Κλείσιμο

Mission Impossible? Μετά τη Ρώμη προσπάθεια για συμφωνία με Αίγυπτο - Στο Κάιρο ο Δένδιας

Επικίνδυνη ή αδύνατη αποστολή; Μετά τη σύναψη ιστορικής συμφωνίας για την ΑΟΖ με τη Ρώμη η ελληνική διπλωματία στρέφει το βλέμμα της στο Κάιρο, για μια αντίστοιχη με την Αίγυπτο, εγχείρημα που κρίνεται σαφώς δυσκολότερο.

O υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου προκειμένου, όπως δήλωσε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο». Πάντως, το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο έχει σαφώς μεγαλύτερες δυσκολίες παρά τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για εντατικοποίηση των συνομιλιών. «Ήταν ο προγραμματισμός αμέσως μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. 

Ένας τρόπος για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες που υπάρχουν, παρά την προεργασία που έχει γίνει, είναι η τμηματική οριοθέτηση, η οποία θα περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου, αλλά θα αφήνει έξω, σε πρώτη φάση, την περιοχή του Καστελόριζου. Θα προηγηθεί το Συμβούλιο Υπουργών  Εξωτερικών (15 Ιουνίου) στο οποίο ο υπουργός θα θέσει το θέμα τουρκικών προκλήσεων, έχοντας «συμπαραστάτη» τγη Γαλλία. Η Άγκυρα φέρεται να προσπαθεί να δελεάσει το Κάιρο για συμφωνία «σφήνα», ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε την ισλαμιστική μουσουλμανική μειονότητα εναντίον του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ κρίνεται δύσκολο η αιγυπτιακή κυβέρνηση να θέλει σαν «γείτονα» την Τουρκία, μετά και την «οθωμανικού τύπου» επέμβαση στη Λιβύη. Στη Λιβύη η Τουρκία στηρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ, ενώ η Αίγυπτος τον στρατάρχη Χαφτάρ.  

«Μόνο με μια συμφωνία με ένα όμορο κράτος, και δη την Αίγυπτο, μπορεί να κατοχυρώσει να κυριαρχικά μας δικαιώματα ακόμη και αν μιλάμε για τμηματική συμφωνία διότι δεν θα σημαίνει ότι αφήνουμε εκτός του Καστελόριζο εσαεί αλλά απλώς θα βάλουμε αστερίσκο και όταν συντρέξουν οι προϋποθέσεις σε αυτό το ζήτημα θα επανεξεταστεί και μέσα από μια τέτοια συμφωνία έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζει  και κατ επέκταση μας δίνει την δυνατότητα να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα που πιστοποιούνται μέσα από μια συμφωνία» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

Παράλληλα, το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό μετά την πανδημία, στις 16 Ιουνίου, θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και δεν είναι τυχαία η επιλογή του Ισραήλ. Θα συζητηθούν θέματα τουρισμού και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη φαίνεται πως «κλείδωσε» κατά την τελευταία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι δύο ηγέτες.  Το Ισραήλ θα επισκεφθεί και ο κ. Δένδιας.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 23 Ιουνίου με αντιπροσωπεία Υπουργών, ώστε να συζητήσει θέματα τουρισμού και για τις τουρκικές παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr