Μητσοτάκης: Η συμφωνία Eλλάδας - Ιταλίας υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας

Μητσοτάκης: Η συμφωνία Eλλάδας - Ιταλίας υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας

Στην δήλωση του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης σχετικά με την ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ  έκανε αναφορά στο πως δύο γειτονικές χώρες μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα καλής συνεργασίας. 

Η δήλωση του αναλυτικά:

Σήμερα, είναι μία καλή ημέρα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ευρώπη και ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Αθήνα και Ρώμη καθόρισαν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στα νερά που ενώνουν τις δύο γειτονικές μας χώρες, αίροντας, έτσι, με γόνιμο τρόπο μία εκκρεμότητα 40 ετών.    

Η συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου αλλά και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Περιγράφει την έκταση των θαλασσίων περιοχών που αξιοποιούνται. Και, βεβαίως, αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη -χερσαία και νησιωτικά. Πρόκειται για υπόδειγμα συνεργασίας και σχέσεων καλής γειτονίας. Και για μία καθοριστική συμβολή στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή μας.
  
Ελλάδα και Ιταλία απέδειξαν, σήμερα, πώς δύο γείτονες μπορούν να μετατρέπουν τη θάλασσα που τις περιβάλλει σε ήρεμα νερά προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι ανάλογες συμφωνίες να υπάρξουν και μεταξύ άλλων χωρών της περιοχής.

Πηγή: skai.gr