Η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ΕΕ διατηρεί την ικανότητά της να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων - Το… βιολί του ο Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις

Παράταση, για ακόμα ένα χρόνο, του καθεστώτος κυρώσεων που αφορά τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το καθεστώς κυρώσεων θα συνεχίσει ως εκ τούτου να ισχύει μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2023.  

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί την ικανότητά της να επιβάλει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για πρόσωπα και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, τα πρόσωπα και οι οντότητες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Επί του παρόντος, δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή της, στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το… βιολί του ο Τσαβούσογλου

Το… βιολί του συνεχίζει πάντως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις παράνομες γεωτρήσεις, όπως αναφέρει ο αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

«Το προηγούμενο μήνα, στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου στην Τρίπολη όπου υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης για υδρογονάνθρακες. Αυτό ανέβασε ένα επίπεδο πιο ψηλά την συνεργασία μας.  Προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου'' στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ