Νεο-οθωμανισμός και ψέματα οι τακτικισμοί Ερντογάν – Νέο ράπισμα από την Κομισιόν

Η Κομισιόν στο προσχέδιο της έκθεσης για τη διεύρυνση της Ένωσης κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες για “κανένα βήμα” από πλευράς της Άγκυρας και τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τη ώρα που η τουρκική οικονομία βουλιάζει στον τριψήφιο - στην πραγματικότητα- πληθωρισμό και μαζί του βυθίζονται όλοι οι Τούρκοι πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να στερούνται πλέον και τα βασικά, ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να ονειρεύεται αυτοκρατορίες και μεγαλεία, αναβιώνοντας με κάθε ευκαιρία το νεο-οθωμανικό του όραμα . Μία απέλπιδα προσπάθεια όπως σχολιάζουν ειδικοί και αναλυτές προκειμένου να συγκρατήσει τη δημοσκοπική του κατηφόρα, η οποία δείχνει να του στερεί στις επόμενες εκλογές την κυβέρνηση. Προοπτική που μπορεί να ωθήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στα άκρα ενώ μέρος αυτής της ακραίας πολιτικής ήδη έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει και εναντίον της χώρας μας.


Και ενώ το “τυράκι” για το εθνικιστικό ακροατήριο της Τουρκία μπορεί να είναι τα νταηλίκια του Ερντογάν προς την Ελλάδα, στο διεθνές κοινό του, στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ και γενικότερα προς τη δύση και τους εταίρους της Ελλάδας επιχειρεί να επανειλημμένα μεν, αναποτελεσματικά δε, να κάνει το άσπρο μαύρο.


Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στην Πράγα, ο Τούρκος πρόεδρος λίγα εικοσιτετράωρα μετά και πάλι συνεχίζει τον ίδιο χαβά. Μιλώντας στο υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας επανήλθε με νέα ψεύδη επιχειρώντας να παρουσιάσει την “αφεντιά” του ως τον ειρηνοποιό της Ανατολικής Μεσογείου και ανοιχτό σε ένα διάλογο που ο ίδιος τερμάτισε πέρα από κάθε διπλωματικό κανόνα και πρωτόκολλο, με εμπρηστικές δηλώσεις και φυσικά με το περιβόητο “Μητσοτάκης γιοκ”. Παρ' όλα αυτά μιλώντας στους Υπουργούς του ισχυρίστηκε ότι “στην Πράγα ότι θέλησε να λύσει τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σημείωσε: “Αναμένουμε από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο, σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό”.


Δεν παρέλειψε μάλιστα να επιτεθεί εκ νέου στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για “εχθρικές συμπεριφορές που επιδεικνύονται κατά της χώρας μας, ιδιαιτέρως με μοχλό την Ελλάδα”! Την ώρα που ο ίδιος έστειλε ολόκληρη υπουργική κουστωδία στη Λιβύη για να δώσει συνέχεια στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και να συμφωνήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες. “Με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που κάναμε με τη Λιβύη, δημιουργήθηκε ένα νέο πεδίο συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και παραγώγων του, εντός της υφαλοκρηπίδας αυτής της χώρας (Λιβύη)” είπε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Μια ανυπόστατη και έκνομη συμφωνία την οποία εξακολουθεί και “πουλάει” στο εσωτερικό του ακροατήριο, παρά τη διεθνή κατακραυγή και καταδίκη η οποία πλέον έχει επεκταθεί και στην ίδια την τουρκική αντιπολίτευση.


Ο Aμντουραχμάν Μπιλγκτίς, συντονιστής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ασφαλείας του κόμματος DEVA (Μπαμπατζάν), αμφισβήτησε ευθέως και το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την νέα συμφωνία με την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης εφιστώντας την προσοχή στη συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου το 2020 που ανέκοψε τα τουρκικά σχέδια. Ο Aμντουραχμάν Μπιλγκτίς δήλωσε μάλιστα, ότι η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως το περιεχόμενο της συμφωνίας επικυρώθηκε και από τον ΟΗΕ, ενώ δεν είναι έτσι. «Εδώ μιλάμε για μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών» είπε και πρόσθεσε «με τη νέα συμφωνία λέμε πως θα κάνουμε εξορύξεις αερίου και πετρελαίου στις ακτές στα ανοιχτά της Λιβύης, στις περιοχές θαλάσσιων περιοχών ευθύνης.  Ωραία, να το κάνουμε. Όμως η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει μια συμφωνία καθορισμού περιοχών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης κι όπως ξέρουμε, σημεία που οι δύο συμφωνίες εφάπτονται. Κι αν εσείς συνεχίσετε τις εργασίες σημαίνει πως λέτε πως δεν αναγνωρίζετε τη συμφωνία των άλλων. Και ο υπουργός Εξωτερικών μας είπε: ποιον ενδιαφέρει τι μας νοιάζει. Ε αυτό το ύφος έχει πρόβλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπολίτευσης.


Νέο χαστούκι από την Κομισιόν


Σε αυτό το περιβάλλον και πριν “αλέκτωρ λαλήσει τρεις” από τις μεγαλοστομίες Ερντογάν για τη δήθεν επιτυχία του στην Πράγα, ήρθε η Κομισιόν με ένα νέο ράπισμα κατά του Τούρκου Προέδρου και στο προσχέδιο της έκθεσης για τη διεύρυνση της Ένωσης κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες για “κανένα βήμα” από πλευράς της Άγκυρας και τονίζει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών μελών και να δεσμευτεί στις σχέσεις καλής γειτονίας. Δηλαδή, υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου του 2021.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζεται επίσης, ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και καλεί σε αποκλιμάκωση των εντάσεων προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερη αναφορά και επισήμανση γίνεται επίσης και πάλι στα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην επιδείνωση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πηγή: skai.gr