Ντονμέζ: Ξεκινάμε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο βάσει της συμφωνίας με Λιβύη

Η Τουρκία σχεδιάζει να διεξάγει νέες έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της, σύμφωνα με το μνημόνιο κατανόησης που πρόσφατα υπέγραψε με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, ο Ντονμέζ είπε σε δημοσιογράφους ότι για τη συμφωνία με τη Λιβύη χρειάζεται πρώτα έγκριση από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Λιβύης, και μετέπειτα θα δοθούν οι εξουσιοδοτήσεις για τις έρευνες. 

«Με τη συμφωνία με την Λιβύη χαλάσαμε τις προσπάθειες να μας βγάλουν εκτός παιχνιδιού... Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτή η συμφωνία είναι μια σωστή συμφωνία. Στα πλαίσια της συμφωνίας (με τη Λιβύη), στις περιοχές δικαιοδοσίας μας, οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές. Όμως πρώτα η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί στα κοινοβούλια των δυο χωρών. Μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός.

Ο Φατίχ Ντονμέζ σημείωσε ότι η Τουρκία έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα διεξάγει μελέτες εξερεύνησης υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας τα γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr