«Μέτωπο» Ελλάδας -Αιγύπτου ενάντια στο τουρκολυβικό μνημόνιο

Σε διαρκή εγρήγορση η Αθήνα - Μήνυμα υπεράσπισης της ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου έστειλαν από κοινού από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του  Σάμεχ Σούκρι

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Τείχος στα τουρκικά σχέδια, ορθώνουν από κοινού Ελλάδα και Αίγυπτος προκειμένου να αποτρέψουν την νέα εμπρηστική προσπάθεια της Άγκυρας να αναβιώσει το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο και να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανύπαρκτη περιοχή της εμβέλειάς του.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης και των απεσταλμένων Υπουργών του Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψουν μία άκυρη κατ' ουσίαν συμφωνία, οδήγησαν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αίγυπτο και μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, έστειλαν σαφές και ηχηρό μήνυμα για την υπεράσπιση της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου. “Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει κάτι που δεν της ανήκει” ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας προσθέτοντας απευθυνόμενος προς την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ότι “καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει στην Τουρκία δικαιώματα ερευνών σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα” και τόνισε αυστηρά: “Κανένας δεν μπορεί να οικοδομήσει νέα δεδομένα στη βάση παράνομων και απονομιμοποιημένων ενεργειών. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τη γεωγραφία, κανένας δεν μπορεί να δημιουργήσει έναν εικονικό κόσμο. Έναν κόσμο όπου τα νησιά σταματούν να απεικονίζονται στο χάρτη”.

Στο ίδιο μήκος, κλίμα και αυστηρότητα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αιγύπτιου Υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ο οποίος σημείωσε ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του επιβεβαίωσαν “ότι η απερχόμενη λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία να υπογράφει αυτή τη διεθνή συμφωνία”.


Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντηση στο Κάιρο έκανε εκτενή αναφορά στην υπογραφή πριν από δύο χρόνια, το 2020, της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Μιας συμφωνίας που όπως τόνισε ο κ. Δένδιας είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία παράγει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα καθώς και για την Αίγυπτο. Διεμήνυσε δε, ξεκάθαρα και για πολλοστή φορά ότι η χώρα μας θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά της δικαιώματα. “Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα. Με όλα, επαναλαμβάνω, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Δεν διεκδικούμε κάτι που δεν μας ανήκει” τόνισε.

Οι ραδιουργίες της Άγκυρας


Κοινή γραμμή χάραξαν Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι και απέναντι στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, η θητεία της οποίας έχει λήξει από τον περασμένο Ιούνιο και όπως σημείωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών “Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε σύμφωνα με τη συμφωνία και τη συνεννόηση που επετεύχθη από τα Ηνωμένα Έθνη και επικυρώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Και τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρέπει να σιωπούν σχετικά με την πλήρη συμμόρφωση έναντι αυτών των δεσμεύσεων.

Παράλληλα ο Νίκος Δένδιας περιέγραψε τις ραδιουργίες της Άγκυρας, επιχειρώντας να δώσει συνέχεια στο έκνομο τουρκολυβικό μνημόνιο το οποίο ο κ. Δένδιας το χαρακτήρισε τερατούργημα. “Η Τουρκία εκβιάζοντας και ασκώντας πίεση στους Λίβυους παράγοντες, επιχειρεί να εγκαθιδρύσει ένα νομικό τερατούργημα, παραπέμποντας στο "μνημόνιο" του 2019. Αυτό το αποκαλούμενο "μνημόνιο" καταγγέλθηκε διεθνώς ως παράνομο, άκυρο και ανύπαρκτο.  Σαφέστατα παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Και ποτέ δεν επικυρώθηκε από τη Βουλή της Λιβύης. Για την πραγματικότητα καταγγέλθηκε από τη Λιβυκή Βουλή” είπε.



Σε εγρήγορση η Αθήνα

Οι νέες επαφές του Νίκου Δένδια εντάσσονται στην ευρύτερη και συνεχιζόμενη κινητοποίηση και διεθνοποίηση από την Αθήνα της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και στην διατυπωμένη απόφαση της Ελλάδας να μην αφήνει κανένα λόγο και καμία πράξη της Τουρκίας εις βάρος της χώρας μας, αναπάντητη.

Άλλωστε όπως επαλειμμένα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη η Ελλάδα οφείλει και είναι έτοιμη για όλα. Πολλώ δε μάλλον που οι Τούρκοι διαρκώς προσπαθούν είτε με μυθεύματα, είτε με τελείως παράνομες και έκνομες ενέργειες όπως είναι το “τουρκολιβυκό μνημόνιο”, να δημιουργήσουν κάποια τελεσμένα και να χτίσουν πάνω σε αυτα το επόμενο βήμα της προπαγάνδας ή των διεκδικήσεών τους.

“Η χώρα μας οφείλει να είναι σε εγρήγορση, όπως και είμαστε” δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη “Ψύχραιμα, αποφασιστικά και σε απόλυτη ετοιμότητα,να αποδομήσει την τουρκική προπαγάνδα και να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση είτε αυτή είναι στο πεδίο το διπλωματικό, είτε είναι στο πεδίο του λόγου, είτε είναι στο πεδίο των πράξεων”.


Επόμενος σταθμός του Νίκου Δένδια


Επόμενος σταθμός του Νίκου Δένδια η Βαλέτα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Ίαν Μποργκ , ενώ αναμένεται να προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο στις 12:30.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Μάλτας 'Ανγκλου Φαρούτζια και θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Βέλλα.

Οι συζητήσεις του Υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να καλύψουν ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η συνεργασία των δύο χωρών στην ΕΕ και το μεταναστευτικό - προσφυγικό.Επιπλέον, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν και σε διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, καθώς και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Πηγή: skai.gr