Οι στρατηγικές Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία στροφή πριν τις κάλπες

Και οι δυο κινούνται κοντά στο 70%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα περιθώρια να απευθυνθούν στο κοινό τους είναι ακόμα πολλά.

Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνουν τις στρατηγικές τους στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές επιχειρώντας την μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Και οι δυο κινούνται κοντά στο 70%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα περιθώρια να απευθυνθούν στο κοινό τους είναι ακόμα πολλά.

Ο πρωθυπουργός μπαίνει δυναμικά στο προεκλογικό παιχνίδι από την εβδομάδα που έρχεται επιστρατεύοντας το «όπλο» των θεματικών συνεντεύξεων τύπου.

Με αντικείμενο την οικονομία και την ανάπτυξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις βολές της αντιπολίτευσης.

Τις εκλογές τις κερδίζει η οικονομία και παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γυρίσει το παιχνίδι και σε θέματα διαφάνειας – δημοκρατίας στην πλειοψηφία είναι αποφασισμένοι να μην ακολουθήσουν την ατζέντα της Κουμουνδούρου.

Θα έχει άλλωστε και τον «αέρα» του Νταβός, όπου είχε σειρά συναντήσεων με κορυφαίους επενδυτές, στους οποίους έστειλε το μήνυμα ότι «η ελληνική οικονομία επανήλθε σε τροχιά ανάκαμψης και αποτελεί τη θετική έκπληξη στην Ε.Ε».

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα και όσο πλησιάζουν οι κάλπες ή έμφαση θα δοθεί στο λεκανοπέδιο της Αττικής που αριθμεί συνολικά 89 έδρες από τις 285 της Ολομέλειας (εκτός του ψηφοδελτίου Επικρατείας).

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε την εβδομάδα που πέρασε αποφασισμένη να αποκρούσει την επίθεση που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις παρακολουθήσεις.

Εξακολουθούν να μιλούν για αναπόδεικτες κατηγορίες, ωστόσο πέρασαν στην αντεπίθεση με «όπλο» τις καταγγελίες που ακούστηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο για μεθοδεύσεις του πρώην Υπουργού, Νίκου Παππά στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με συνοδεία SMS μεταξύ του ίδιου και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Η Κουμουνδούρου πιθανότατα από την εβδομάδα που έρχεται θα ανοίξει τα χαρτιά της σχέση με τα ψηφοδέλιτα παρουσιάζοντας το 70%-80% των ονομάτων που έχουν κλείσει.

Μιλούν για εκπλήξεις και νέα πρόσωπα που θα αλλάξουν το προφίλ του κόμματος και θα δώσουν βροντερό παρών στις τοπικές κοινωνίες.

Η οικονομία και η ακρίβεια στην αγορά θα παραμείνει πολύ ψηλά στην ατζέντα με τον Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιεί πλέον και στοχευμένες επισκέψεις όπως στην βιοτεχνία που βρέθηκε την Παρασκευή στο Αιγάλεω.

Στην δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, οι απαντήσεις του κόσμου δείχνουν πως ο κόσμος δεν είναι ευχαριστημένος από το καλάθι της νοικοκυράς.

Tα ποιοτικά στοιχεία είναι αυτά που κρατούν στην Κουμουνδούρου, καθώς η βελόνα των τριών ερευνών της εβδομάδας που πέρασε έμεινε κολλημένη στις 7-8 μονάδες διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία (METRON ANALYSIS, Alco, Opinion).

Η Alco αναφέρει πως το 46% των ερωτηθέντων προτιμά κυβέρνηση συνεργασίας για μεγαλύτερη σταθερότητα και το 41% αυτοδύναμη.

Είναι η σύγκρουση των στρατηγικών των δυο μεγάλων κομμάτων σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν ευχαριστημένοι που το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα δείχνει να κυριαρχεί.

Οι μηχανές στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανάψει στο φουλ και χθες συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με βασικό αντικείμενο την τροπολογία που ετοιμάζουν για τον αποκλεισμό των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής από τους επόμενους εκλογικούς καταλόγους με οποιοδήποτε κόμμα.

Στο πεδίο των θεμάτων που έχουν να κάνουμε με τη διαφάνεια, που σχεδόν συμβαδίζει στα αντιπολιτευτικά «ντεσιμπέλ» με τη οικονομία, από την αξιωματική αντιπολίτευση αποκλείουν να μην υπάρξει τρόπος η ΑΔΑΕ να ενημερώσει για τα ευρήματά της στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.