Μηταράκης: Προσήλωση της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας, σε σχέσεις καλής, ειρηνικής γειτονίας - Βίντεο

«Για τα μεγάλα θέματα ποτέ δε θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις μας, να περάσουμε σε μία καλύτερη περίοδο τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο Νότης Μηταράκης

«Η διπλή επίσκεψη στην Τουρκία, μαζί με τον υπουργό Άμυνας (Νίκο Παναγιωτόπουλο), δείχνει την προσήλωση της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας σε σχέσεις καλής, ειρηνικής γειτονίας» επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού. 

«Εκφράζω τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού για τα θύματα του σεισμού στην Τουρκιά. Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Σοϊλού, άμεσα κινητοποιήθηκε με διασώστε και παροχή ανθρωπιστικής βοηθείας για να βοηθήσει τη φίλη και γείτονα Τουρκία». 


Όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, «πέταξα με ελικόπτερο πάνω από μια μικρή σχετικά περιοχή σε σχέση με το μέγεθος της φυσικής καταστροφης και ειδα το μεγεθος των ζημιών. Επίσης, αυτό που είδα, και μού έκανε πολύ θετική εντυπωση, είναι το μεγεθος της κινητοποίησης των τουρκικών αρχών για την αντιμετωπιση των επιπτωσεων της φυσικης καταστροφής. Είναι πρωτοφανή στα διεθνή δεδομένα το μεγεθος της έκτασης και το μεγεθος των αριθμών των κατοικιών που επηρεάστηκαν από το σεισμό, άλλα απ’ ό,τι φαίνεται σε λιγότερο από δυο μήνες έχουν βρεθεί προσωρινές λύσεις για τη φιλοξενία όλου του πληθυσμού. Αυτονόητα η ανασυγκρότηση μιας τόσο μεγάλης περιοχής απαιτεί χρόνο και μεγάλα κεφαλαία, και είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα, και η Ελλάδα θα παίξει και αυτή το ρόλο της εδώ, να συμβάλλουν στη στήριξη της Τουρκίας για να μπορέσει να ολοκληρώσει αυτό το πολύ φιλόδοξο, άλλα απαραίτητο έργο». 

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισκεφτώ τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο από τη Συρία, και να διαπιστώσω την παρά πολύ καλή δομή και οργάνωση που έχουν δημιουργήσει οι τούρκικες αρχές. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν στο δημόσιο λόγο, είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να συνεχίσει να στηρίζει την Τουρκία η οποία σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Άλλα αυτός δεν ήταν ο λόγος της επίσκεψης, είναι μια επίσκεψη φιλίας της Ελλάδας προς την Τουρκία και προσωπικά προς το φίλο μου Σουλεϊμάν Σοϊλού για να στηρίξουμε την Τουρκία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και η διπλή επίσκεψη στην Τουρκία, μαζί με τον υπουργό Άμυνας, δείχνει την προσήλωση της Ελλάδας, αλλά και της Τουρκίας σε σχέσεις καλής, ειρηνικής γειτονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Εξάλλου, ο υπουργός σημείωσε ότι «για τα μεγάλα θέματα ποτέ δε θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις μας, να περάσουμε σε μία καλύτερη περίοδο τα επόμενα χρόνια. Θέλω όμως να εστιάσω στα δυο βασικά ζητήματα. Πρώτον στις χιλιάδες απώλειες ζωών, και εδώ θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν. Δεύτερον, στο θετικό μήνυμα για την πολύ μεγάλη προσπάθεια και επιτυχία για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ακόμα πως «είναι σημαντικό το πως εκφράζονται οι κυβερνήσεις, για να περνάει το θετικό μήνυμα. Έχει αυξηθεί πολύ η επικοινωνία των δύο λαών. Εγώ ζω στη Χίο, όπου κάθε Σαββατοκύριακο επισκέπτονται το νησί μας παρά πολλοί επισκέπτες από την Τουρκία. Και θα χαρώ μετά τις εκλογές να σας φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα».
 

Πηγή: skai.gr