“Μπουρλότο” Κοντονή σε ΣΥΡΙΖΑ: Ομαδικά πυρά για Χρυσή Αυγή και νέο Ποινικό Κώδικα

Ηχηρή ήταν η αποχώρηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με αφορμή την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, συνοδεύτηκε με αιχμές για τον νέο Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε κατά την διακυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Κοντονής τόνισε πως είχε εκφράσει από τότε δημόσια τη διαφωνία του με διατάξεις του νομοσχεδίου καθώς είχε σκεφτεί και την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

«Ορισμένες από τις αλλαγές αυτές (στον Ποινικό Κώδικα) έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα» τόνισε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που δεν υπάρχει πλέον ως ποινή.

Ο κ. Κοντονής τόνισε επίσης ότι είναι προβληματικό ο Νίκος Μιχαλολιάκος ως αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης να έχει την ίδια ποινική μεταχείριση με ένα απλό μέλος της Χρυσής Αυγής.

Διευκρίνισε πως δεν πιστεύει ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσει στα μαλακά η Χρυσή Αυγή, πως τους ποινικούς κώδικες τους ετοιμάζει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ωστόσο «την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση».

ΝΔ: Απύθμενη η υποκρισία Τσίπρα

Απροκάλυπτο κυνισμό και απύθμενη υποκρισία καταλογίζει η ΝΔ στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα μετά τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα και την αποχώρησή του από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα. Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να "πέσουν  στα μαλακά". Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επι της θητείας του», τονίζει η ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ για Ποινικό Κώδικα: Καταρτίστηκε από κορυφαίους καθηγητές και δικαστικούς

Του νέου Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) υπεραμύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή ότι παράμετροί του έχουν να κάνουν και με τις ποινές για την Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος Ποινικός Κώδικας προβλέπει μεγαλύτερη και πραγματική έκτιση ποινών σε σχέση με τον παλαιό, ενώ δεν καταρτίστηκε από στελέχη του κόμματος αλλά από κορυφαίους καθηγητές, δικαστές και δικηγόρους της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τη ΝΔ πως κατά την αναθεώρηση του νέου ΠΚ «δεν άλλαξε τίποτα από όσα δήθεν την ενοχλούν σήμερα».

Ως προς τη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι ακόμη και με τον προηγούμενο ΠΚ και με βάση το Σύνταγμα, θα επερχόταν μόνο όταν η δικαστική απόφαση γίνει αμετάκλητη, «δηλαδή μετά και τη διαδικασία αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, σε περίπου δέκα χρόνια από σήμερα».

«Με λίγα λόγια και με τον παλιό ΠΚ οι καταδικασμένοι πρωτόδικα χρυσαυγίτες δεν θα στερούνταν σήμερα των πολιτικών τους δικαιωμάτων», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζει ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι η τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας και πως γι’ αυτό τον λόγο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος προτείνει να γίνει διακομματικά νομοθετική πρόβλεψη που να λύνει το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα κατηγορεί τη ΝΔ πως ενώ για χρόνια «ξέπλενε» τη Χρυσή Αυγή, τώρα συνεχίζει «χυδαία προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας» και πως «εν αναμονή της ανακοίνωσης των ποινών για τους νεοναζί, στέλνει μήνυμα “να πέσουν στα μαλακά”».

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέπλενε τα εγκλήματα και τις δολοφονίες της Χρυσής Αυγής πριν δύο χρόνια δηλώνοντας πως “η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει, η βία προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από την Αριστερά τα τελευταία χρόνια”» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ: Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι σημερινές δηλώσεις Κοντονή, δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

«Από τις δηλώσεις του προκύπτει  ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής  Αυγής».

Το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι από τη στιγμή που ο κ. Κοντονής είχε επισημάνει τον κίνδυνο αυτό, «η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».

ΚΚΕ: «Πλυντήριο» η αντιπαράθεση για την ανοχή στη Χρυσή Αυγή

Ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του Ποινικού Κώδια όσο και στη ΝΔ που τον «υιοθέτησε» καταλογίζει το ΚΚΕ, αναφέροντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις δηλώσεις Κοντονή, «δεν πρέπει να λειτουργήσει ως ένα ακόμη “πλυντήριο” για την ανοχή που υπήρξε απ’ το αστικό πολιτικό σύστημα στη Χρυσή Αυγή».

«Αρκετά λοιπόν, με την υποκρισία και τον όψιμο “αντιφασισμό” ορισμένων. Δε φτάνει που ως κυβερνήσεις ευθύνονται για την καθυστέρηση της δίκης, δίνοντας -εκτός των άλλων- πάτημα στους Χρυσαυγίτες εγκληματίες προκλητικά να ζητάνε, μέσα από νομικά τερτίπια, ελαφρυντικά, τώρα προσπαθούν να “ξεπλυθούν” και για τις αλλαγές που ουσιαστικά από κοινού προώθησαν στον Ποινικό Κώδικα», τονίζει μεταξύ άλλων το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Κανέλλη για Κοντονή: Πολύ αργά για δάκρυα

«Προς τιμήν του Κοντονή αλλά είναι πολύ αργά για δάκρυα Στέλλα», σχολίασε η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και νομικός μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Πρόσθεσε πως τέτοιες καταγγελίες πρέπει να λέγονται την ώρα που γίνονται και όχι μόνο με αφορμή τη Χρυσή Αυγή.

Πηγή: skai.gr