγετών που πιστεύουν και επιμένουν στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης.

Κι όμως για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που βιώνει ολόκληρη η ΕΕ, αύριο οι 27 ηγέτες θα ξαναβρεθούν στη Σύνοδο και πιθανότατα θα αποχωρήσουν από εκεί με “άδεια χέρια” σε ότι αφορά το πολυσυζητημένο και πολυπόθητο, για την πλειοψηφία αλλά όχι το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο


Το γεγονός ότι οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν κατάφεραν για μία ακόμη φορά να επιτύχουν μία λύση κοινά αποδεκτή- παρά την πρόοδο που μεταδίδεται ότι σημειώθηκε- και παραπέμπουν εκ νέου το θέμα στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα Σύνοδο των Υπουργών, επιβεβαιώνει την διαπίστωση, από καιρού, του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ευρώπη είναι ένα “αργοκίνητο υπερωκεάνιο”.


Η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανήκουν στο “μπλοκ” των δεκαπέντε χωρών που υποστηρίζουν την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, είναι εμφανώς και δηλωμένα ενοχλημένες με τις ευρωπαϊκές παλινωδίες, εμποδίζοντας ουσιαστικά την έγκαιρη επίλυση του πιο κρίσιμου και καίριου προβλήματος αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, του ενεργειακού.


Ήταν τέλος Οκτωβρίου όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες διεμήνυε ότι “Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ξαναγυρίσει το θέμα σε μάς” έλεγε, σημειώνοντας ότι “ο σκοπός μας είναι, έχοντας δώσει μια σαφή κατεύθυνση, να λύσουν πια το ζήτημα οι υπουργοί στο δικό τους επίπεδο”.


Μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις ο κίνδυνος να συμβεί τελικά αυτό είναι υπαρκτός, δεδομένων των δυσκολιών που φαίνεται ότι παραμένουν μετά και τη νέα συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας, λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων των χωρών.

Ωστόσο, καμία χώρα δεν ζήτησε να παραπεμφθεί το θέμα στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής , ώστε να διαπραγματευτούν εκ νέου και για μία κόμη φορά οι ηγέτες των “27” το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και επαφές δε θα συνεχιστούν και σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των χωρών προκειμένου να δοθούν οι κατευθύνσεις και μία “ώθηση” στους αρμόδιους Υπουργούς και να υπάρξει εν τέλει μία κατάληξη στις άκαρπες μέχρις ώρας προσπάθειες εξεύρεσης λύσης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σκιαγραφήσει στην ελληνική θέση κατά τις συζητήσεις συντονισμού που έγιναν μεταξύ του ευρωπαϊκού Νότου στο Αλικάντε της Ισπανίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη ταυτόχρονης συμφωνίας “για τους τρεις κανονισμούς οι οποίοι βρίσκονται υπό συζήτηση: τα ζητήματα της ενεργειακής αλληλεγγύης, τα ζητήματα της απλοποίησης των διαδικασιών έγκρισης για τοποθέτηση νέων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και, το σημαντικότερο, ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών -αυτό το οποίο αποκαλούμε πλαφόν”. Η ελληνική πλευρά εξάλλου επιμένει στις θέσεις της και απορρίπτει το επιχείρημα ότι το πλαφόν θα προκαλέσει ζητήματα επάρκειας, οδηγώντας τους προμηθευτές σε άλλες αγορές. “Έχει πάψει προ πολλού να λειτουργεί κανονικά η εφοδιαστική αλυσίδα”, όπως λένε.

Πηγή: skai.gr