Προσχέδιο Υπουργών ΕΕ: Όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων

Βρυξέλλες, Γιάννης Παλαιολόγος 

«Δεν θα γίνουν ανεκτές οι παράνομες διελεύσεις» στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η «αποτελεσματική προστασία» των οποίων «παραμένει κρίσιμης σημασίας». Αυτά αναφέρει προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε., που θα συναντηθούν σήμερα Τετάρτη στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Το έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και ενδέχεται να τροποποιηθεί, αναφέρει ότι «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Παροτρύνει δε όσους επιθυμούν να φτάσουν στην Ε.Ε. «να μην διακινδυνεύσουν τις ζωές τους» επιχειρώντας το πέρασμα στην Ελλάδα διά ξηράς ή θάλασσας. Το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, σημειώνεται, «καλεί όλους τους παράγοντες και τις οργανώσεις που βρίσκονται στο πεδίο να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα και να καταπολεμήσουν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών». Εκφράζεται δε «ισχυρή αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες προκλήσεις.

Το Συμβούλιο χαιρετίζει την παροχή έκτακτης οικονομικής στήριξης 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα την οποία ανακοίνωσε χθες από τον Έβρο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται ότι θα συναντηθεί εκ νέου στις 13 Μαρτίου «για να αναπτύξει περαιτέρω την ανταπόκριση της Ε.Ε. στις ανάγκες που έχει εκφράσει η Ελλάδα».

Τέλος, το Συμβούλιο των υπουργών, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος,  «καλεί την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης [Ε.Ε.-Τουρκίας] του 2016 και να αποφύγει δράσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές». Η Ε.Ε., σημειώνεται, θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στις «σημαντικές προσπάθειες» της Τουρκίας να παράσχει φιλοξενία στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της.

Πηγή: skai.gr