Η τουρκική προκλητικότητα και το ευρωπαϊκό ενεργειακό αλλάζουν την προεκλογική ατζέντα

Η εμπρηστική ρητορική από την Άγκυρα οδηγεί και τα άλλα κόμματα να βάλουν μια κόκκινη πατριωτική γραμμή απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας όμως παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού, η ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού μνημονίου και η ακραία ρητορική με τις πολεμικές οδηγίες του Χουλουσί Ακάρ προς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία προοικονομούν ένα θερμό φθινόπωρο με τους γείτονες.

Παράλληλα, όμως αλλάζει σε μεγάλο βαθμό και την προεκλογική ατζέντα. Και μπορεί καμία κυβέρνηση να μην θέλει να γίνει κάποιο «ατύχημα» στο διάστημα που βρίσκεται στην εξουσία, ωστόσο είναι γεγονός πως τα εθνικά θέματα συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από τη «σημαία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στις τακτικές και έκτακτες Συνόδους Κορυφής -όπως αυτή της Πράγας- και βάζει συνεχώς το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στους εταίρους. Ενισχύει το προφίλ του με οδηγό τα εθνικά θέματα τη στιγμή που έτσι και αλλιώς στις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει έως τώρα, στα ερωτήματα για την εξωτερική πολιτική, υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα.

Η εμπρηστική ρητορική από την Άγκυρα οδηγεί και τα άλλα κόμματα να βάλουν μια κόκκινη πατριωτική γραμμή απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, ασκώντας όμως παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της από το 2019 έως σήμερα. Δεν έχει παρατηρηθεί, άλλωστε ποτέ τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πόσο λεπτές είναι οι γραμμές;

Ένας λανθασμένος χειρισμός από την εκάστοτε κυβέρνηση που θα δώσει κάποιο πλεονέκτημα στον «οργισμένο γείτονα» δύσκολα θα συγχωρεθεί και θα ξεχαστεί μέχρι τις κάλπες. Την ίδια ώρα, όμως μια υπονομευτική στάση απέναντι στα εθνικά συμφέροντα από την αντιπολίτευση θα κοστίσει σημαντικά σε αυτόν που θα επιλέξει να μη κινηθεί με βάση το εθνικό συμφέρον.

Ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί συνεχώς την ιδιότητα του ως τέως πρωθυπουργός ωστέ να παρεμβαίνει. Βρέθηκε για άλλη μια φορά στο συνέδριο των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα και ζήτησε από την Ε.Ε. να πάρει μια σαφή στάση και θέση υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθυμίζει συνεχώς την πρωτοβουλία που είχε πάρει ως ευρωβουλευτής να ζητήσει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Τουρκία εξαιτίας τις επιθετικής συμπεριφοράς της. Επιμύθιο: Η αντιπολίτευση πάντα επιχειρεί να καλύψει το χαμένος έδαφος από το πλεονέκτημα μιας κυβέρνησης να διαχειρίζεται εθνικές κρίσεις.

Το ευρωπαϊκό ενεργειακό πρόβλημα και η ακρίβεια στη Γηραιά Ήπειρο έρχονται να προστεθούν και να αλλάξουν ακόμα περισσότερο τους όρους του προεκλογικού παιχνιδιού στην Ελλάδα. Η προσπάθεια της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να «γεφυρώσει» τις διαφορές ανάμεσα στους «27» και το διπλό πλαφόν σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες.

Όλοι περιμένουν τις αντιδράσεις των «κακών» Γερμανών και Αυστριακών που θέλουν χρηματοδοτικά εργαλεία μόνο για τον εαυτό τους και διαφώνησαν έως τώρα με την επιβολή ενός προσωρινού ανώτατου ορίου στις τιμές του αερίου. Αν η Ε.Ε. καταφέρει να προσφέρει στους πολίτες της έναν πιο ανώδυνο χειμώνα σίγουρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πάει στις ανοιξιάτικες εκλογές με ένα αβαντάζ. Το σύνολο της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ψάξει να βρει νέες ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα.

Αυτό δεν σημαίνει πως οι κάλπες έχουν κριθεί. Ειδικά από τη στιγμή που η απλή αναλογική ανοίγει την πόρτα και για δεύτερες εκλογές. Τα ειδικά κοινά στα οποία απευθύνονται τα κόμματα σταθμίζουν τις ψήφους τους με βάση τις δικές τους ανάγκες και αυτό είναι μια διέξοδος για σκληρή αντιπολίτευση. Η καθημερινότητα παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε μια προεκλογική περίοδο και προηγείται των πρωτοβουλιών της Ε.Ε., που πάντα κινείται αργά. Η γαλάζια παράταξη υστερεί στους νέους χάνοντας σε αυτό το κοινό ακόμα και στις εκλογές του 2019.

Πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα στέγασης, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΑΕΔ εγκαινιάζουν μια νέα σχέση μαζί τους. Είναι ο λόγος, άλλωστε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει και τον πιο ριζοσπαστικό λόγο που ακουμπά αυτές τις ηλικίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πανεπιστημιακή αστυνομία όπου το ιδεολογικό χάσμα ανάμεσα στους δυο διεκδικητές της εξουσίας παραμένει πολύ μεγάλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε δεύτερος στις προηγούμενες κάλπες χάνοντας τη μεσαία τάξη την οποία και υπερφορολόγησε.

Η προσπάθεια επαναπροσέγγισής της έγινε εμφανής από την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει σε μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Η άλλη κοινωνική ομάδα στη οποία υπολείπεται πολύ και προσεγγίζει είναι οι συνταξιούχοι τους οποίους  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντησε μέσα στην εβδομάδα υποσχόμενος την επαναφορά της 13ης σύνταξης και των αναδρομικών σε τρεις δόσεις

Πηγή: skai.gr