Κλείσιμο

Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Νομικά άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Όλο το παρασκήνιο

Στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και στο μεταναστευτικό μετά την άρνηση συνεργασίας που επιδεικνύει τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική ακτοφυλακή, αναλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, που διήρκεσε πέραν του αναμενομένου, περίπου 1,5 ώρα. 

Απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο νομικά άκυρο. Tην Τρίτη η κυβέρνηση θα ενημερώσει θα κόμματα μέσω του Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής που θα συγκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Η συζήτηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου κινήθηκε σε δυο άξονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον πρόεδρο Ερντογάν ότι η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρη τη συμφωνία και ότι αυτή προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή, καθώς αν και δεν έχει νομική βάση, πολιτικά κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη που θα έπρεπε να έχει. Επισήμανε επίσης ότι αυτή η συμφωνία έχει καταδικαστεί από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ.

Ως προς το μεταναστευτικό, έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα διατηρεί απόλυτη στήριξη στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ως προς το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, περιγράφηκε ως ένα κλίμα που ταίριαζε σε μία συζήτηση που δεν ήταν εύκολη, χωρίς να υπάρξουν εξάρσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα αυτά και νωρίτερα στο γεύμα με τον πρόεδρο Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο για τις αμυντικές δαπάνες.

 

 

Την ευθύνη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να σέβονται και να ενεργούν με βάση τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων, επισήμανε πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. 

Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως «επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

Πηγή: skai.gr