Μαξίμου: Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης στα νησιά

Σε ενέργειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση σε Λέσβο και Χίο για τις κλειστές δομές κράτησης προσφύγων προχωρά η κυβέρνηση. Παράλληλα επιμένει σε όλους τους τόνους ότι το σχέδιο για το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα προχωρήσει κανονικά. 

Μετά από την χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου με την συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη φαίνεται ότι το θέμα ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έδωσε εντολή να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ από Χίο και Λέσβο με στόχο να πέσουν οι τόνοι. 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί και τον διάλογο με την τοπική κοινωνία προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται να περάσουν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου και Σάμου. 

Αρχικά ήταν γνωστό ότι στη συνάντηση θα συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρης.  Ωστόσο, μετά την απρεπή χειρονομία Μουτζούρη που εκνεύρισε το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι ματαιώθηκε η συνάντηση, όπως επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. 

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δίνουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση στο Μαξίμου, πρωτοβουλία η οποία θα αναληφθεί «για να πέσουν οι τόνοι» αλλά και «προκειμένου να κληθεί καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Στο υπουργικό συμβούλιο η χορήγηση ασύλου

Κατά τη διάρκεια του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις 12:00, θα παρουσιαστούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που έχουν στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για την χορήγηση ασύλου. 
 

Πηγή: skai.gr